Zorg goed voor je accu

mobielDe nieuwe (mobiele) informatiewereld wordt mede mogelijk gemaakt door: de accu. Steeds kleiner en toch met steeds meer capaciteit.

Je wilt dat een accu zo lang mogelijk meegaat en dat gebeurt als je geen dingen doet die slecht voor de accu zijn. Wat er precies slecht is hangt voor een belangrijk deel af van het type van de accu.

Diepontlading

Waar de meeste soorten accu helemaal niet tegen kunnen, is diepontlading.

Apparaten zijn normaal gesproken beveiligd zodat ze vanzelf uit gaan op het moment dat de accu bijna leeg is. Maar in de loop der tijd verliest een accu vanzelf ook steeds lading, dat proces heet „zelfontlading”.

Als je een accu lange tijd ongebruikt in de kast laat liggen, dan zal hij uiteindelijk alle lading verliezen en dat noemen we „diepontladen”. De kans is groot dat hij dan helemaal niet meer op te laden is.

Li-Po: nieuwste techniek

De nieuwste accutechniek is Li-Po, maar die vindt je nog niet in normale apparaten want Apple koopt ze allemaal.

Li-Ion: beperkt aantal keer opladen

Ook de Li-Ion techniek is nog niet zo oud. Het opladen van een Li-Ion accu moet nauwkeurig gebeuren anders is het niet veilig, daarom is er een chipje ingebouwd in de accu.

Een belangrijk probleem van Li-Ion accu’s is dat je ze maar een beperkt aantal keer kunt opladen, tot zo’n 500 keer. Dat lijkt veel, maar als je je telefoon elke dag aan de oplader koppelt ben je daar binnen 2 jaar doorheen.

Deze beperking komt door het type van de accu, maar er zijn mensen die beweren dat fabrikanten dit effect opzettelijk verergeren met behulp van het beveiligingschipje. Op zich heeft de fabrikant natuurlijk alle recht om dit te doen als dat nodig is voor de veiligheid, maar milieuvriendelijk is het niet.

NiMH: beperkt geheugeneffect

oplaadbare accu Duracell StayCharged
oplaadbare accu
Duracell StayCharged

NiMHis de beste accutechniek die je nog met een eenvoudige lader kunt opladen. NiMH heeft een klein geheugeneffect (zie hieronder), veel minder dan bij NiCd, maar het is er nog wel.

Je kunt „Stay Charged” NiMH accu’s kopen met een veel kleinere zelfontlading. Dat is handig voor bijvoorbeeld fototoestellen die je maar zelden gebruikt.

NiCd: geheugeneffect

NiCd is ouderwets, je vindt dit tegenwoordig alleen nog in goedkope apparaten. NiCd had een erg groot „geheugeneffect”. Dat wil zeggen dat de capaciteit van accu snel afneemt bij vroegtijdig opladen. Als je een accu steeds op precies hetzelfde moment gaat opladen, zal hij op een gegeven moment niet meer dan die hoeveelheid energie kunnen bevatten. Bij een telefoon heb je minder last van het geheugeneffect, omdat telefoongesprekken niet altijd precies even lang duren. Het best is om een accu pas op te laden als deze leeg is, zeker bij NiCd.

Je kunt het geheugeneffect (gedeeltelijk) terugdraaien met een soort onderhoudsbeurt, bij apparaten die vanzelf uitschakelen gaat dat alsvolgt:

  • Gebruik het apparaat tot het vanzelf uitschakelt;
  • Zet het na een tijd nog een keer aan en wacht tot het weer vanzelf uitschakelt;
  • Laad het apparaat nu in 1 keer helemaal op.

Loodaccu

Dit is een heel oud type accu, je vindt het niet in draagbare apparatuur. De onderhoudsvrije loodaccu is het enige type accu dat er goed tegen kan als hij constant opgeladen wordt, daarom vind je het vaak bijvoorbeeld als backup batterij in een UPS of telefooncentrale.

Maar ook de loodaccu heeft niet het eeuwige leven: in een UPS moeten ze om de 2 tot 5 jaar vervangen worden (elke 10 graden Celsius hogere omgevingstemperatuur is een halvering van de te verwachten levensduur).

Ouderwetse loodaccu’s, het type dat je met de hand met zuur moest vullen, kon je lang bewaren door ze „droog” te houden. Modernere „onderhoudsvrije” loodaccu’s gaan kapot als ze te diep ontladen worden, deze moet je minstens elke anderhalf jaar opladen als je ze niet gebruikt.

Planned Obsolescence

scheerapparaatEr is een groot verschil in kwaliteit van accu’s.

Mijn scheerapparaat heeft bijvoorbeeld een NiMH accu. Ik gebruik het apparaat al meer dan 10 jaar elke dag. Toen het apparaat nieuw was kon je hem opladen tot 74 minuten gebruiksduur, nu nog tot 60 minuten.

In een mobiele telefoon is de accu gewoonlijk al na een paar jaar al helemaal niet meer bruikbaar. En dat is nog niet eens het grootste probleem: een nieuwe originele Nokia accu voor je oude telefoon is even duur als de goedkoopste nieuwe Nokia telefoon — waar ook een nieuwe accu in zit maar die past niet in je oude toestel.

Okay, je kunt ook accu’s waar het merk „Nokia” op staat overal ter wereld voor een prikje kopen, maar je begrijpt dat dit neppers zijn, van een zeer slechte kwaliteit.

Het feit dat een accu eerder versleten is dan je zou mogen verwachten en het feit dat een accu niet voor een redelijke prijs te vervangen is als de rest van het apparaat nog goed werkt noemen we „planned obsolescence”.

Garantie

Dit zou allemaal geen probleem zijn, als een winkelier je steeds zonder probleem een nieuw apparaat zou geven. Maar „men” vindt dat het algemeen bekend is dat accu’s in elektronische apparatuur snel (binnen een jaar) versleten kunnen zijn als je ze niet zorgvuldig behandelt.

Daarom kan je dus niet zonder meer met de wet in de hand gratis een nieuwe accu eisen voor een apparaat dat bijvoorbeeld „al” een jaar oud is. Het is natuurlijk niet verboden dat de winkelier of de fabrikant je desondanks toch garantie geeft op een accu, maar dat is geen wettelijk recht voor de consument.

Advertenties

2 gedachtes over “Zorg goed voor je accu

  1. Als een accu helemaal versleten is dan merk je dat natuurlijk doordat je telefoon niet meer op te laden is of misschien zelfs helemaal niet meer aan wil (zelfs niet met aangesloten lader).
    Maar er kan meer mis gaan. Het gebeurt wel eens dat een telefoon onverklaarbare storingen geeft, zoals slechte en zomaar wegvallende verbindingen, een klok die niet op tijd loopt of ineens de pincode opnieuw moeten intoetsen. Ook al kan je verder meestal wel gewoon bellen met zo’n telefoon, kan dit probleem toch aan de accu liggen.

  2. Apple vindt dat als een accu 500 keer volledig geladen geweest is deze niet meer helemaal goed is en laat daarom vanaf dat moment de processor op een lagere kloksnelheid draaien. Het gaat hier om 500 keer de volledige capaciteit, niet om 500 keer op de lader aansluiten.

    Zie: http://lon.tv/iphoneslowdown

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s