Groepsgevoel zonder leider

mennenHet gebeurde: ergens aan het eind van de vorige eeuw. Softwareproducent Microsoft had alle handelaren uit de regio uitgenodigd die nog niet helemaal overtuigd waren van ms-Windows en vooral ms-Word.

Microsoft organiseerde een presentatie in Koningshof in Veldhoven en het was er behoorlijk druk.

Verdekt heb ik vorig jaar al wat geschreven over deze presentatie, namelijk in het artikel over OS/2 Warp: dit was de presentatie waar iemand van Microsoft de uitspraak deed over klanten die kiezen voor os/2 (of niet).

Presentatieruimte

Het moment wat ik vandaag beschrijf, is het begin van deze presentatie.

Stel je voor: meer dan duizend computerdealers staan in de ontvangstruimte. Plotseling gaat er een gong, maar niemand weet wat die gong betekent. Langzaamaan begint de ontvangstruimte minder gevuld te zijn. Het wordt duidelijk dat er aan de andere kant van de zaal een deur geopend is, waardoor je blijkbaar naar de presentatieruimte kunt gaan. Zonder dat mensen elkaar omver rennen, of zelfs maar zonder dat ze het idee hadden dat ze op elkaar hebben moeten wachten, is in korte tijd iedereen van de ontvangstruimte naar de presentatieruimte gelopen.

Daar dacht ik aan terug toen ik de anekdote hoorde in „The Human Herd Mentality” van David Icke (vanaf 2:48):

De moraal: vaak is er maar een kleine aanwijzing nodig om een grote groep in beweging te krijgen.

Koninginnedag en hackers

Een ander voorbeeld van een grote groep mensen is natuurlijk: Koninginnedag in Amsterdam. Een miljoen mensen op een paar vierkante kilometer met maar een paar duizend politieagenten. Een miljoen mogelijkheden waardoor het uit de hand zou kunnen lopen — en toch verloopt het evenement vrijwel compleet vlekkeloos.

Ik vind dit een groot contrast met computerhackers: zij zeggen dat ze moeten hacken om aan te tonen dat beveiliging niet perfect is. Maar in het normale leven is beveiliging ook nooit perfect maar daar gaan mensen wél normaal met elkaar om.

Groepsreis

busreisEen voorbeeld van dingen die op hun beloop veel beter gaan dan wanneer je ze strak organiseert, is een lange groepsreis met meerdere bussen.

De organisatie van de reis had besloten om de bussen via verschillende routes te laten rijden. Dat de bussen zouden niet tegelijkertijd zouden aankomen op het eindpunt, dat was dus vooraf al zeker.

Maar niet tegelijkertijd aankomen was geen probleem. Op deze manier had het ontvangstcomité juist voldoende tijd om alle passagiers van een buslading te ontvangen tot de volgende zou arriveren.

Door onvoorspelbare files zouden de bussen een verschillende vertraging oplopen, maar dat verandert dan alleen de volgorde — en de volgorde van bussen was niet belangrijk.

Automatisering

Automatiseerders (en bestuurders) hebben normaal gesproken de neiging dat ze alles willen regelen waar ze iets over te zeggen hebben („ijdeldrift”). Dingen die ze persoonlijk minder interessant vinden, regelen ze op een slechtere manier.

Bovenstaande voorbeelden laten zien dat er ook dingen zijn die veel beter „niet” geregeld zouden worden.

Advertenties

2 gedachtes over “Groepsgevoel zonder leider

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s