Wat je nog niet wist over sparen

ΕΥΡΩIn deze blog heb ik een paar losse flodders verzameld over „sparen”.

Zo hebben Nederlanders gemiddeld maar liefst 300.000 euro per huishouden aan vermogen bij elkaar gespaard, volgens een artikel van Flip de Kam in nrc 2010-11-06. Twee problemen: het geld is niet gelijk verdeeld (de helft van de Nederlanders heeft amper spaargeld of heeft zelfs schulden) en: een groot deel van het vermogen zit verstopt in pensioenrechten.

Verdeling van de spaarmarkt

Dankzij het failliet van dsb weten we hoe momenteel de Nederlandse spaarmarkt verdeeld is:

43% Rabobank
28% ing
25% abn amro
4% alle andere banken samen

(bron: volkskrant.nl)

Postbank Dakpannen Systeem

Het was mensen opgevallen dat de voormalige Postbank mensen steeds lokte met een hoog percentage op hun spaarrekening, maar dit daarna stilletjes verlaagde tot er bijna niks over bleef. Als je als trouwe Postbank-klant de introductie van zo’n (gewoonlijk „geheime”) spaarrekening miste, dan miste je dus ook veel spaarrente.

Toeval of opzet?

Het volgende citaat van ing Direct laat daar geen onduidelijkheid over bestaan:

Mensen slapen. Wij maken hen wakker met een heel hoog rentepercentage. En daarna gaan ze weer slapen.

(bron: welingelichtekringen.nl)

Intern werd dit het „dakpannen systeem” genoemd.

Verlengen spaardeposito

Vorig jaar was er veel irritant nieuws over sparen. Journalisten meldden, kennelijk vol verbazing, dat mensen spaargeld niet meer voor een jaar vastzetten, maar dat ze het weer op gewone spaarrekeningen zetten.

No Shit Sherlock”: de rente op een gewone spaarrekening is tegenwoordig veel hoger dan op een 1-jaars deposito. Een jaar eerder was dat precies andersom; dat is de logische verklaring dat spaarders toen precies de tegenovergestelde keuze maakten.

Wel vervelend voor de mensen die een jaar geleden bij hun deposito hebben aangegeven dat deze automatisch verlengd moest worden: ze dachten misschien dat dit tegen de hoge rente van toen zou gebeuren, maar het gebeurt tegen de veel te lage rente van nu. Spijt van je keuze? Doorgeven aan je bank voordat je deposito afloopt, dan ben je nog op tijd.

Spaarrente voorspellen

Een hoge spaarrente krijgen is leuk, maar als de inflatie ook hoog is dan heb je daar toch niet zoveel aan. Als je geld langere tijd wilt vastzetten, dan krijg je een hogere rente, maar je weet natuurlijk niet of in de tussentijd rente op een gewone spaarrekening en de inflatie niet zullen stijgen. Sparen blijft dus gokken.

Wat je nog wel kunt doen is kijken hoe grote banken verwachten dat de rente zich zal ontwikkelen. Bijvoorbeeld Rabobank en abn amro plaatsen daarvoor een paar keer per jaar een tekst op internet, waarin ze hun verwachtingen voor de komende kwartalen toelichten. Het document van abn amro heet „Visie op rente en euro” en met wat zoekwerk (Google) kan je de nieuwste versie vinden op de site van de betreffende bank.

Verder kan je door de Euribor te checken inschatten of er een rentewijziging aan zit te komen voor gewone spaarrekeningen: ook de Euribor kan je gebruiken als een afspiegeling van de verwachting van de banken.

Als jij denkt dat de ontwikkelingen net iets sneller of langzamer zullen gaan dan wat de banken verwachten, kan je aan de hand daarvan bepalen of en welke termijndeposito’s je gaat nemen.

Advertenties

3 gedachtes over “Wat je nog niet wist over sparen

  1. Een foutje: Nederlanders hebben gemmiddeld 30.000 euro spaargeld per huishouden en geen 3 ton. (Volgens CBS)
    Verder, jouw analyze is ook niet onjuist maar, 10% van de Nederlanders bezitten de helft van het totale spaarsaldo in NL en 50% Nederlanders hebben met zn allen rond de 10% van het totale spaarsaldo. CBS methodiek is inderdaad vertekenend, het totale spaarsaldo delen door aantal huishoudens geeft inderdaad een onjuist beeld.
    Groet,
    AnnoNiehm

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s