En hoeveel verdien jij?

ΕΥΡΩIk maakte al eerder blogs over wat een zwerver verdient, hoe hoog een modaal inkomen is en hoe hoog een bijstandsuitkering. Maar hoeveel verdient ú, meneer?

In Nederland praten we niet over de hoogte van ons salaris, zo is onze cultuur. Alleen mensen die vinden dat ze echt te weinig krijgen gaan daarover klagen. En omdat Nederlanders niet praten over hoeveel ze verdienen, krijgen Nederlandse werkgevers mooi de kans om mensen ongelijk te betalen voor hetzelfde werk.

Commissie Gelijke Behandeling

Afgelopen week verscheen dit bericht in de media:

Ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen ontstaat door bij het vaststellen van het salaris ook vrij willekeurige maatstaven te gebruiken. Die pakken voor vrouwen veel vaker nadelig uit dan voor mannen. Dat concludeert de Nederlandse Commissie Gelijke Behandeling (CGB) op basis van onderzoek in achttien ziekenhuizen naar de beloning van mannen en vrouwen met dezelfde functie.

Bron: „Loonkloof tussen mannen en vrouwen ontstaat door willekeurige criteria” (Gazet van Antwerpen, 2011-04-21)

Als je even de man-vrouw polarisatie weghaalt uit het artikel, dan hou je over dat salaris volgens vrij willekeurige maatstaven bepaald wordt.

Een onderzoekster vertelde als voorbeeld dat zij ooit bij toeval ontdekte dat zijzelf 1.000 gulden per maand minder verdiende dan haar collega’s, voor precies hetzelfde werk. „Oh ja, is dat zo? Dat wist ik niet.” was het antwoord van haar baas. En ze kreeg er met terugwerkende kracht die 1.000 gulden bij. Als ze niet zo nieuwsgierig geweest was, dan was dat misschien nooit gebeurd.

Laag inkomen

Ik las op een site waar ze mensen helpen die moeite hebben met het rondkomen van een uitkering, dat ze „laag inkomen” definiëren als: minder dan 1.614 euro netto per maand. Dat is bijna het modale inkomen in Nederland, dus volgens deze definitie heeft ongeveer de helft van de Nederlanders een laag inkomen.

Advertenties

2 gedachtes over “En hoeveel verdien jij?

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s