Tijdschriften vroeger

zeitgeistIn de jaren ’80 las ik vaak tijdschriften, maandbladen meestal. Er was nog geen internet, wat er in boeken stond was altijd verouderd, voor radio en tv was de doelgroep te klein, dus informatie over computers moest je altijd halen uit maandbladen.

Advertenties van Weans in De Telegraaf van 1993-07-30
Advertenties van Weans in De Telegraaf van 1993-07-30

Je had de tijdschriften nodig om te weten of er nog iets nieuws te koop was, maar ook om achter de adressen te komen van de winkels waar je dat kon gaan kopen. Prijzen kon je vergelijken áls ze in de advertentie genoemd werden, (maar meestal werden die niet genoemd want advertentie was al een maand eerder ingeleverd bij de drukker) of door de winkel te bellen.

Producttesten

Wat de producttesten in de tijdschriften betreft, kwamen ze altijd een beetje in een grijs gebied.

Het viel wel erg vaak op dat wanneer een apparaat in een redactioneel artikel goed besproken werd, er diezelfde maand ook een paginagrote kleurenadvertentie van de Nederlandse importeur in het blad stond.

Bij nerds berucht waren ook de „testen” waarin het alleen ging over de mooiste buitenkant van de apparaatjes. Want wat zei dat nou over compatibiliteit?

Testen van pc’s

Toen de pc’s kwamen, werd het zelfs nog erger. Bij Duitse consumententesten kocht de testorganisatie zelf een te testen apparaat in een willekeurige winkel, maar in Nederland niet: hier werden computers door de producent zelf rechtstreeks bij de testende journalisten aangeleverd. Het kon dus gebeuren dat die apparaten uit heel andere componenten opgebouwd waren dan het apparaten dat een consument een maand later in de winkel kocht.

Maar: het tijdschrift was je enige bron van informatie en daar moest je het mee doen.

Advertenties

Een gedachte over “Tijdschriften vroeger

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s