Evolutie van PC’s: klonen

Evolutie van de PCHet grote succes van de PC begon met de „klonen”, wat eigenlijk gewoon nagemaakte IBM PC’s waren. Uit de serie: „opa vertelt”.

Klonen

Het bestaan van hardware-klonen hebben we paradoxaal genoeg te danken aan software, omdat  Microsoft het OS dat ze voor IBM gemaakt hadden ook aan andere fabrikanten mocht verkopen.

Je had IBM PC’s, je had A-merk klonen (zoals Laser, Amstrad of Tulip) en je had gewone klonen. Gewone klonen werden vaak in elkaar geschroefd door de winkel waar je het apparaat kocht. De reden dat winkels PC’s zelf maakten was dat de merk-PC’s meestal veel duurder waren, maar bovendien vaak ook langzaam en achterhaald: grote fabrikanten hebben gewoon niet de innovatiesnelheid die in deze industrie in die tijd nog nodig was.

Kostenbesparing

Eigenlijk is het best vreemd dat dat fabrikanten nog steeds een driver-CD meeleveren. De meegeleverde drivers werken vaak niet eens goed. Gelukkig kan je een nieuwere versie downloaden van internet.

Verder waren het vaak juist de bekendere A-merken die aan kostenbesparing deden op de verkeerde plaatsen: bijvoorbeeld met shared videogeheugen (was traag op hoge resoluties), weglaten van cachegeheugen (altijd traag), of hardware die alleen werkt met een Windows-driver — en dan een slecht werkende driver meeleveren.

Shake-out

In de jaren 2000-2001 is dit plotseling omgeslagen. Vanaf toen zijn mensen veel meer kant-en-klare standaard PC’s gaan kopen bij grote winkelketens en veel kleine computerwinkels zijn gestopt. Mensen die zelf een PC willen bouwen, moeten tegenwoordig de onderdelen via internet bestellen, omdat de meeste computerwinkels van toen simpelweg niet meer bestaan.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s