Mobiel internet — prepaid of abonnement?

mobiel internetThuis heb je een vaste internetverbinding. Maar als je de laptop meeneemt naar een plaats waar geen internet­aansluiting is, bijvoorbeeld in auto of trein, dan is er tegenwoordig toch een manier om te kunnen internetten: die heet „mobiel internet voor je laptop”.

Net als bij mobiele telefonie kan je kiezen tussen prepaid en abonnementen. Om prijzen te kunnen vergelijken moet je inschatten hoeveel Megabytes je zult gaan gebruiken. In dit artikel laat ik een methode zien om dit redelijk snel en gemakkelijk te kunnen schatten en tot slot een vergelijking van enkele bekende mobiele operators.

laptop met prepaid internetstick
Laptop met prepaid internetstick

Werkt dat echt?

Jazeker, met „mobiel internet voor je laptop” kan je op bijna elke vierkante kilometer van Nederland snel internetten. Bij een mobiele 3,6 Mbps verbinding merk je maar net dat dit langzamer is dan een snelle adsl aansluiting.

Wat wel een groot verschil is met adsl, is de prijs: de rekening voor mobiel internet loopt voor mijn gevoel zo hard op als 20 jaar geleden, toen je voor internettoegang nog interlokaal moest inbellen.

Afhankelijk van de gekozen provider betaal je voor gebruik:

 • Een (aflopend) tarief per MegaByte;
 • of een (maximum-)tarief per dag;
 • of een (minimum-)tarief per maand.

Sommige providers verlagen na een vast aantal Megabytes de snelheid zo sterk dat het internet niet meer te gebruiken is. Dat is de reden dat in de grafieken hieronder sommige lijnen stoppen voordat ze bij 150MB zijn. De verschillen in tariefstructuur lijken het vergelijken van de prijs lastig te maken, maar zoals je verderop in dit artikel zult zien valt dat in de praktijk erg mee.

Hoeveel dagen per week?

in de busWaarschijnlijk kan je wel bedenken gemiddeld hoeveel dagen per week je mobiel internet wilt gebruiken. Bijvoorbeeld 1 dag per week in de vakantiewoning, of 5 dagen per week in trein of bus.

Hoeveel MB heb je nodig?

In de tijd van de 2400 bps modems wist je precies hoeveel kB je kon downloaden in de tijd die je naar de wc was (235 bytes per seconde, met Z-modem), maar sinds adsl heb ik eerlijk gezegd geen idee meer van de grootte van een pagina.

Het liefst wil je mobiel eigenlijk lokale applicaties gebruiken, die alleen de hoogst noodzakelijke data over de lijn halen: zo’n applicatie gebruiken kost erg weinig dataverkeer.

Maar vaak zal je mobiel internet gebruiken met de browser en dan is datagebruik lastiger in te schatten. Als leidraad het volgende overzicht:

 • De eerste pagina van elke site die je bezoekt kost gewoonlijk meer dan de rest van de pagina’s, omdat bijvoorbeeld plaatjes nog niet in de cache staan.
  Schatting:
  • site met weinig plaatjes, zoals Tweakers: zo’n 0,5 MB
  • een normale site, zoals internetbankieren: zo’n 1 MB
  • site met veel plaatjes, zoals Geenstijl: zo’n 2 MB;
 • Vervolgpagina’s kosten gewoonlijk veel minder: zo’n 0,1 á 0,2 MB,
  zelfs als ze enorme lappen tekst bevatten zoals de forumpagina’s op Tweakers;
 • Voor de hoeveelheid afbeeldingen die je ziet is Google Maps relatief goedkoop;
 • Een video opzoeken op YouTube kost weinig, maar zodra je een video aanklikt vliegen je euro’s het raam uit. Video bekijken via mobiel internet werkt heel goed, maar het is helaas onbetaalbaar.

Tel dit op voor de sites die je mobiel wilt bezoeken en je weet je gemiddelde gebruik per kalenderdag.

Heb je nu nog steeds geen enkel idee: een minimaal gebruik (even de nieuwe mailtjes lezen) kost 5MB, een half uurtje zomaar wat interessante sites bekijken (met ad-blocker natuurlijk) kost 25MB. Ikzelf gebruik ongeveer 50MB per uur.

Tips

 • Het maakt veel verschil welke webmail je gebruikt. G-mail slurpt er de eerste seconden al Megabytes doorheen, terwijl andere webmails juist heel zuinig zijn;
 • Denk ook aan het binnenhalen van Windows- en andere updates;
 • Configureer de browser voor zuinig netwerkgebruik: een „startpagina” laden is niet handig als je die toch meestal niet gebruikt, zoekresultaten prefetchen ook niet;
 • Veel websites hebben ook een „mobiele” of pda versie, die ook veel goedkoper met een gewone browser te bekijken is;
 • Overstappen van mobiele internetprovider is erg gemakkelijk: je spaart geen tegoed op en er is geen telefoonnummer dat je hoeft mee te nemen. Je kunt ook probleemloos meerdere aansluitingen tegelijk gebruiken (bijvoorbeeld prepaid voor wanneer de datalimiet van je abonnement op is).

Welke provider is het goedkoopst?

Je weet nu het aantal dagen per week en het aantal MB’s per dag. Uit de onderstaande grafieken kan je aflezen welke provider voor jouw gebruik het goedkoopst is.

Legenda:
mobiel internet legenda

1 dag per week

mobiel internet 1 dag per weekBij dit profiel zijn de 2 meest interessante providers:

 • Vodafone Start (de rode lijn) of T-Mobile Standaard (roze lijn) voor mensen die structureel meer dan 60MB per dag gebruiken;
 • en ah mobiel (de lichtblauwe lijn die schuin loopt) voor de mensen die gemiddeld 60MB of minder gebruiken.

2 dagen per week

mobiel internet 2 dagen per weekAl bij 2 dagen per week ziet het beeld er anders uit:

 • Prepaids verdwijnen nu al bijna buiten beeld;
 • Voor gebruik tot gemiddeld 30MB per dag is ah Mobiel nog het goedkoopst;
 • Daarna zijn tot 60MB per dag T-Mobile Standaard en Vodafone Start het voordeligst;
 • Gebruik je altijd meer dan 75MB per dag, dan is T-Mobile Extra het goedkoopst.

Het beeld voor 3 tot 7 dagen is hetzelfde, al komt wel bij 4 dagen per week het einde van een datalimiet van 2GB per maand in beeld (T-Mobile Extra).

Conclusie

 • Gebruik je minder dan 25 dagen per jaar, dan zal meestal prepaid het voordeligst zijn;
 • Voor gemiddeld zo’n 250MB per maand zal je gewoonlijk zo’n 10 euro betalen;
 • Gebruik je meer dan 500MB, reken dan op een abonnement van zo’n 20 euro.
Advertenties

9 gedachtes over “Mobiel internet — prepaid of abonnement?

 1. Als je nog beter zoekt, ontdek je nog andere aanbiedingen van Vodafone.

  Via het merk „hollands nıeuwe.” kan je een 2Mb/s aansluiting nemen in 4 varianten:
  – datalimiet 275MB plus 3,8 cent per extra MB voor 9,– per maand
  – datalimiet 550MB plus 3,4 cent per extra MB voor 16,50 per maand
  – datalimiet 1275MB plus 3,8 cent per extra MB voor 19,– per maand
  – datalimiet 1550MB plus 3,4 cent per extra MB voor 26,50 per maand

  Bij Vodafone direct sales kan je voordelig snelle Vodafone „Mobile Mifi” bestellen voor weinig. Het abonnement kost je:
  – snelheid 14,4Mb/s, datalimiet 2GB, 17,88 per maand
  – snelheid 28,8Mb/s, datalimiet 7GB, 30,88 per maand
  Die laatste is goedkoper en sneller dan de goedkoopste glasvezelabonnementen.
  (helaas kan de Mifi Huawei R201 niet sneller dan 7,2Mb/s)

  Overigens:
  Providers die „onbeperkt internet” aanbieden zeggen dat je niet meer dan 10 keer zo veel als gemiddeld mag gebruiken. In de praktijk blijken deze providers gewoon een limiet van 250MB of 500MB te hanteren.

 2. De hoeveelheid dataverkeer voor updates van de Windows laptop blijkt groter dan ik had verwacht.

  Voor updates van Windows zelf, van Chrome, Firefox en een antiviruspakket ben ik in de praktijk elke week tussen de 50 en 100MB kwijt. Dat is meer dan het normale verbruik door applicaties.

 3. Mensen: ik geef het op. Nu staat er alweer een update klaar van bijna 400MB voor Office. Via WiFi is dat niks, maar alleen al deze update van Windows ophalen via draadloos internet zou me meer dan 20 euro kosten.

  Windows blijkt totaal ongeschikt te zijn voor full-mobiel gebruik.

  Ik ga een tablet kopen of zoiets.

  -update-
  In Windows 8 kan je bij sommige verbindingen aangeven dat het gaat om „metered internet” en sommige soorten updates staan standaard uit voor dit type verbinding. Let op: synchroniseren van skydrive staat standaard aan (het kostte me 2,61 tot Windows hier zelf voor waarschuwde).

 4. Als je een snelheid van 2 Mbps genoeg vindt, dan kan je misschien tóch bij Simyo terecht. Voor de vaste prijs van 14 euro per maand kan je daar een 3G abonnement nemen met een bundel van 500 MB, of 21 euro per maand voor een bundel van 1000 MB (de eerste maanden krijg je korting op deze bedragen).

  Vodafone heeft speciale „tablet” abonnementen, voor 10 euro per maand krijg je 200 MB of voor 17,50 per maand 500 MB. Maar bij een gewoon Vodafone internetabonnement krijg je tegenwoordig dan weer een Mifi helemaal gratis.

 5. Het aanbod van bliep.nl is erg interessant voor incidentele gebruikers, omdat je daar per dag betaalt. Heb je geen data nodig, dan zet je het uit en betaal je niets. Betaal 50 cent voor een dag GPRS snelheid of een euro voor een dag 3G snelheid. De datalimiet is 2GB per maand op 3G snelheid. *Bliep werkt op het T-Mobile netwerk.

  — update —
  Bliep is in 2015 overgestapt van T-Mobile naar het Tele-2 netwerk en hun internetaanbod is nu niet interessant meer.

 6. Speciaal voor de oudere abonnementen heeft T-mobile nu de „MB-aanvuller”: voor 2,50 kan je nu een bundel kopen van 100MB, die geldig is tot het eind van je belbundel. Dat is toch een stuk voordeliger dan de 1 euro per MB (met een maximum van 7,50 per dag) die je de afgelopen jaren betaalde.

 7. Voor kleinverbruikers kan Kruidvat Mobiel (KPN netwerk) interessant zijn: een maandbundel van 250 MB kost 5 euro en koop je pas als je hem nodig hebt (je mag elke dag een nieuwe maandbundel bijkopen). Buiten de bundel betaal je 9 cent per MB.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s