Geheugenuitbreiding Asus EEE Box PC B202

nerd alertHet is intussen alweer iets meer iets meer dan 2 jaar geleden dat ik een Asus net-top pc heb gekocht. Zou het helpen om hem een keer een geheugenupgrade te geven? De garantie is nu toch voorbij, dus ik ben aan de slag gegaan met de schroevendraaier. Het lastigste was nog om te vinden hoe de kast open moet. Zodat jij niet dezelfde fout hoeft te maken als ik, heb ik hiervoor een tekening gemaakt.

Hoe gaat de kast open?

Op de onderkant van de eee Box zitten 4 schroefjes, waarvan er 2 verstopt zijn onder een stickertje: twee voor de harddisk en twee voor het zijpaneel.

Asus EEE Box PC B202 cover

Om de kast open te krijgen moet je:

 • de juiste 2 schroefjes verwijderen;
 • en 6 nokjes heel voorzichtig losdrukken.

Om het geheugen te kunnen vervangen maak je als eerste de twee schroefjes los die niet bij de harddisk zitten. Dan komt het moeilijke deel: de nokjes van het zijpaneel. Op de tekening hierboven zie je waar ze zitten. Je moet de nokjes één voor één apart voorzichtig losdrukken, bijvoorbeeld met een piepklein schroevendraaiertje. Je steekt het schroevendraaiertje tussen de rand en het zijpaneel, maar let op: het is bijna onmogelijk om dit zo te doen zonder dat het later te zien is.

De rest is simpel: achter het zijpaneel zit een luikje waarachter de geheugenmodules zitten, maar dat vind je al in elke beschrijving die je op internet kunt vinden.

Welk geheugen heb je nodig?

Applicaties zijn tegenwoordig zo geheugenhongerig, dat je zelfs als je xp en verder alleen FireFox draait al niet meer genoeg hebt aan 1GB. Uitbreiden dus — en wel naar het maximum!

Dit systeem werkt met een Intel Atom processor en de Atom processor ondersteunt maximaal 3GB. Ik kon nergens op het internet vinden dat de B202 dat de volle 3GB ondersteunt, sterker nog: iedereen zegt dat het maximum 2GB is, dus dat hou ik dan ook maar aan.Asus EEE Box PC B202 open

De eee Box heeft 2 plaatsen voor een so-dimm, oftewel „laptop geheugen”. Hier moet ddr2 in, dat is een wat ouder type geheugen, waarvoor je intussen vanwege de antiquiteitswaarde al wel iets, maar nog niet zoveel extra betaalt dan voor nieuwer geheugen.

In sommige eee Box pc’s zitten 2 modules van 512KB, dan kan je ze natuurlijk het best allebei vervangen. Maar in mijn eee Box pc zat gelukkig 1 geheugenmodule van 1GB en voor de vrije geheugenplaats heb ik nog 1GB bijgekocht. Daarvoor betaalde ik nog geen 15 euro, inclusief parkeerkosten.

Geheugen dat je tegenwoordig koopt is veel sneller (800MHz) dan wat dit systeem aankan (instelbaar 400MHz of 533MHz), maar nieuw geheugen kan gelukkig zonder problemen op de oude snelheid (samen-)werken. De oude module zit bij mij in het onderste geheugenslot.

Wat merk je?

Het systeem is bij alles wat je doet sneller / niet meer zo traag als eerst. 1GB is gewoon te weinig voor een computer met Windows xp, dat hebben we onder andere te danken aan de tegenwoordig noodzakelijke virusscanners en browsers.

Conclusie: het is een van de meest zinvolle uitbreidingen om deze pc een langer leven te geven en voor het geld hoef je het niet te laten.

Advertenties

Een gedachte over “Geheugenuitbreiding Asus EEE Box PC B202

 1. Sinds de installatie van het extra geheugen is het net of ik een nieuwe PC heb, zoveel sneller is hij geworden.

  Nog andere optimalisatietips voor de Asus B202:

  • Ik ontdek nu pas dat de twee USB poorten achter het klepje USB 1.1 aansluitingen zijn! Op zich niks mis mee, maar met een WiFi stick of een mobiel internet stick kan je zo nooit de optimale snelheid van het netwerk halen, dus gebruik ik voortaan de USB 2.0 aansluitingen aan de andere kant van de computer.

  • Je kunt Windows zo instellen dat de knop achter het klepje een „stand-by” schakelaar wordt. Op die manier heb je het systeem in een paar seconden gebruiksklaar. Bovendien kan je de computer automatisch uit stand-by laten komen, om bijvoorbeeld een virusscan te draaien, met de scheduler van Windows.

  • De Windows Desktop Search (WDS) kost erg veel resources en ik gebruik hem nooit. Hij blijkt gewoon te deïnstalleren te zijn op het Control Panel en dan krijg je automatisch de gezellige Search Companion (en een heleboel snelheid) terug.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s