Abort, Retry, Ignore?

nerd alertVroeger was alles beter en dat weet ik zeker omdat ik net een paar artikelen over vroeger gelezen heb.

Sommige principes in de computerwereld zijn al echt oud: voor veel van de technieken die we nu in computers gebruiken is de basis al meer dan 25 jaar geleden gelegd. Gelegd door écht slimme mensen, die kennelijk verder vooruit in de tijd konden kijken dan ontwerpers van tegenwoordig.

Voorbeelden

Zo las ik laatst ergens dat Microsoft basic al in de zomer van 1976 gemaakt werd door een clubje van 3 mensen (waaronder uiteraard Bill Gates) en daarna doorrolde naar het ene na het andere nieuwe 8-bit systeem en uiteindelijk ook naar de pc. Nou zal niemand tegenwoordig nog de originele ms basic gebruiken (Visual Basic is de opvolger, toets maar eens alt+F11 als je in Excel of Word zit), maar sommige technieken van meer dan 25 jaar geleden worden nog steeds gebruikt.

Het artikel 18 robuuste (en bejaarde) technologieën op computerworld.nl geeft daar een mooi overzicht van, aan de orde komen onder andere ascii, tcp/ip, C en ata.

Weggeefcultuur

Waarschijnlijk denken veel mensen denken dat de „weggeefcultuur” een uitvinding is uit de tijd van de internetbubble eind vorige eeuw: hoe meer je weggaf, hoe meer je kon verdienen.

Maar dit was zeker niet voor het eerst in de geschiedenis van de thuiscomputer dat waardevolle dingen gratis weggegeven werden. In de tijd van de bbs’en kon je bijvoorbeeld de grootste harddisks gemakkelijk helemaal vullen met Shareware en Public Domain software.

Jaren eerder werd zelfs door Zilog het ontwerp van de populaire Z80 microprocessor al weggegeven aan andere chipfabrikanten.

Oud computergebruik

Laatst las ik een artikel over mensen die dingen van vroeger missen bij moderne computers. Dingen die vroeger wel konden en tegenwoordig niet meer mogelijk zijn. Had interessant kunnen zijn, maar ik link het artikel niet, want ik herkende er te weinig van mezelf in: het meeste kwam neer op mensen die gewoon gewend waren aan hun oude tooltje (waar ik nog nooit van gehoord heb) en het liefst dezelfde functietoetsen zouden blijven gebruiken.

Toch vind ik sommige dingen van oude computers echt wel beter. Bij een 8-bits systeem bijvoorbeeld zette je de stroom aan en binnen een paar seconden kon je de computer gebruiken. Het Operating System en de programmeertaal waren verweven dus je hoefde niet te kiezen. Wilde je een grafisch programma maken dan kon je meteen al iets plotten. Wachten op compileren hoefde je niet, want het werkte gewoon meteen: wat vooral handig was bij het debuggen.

Op de pc onder dos hadden de break toets en ctrl+ C  — of zoals je het vroeger korter schreef: ^C — nog een echte functie: hiermee kon je een programma afbreken. En dat gebeurde dan meteen, je hoefde niet eerst nog een paar minuten te wachten tot het laden afgerond was zoals tegenwoordig onder Windows. Het was niet de vraag naar welk window de toetsen die je indrukte gestuurd zouden worden: die gingen gewoon naar het programma, ze werden nog niet gekaapt door een pop-up van een ander programma die er zomaar tussendoor komt;

Maar omdat geschiedenis zich herhaalt komt deze functionaliteit vast wel allemaal nog eens terug. Ждите.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s