De Geboren Leider

mennenJe hebt mensen die het werk moeten doen en je hebt mensen door wie zij geleid worden. Die twee soorten mensen moet je niet door elkaar willen gooien.

Jeroen Smit interviewde voor zijn tv-programma „Leiders gezocht” over de hele wereld mensen die het tot topman van een groot bedrijf geschopt hebben. Een interessante tv-serie om te zien.

Hoe vind je een Geboren Leider?

Wie zou ons beter kunnen vertellen hoe je een Geboren Leider moet zoeken, dan de grootste specialist in zoeken: Google?

In het interview van Jeroen met iemand van Google hrm kreeg hij een kort en eerlijk antwoord. Hoe vinden zij een geboren leider? Simpel: ze kijken of iemand in een project doet alsof hij de leider is. Ook als dat nu in dit project zijn rol nog niet is, dan kan het die mogelijk wel worden in een volgend project.

Fake It, Till You Make It.

Zij weten het dus ook niet.

Falende mannen

Volgens Malou van Hintum, in haar artikel Falende mannen, zijn topbestuurders gewoon pubers die door niemand geremd worden. Maar het is maar goed dat ze er zijn, zegt ze, want als vrouwen het voor het zeggen hadden dan woonden we nog steeds in plaggehutten.

Volgens anderen heeft het uitoefenen van macht door mannen wel wat weg van het baltsen van dieren.

Soms valt het op dat leiders zich vaak aangetrokken lijken te voelen tot (letterlijk en figuurlijk) „vieze” dingen.

„Ongewenste intimanteiten” — Van Kooten en De Bie

Don’t do as I do, do as I say

Een ander aspect van leiderschap is dat leiders zelf natuurlijk niet voldoen aan de regels die ze aan hun ondergeschikten opleggen. Ook politici niet. Maar dat is niet een fout van die leiders, zo legt de onderstaande „reaguurder” uit. Het is juist een fout van de ondergeschikten, dat ze aannemen dat regels ook voor hun leiders zouden gelden.

Het is een culturele eigenschap dat mensen in Nederland, Duitsland en de Scandinavische landen van hun volksvertegenwoordigers verwachten dat ze zich consistent met hun eigen leer gedragen. Mediterrane types, maar zover ik weet ook Angelsaksische types, denken daar heel anders over. Politiek en privé gescheiden houden, zeggen ze dan. Al Gore zelf verantwoordelijk voor 12 centimeter gat in de ozonlaag. […]

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s