Ziektekostenverzekering 2012: bedrag

Premie ziektekostenverzekering 2012

Zorg / zorgverzekeringZe zijn er weer, die irritante reclamespotjes voor ziektekosten­verzekeringen in élk reclameblok op radio en tv. De ene na de andere verzekeraar laat weten dat je moet overstappen. Elk jaar vanaf oktober tot februari, want overstappen kan na nieuwjaar ook nog.

Ziek word je er van, het lijkt wel of dat de bedoeling is.

Maar wat vertellen de spotjes niet? Niet dat 95% van de verzekerings­markt in handen is van slechts 4 maatschappijen dus dat overstappen eigenlijk zinloos is. Niet wie al deze reclame eigenlijk betaalt (dat bent u). Niet dat managers in de gezondheidszorg best leuk verdienen (ten koste van het personeel) en dat het allemaal nog veel duurder wordt, vooral voor mensen die meer dan modaal verdienen.

Mediq

Eind oktober hoorde ik op de radio een interview met de directeur van apothekers­organisatie Mediq N.V.. Mij werd al snel duidelijk dit bedrijf puur voor de liefde draait: de liefde voor geld. De directeur vertelde bijvoorbeeld dat artsen goedkopere medicijnen voorschreven, daardoor daalde „helaas” zijn winst. Maar „gelukkig” voor hem zijn er nog steeds veel mensen met een chronische ziekte, zo zegt hij, dat is een stabiele bron van inkomsten; hij haalt tachtig procent van zijn geld uit het bezorgen van herhaalrecepten.

In de uitzending van tros Radar van 2011-10-24 kreeg Mediq Direct de „warme douche” uitgereikt. Reden: tijdens de vakantie kwamen ze bij een diabetespatiëntje het cadeautje gewoon op de camping brengen. Wacht eens even, een cadeautje? Jazeker, bij Mediq Direct krijg je bij elke bestelling een sticker en daarmee kan je als chronisch zieke sparen voor allerlei leuke cadeaus. :S

30 Euro per jaar

Volgens een van de berichten die je hieronder bij de links ziet, zal de ziektekostenpremie in 2012 „maar” met 30 euro (per jaar) stijgen. Hierbij gaat het om het geld dat jij aan de verzekeringsmaatschappij van jouw keuze betaalt (waarvoor je ook de zorgtoeslag krijgt).

Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat je werkgever (of uitkeringsinstantie) ook nog een loonafhankelijke zorgpremie voor jou betaalt en die premie is al gauw veel hoger dan wat jijzelf rechtstreeks betaalt. Vanaf 2012 geldt er een nieuwe formule en daardoor kan deze premie tot 500 euro stijgen. De werkelijke stijging van de ziektekosten kan dus veel hoger zijn dan de 30 euro die je nu in de media leest.

Let op: je werkgever betaalt wel de loonafhankelijke zorgpremie, maar zie dit niet als cadeautje. Jij moet zelf inkomstenbelasting betalen over dat bedrag alsof het inkomsten zijn en omdat hij deze premie al moet vergoeden kan je werkgever jou dit bedrag nu niet meer als loonsverhoging geven.

Grafiek

Dit is de effectieve maandelijkse bijdrage aan de zorgverzekering voor een éénverdiener (jonger dan 65 jaar, geen chronische ziekte), afhankelijk van het bruto jaarinkomen:

Ziektekostenverzekering 2012: bedrag

Interessante punten in de grafiek zijn:
10.822: bijstandsuitkering met maximale toeslag (2011)
19.890: drempelinkomen voor zorgtoeslag (2011)
32.500: modaal inkomen (2010) — midden van de grafiek
33.427: grens voor inkomstenafhankelijke premie (2011)
36.022: grens voor zorgtoeslag (2011)

Voor de zelfgekozen ziektekostenverzekering reken ik met de standaardpremie uit de berekening van de zorgtoeslag. Voor het jaar 2012 reken ik met de schatting van verhoging van de zelf betaalde premie met 30 euro en verlaging van de zorgtoeslag met 40 tot 160 euro per jaar.

Niet alle kosten van de gezondheidszorg zijn in de grafiek verwerkt: ik hou bijvoorbeeld geen rekening met awbz en niet met het feit dat zorgtoeslag natuurlijk betaald wordt uit de inkomstenbelasting van andere mensen.

Conclusie

In 2011 betaalt iemand die dubbel modaal verdient 3 keer zo veel zorgpremie als iemand met een bijstandsuitkering en in 2012… wordt dat gewoon bijna 4 keer zo veel.

De grafiek laat een opmerkelijke tweedeling zien:

  • Modaal en lager inkomen: totaal betaalde premie blijft gelijk
    De daling van de zorgtoeslag en de hogere verzekeringspremie worden precies gecompenseerd door een lagere belasting over de inkomensafhankelijke bijdrage;
  • Boven modaal inkomen: de gestegen kosten van de gezondheidszorg komen dit jaar volledig voor hun rekening, maar dankzij slimme communicatietechnieken wordt dit listig verstopt (met een mooi woord heet dat: „obfuscatie”) en met succes want die mensen hebben toch geen tijd om dit voor zichzelf na te rekenen.

NB: de kostenstijging in de zorg is vergelijkbaar met het bedrag dat alle Nederlanders samen jaarlijks uitgeven aan hun vakantie!

▶ Op pagina 2 van dit artikel zie je een grafiek die het percentage van de maandelijkse premie ten opzichte van het brutoloon weergeeft.

Zie pagina 2 ▶▶

Advertenties

2 gedachtes over “Premie ziektekostenverzekering 2012

  1. Natuurlijk draait Mediq om winst. Ieder bedrijf draait om winst. En een apotheek is ook een bedrijf. Dat betekend niet dat de zorg daardoor achteruit gaat. “Goedkopere” medicijnen zijn niet bij uitstek van slechte kwaliteit. Een merkloze variant van een merk variant wordt onder precies dezelfde omstandigheden getoetst en bewaakt.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s