Telefoon: hoe een telefoongesprek opnemen?

telefoonMensen vragen wel eens: hoe moet ik een telefoongesprek opnemen. En mág dat eigenlijk wel? Antwoord: ja, dat mag en het is tegenwoordig best gemakkelijk.

Mag je een telefoongesprek opnemen?

creatieve spellingMedewerkers van een kalcentrum beloven klanten vaak vanalles, maar de klant ontdekt pas later dat het niet allemaal klopte wat er gezegd werd en dan kost het hém geld. Daarom zijn er mensen die juist gesprekken met een kalcentrum willen opnemen.

Een „zakelijk” telefoongesprek mag altijd opgenomen worden door iemand die aan het gesprek deelneemt. De Nederlandse wet is hier erg duidelijk over en noemt het opnemen van eigen gesprekken zelfs apart: dat mag je gewoon doen zonder dit aan de andere gespreksdeelnemer(s) te melden.

Opneemapparatuur voor thuis

Oppikspoeltje

Dit kan je kopen in een elektrozaak. Met een zuignapje plakt het oppikspoeltje op de hoorn van een (vaste) telefoon. De luidspreker in de hoorn werkt met magnetisme en als bijproduct wordt het geluid in de vorm van een magnetisch signaal uitgezonden. Het oppikspoeltje vangt dit op en met een gewone cassetterecorder (of moderne variant) kan je zo het telefoongesprek opnemen.

Er is verder geen koppeling met de telefoon of de telefoonlijn nodig en deze oplossing is eenvoudig en goedkoop. Nog maar 10 jaar geleden was dit ook meteen de enige oplossing.

VoIP en Webphone

Natuurlijk kan je voor VoIP een gewone analoge telefoon gebruiken en daar dan een oppikspoeltje op plakken, maar met VoIP kan het opnemen mooier.

Sommige VoIP software kan een telefoongesprek bewaren in een bestand. Dit kan bijvoorbeeld met „Webphone”, de VoIP webclient van XS4ALL: die bewaart het gesprek als een .wav bestand.

Let op: bij sommige VoIP/SIP accounts werkt alleen het apparaat dat als laatste ingelogd heeft. Dit betekent dat je gewone VoIP/SIP telefoon niet meer gebeld kan worden als de softwaretelefoon op je computer draait. Dit is onder andere het geval bij VoIP van XS4ALL.

Telefoongesprek opnemen met Nokia GSMGSM toestel

Een moderne gsm telefoon heeft meestal de mogelijkheid ingebouwd om een gesprek op te nemen. Hoe dit precies moet lees je in de handleiding van je toestel.

Verwacht je een gesprek te moeten opnemen dat op de vaste lijn binnenkomt, dan kan je de vaste lijn natuurlijk tijdelijk doorschakelen naar gsm (*21 functie).

Let op: bij Nokia telefoons hoor je tijdens het opnemen om de 5 seconden een piep door het gesprek heen. Dit is een ontwerpfout die ze niet willen oplossen.

0900-nummer

Voor het opnemen van uitgaande telefoontjes bestaat er een 0900-nummer dat doorverbindt naar het te kiezen nummer en tegelijk je hele gesprek opneemt. Na afloop krijg je het gesprek als .mp3-bestand toegemaild. Je betaalt hiervoor een hoger beltarief.

Bedrade headset

Gebruik je een headsetje met 3½mm aansluiting, om te bellen met je mobiele telefoon? Dan is het nog gemakkelijker om een gesprek op te nemen. Er bestaan tegenwoordig apparaatjes die je tussen de telefoon en de headset kunt aansluiten, om zo je telefoongesprek op te nemen.

Professionele opneemapparatuur

Vork

Er bestaan ook elektronische apparaten die rechtstreeks gekoppeld zijn met de analoge telefoonlijn. Voor dit principe hebben ze ooit de naam „vork” verzonnen en zo noemen ze nog steeds het apparaat dat ze bijvoorbeeld bij de radio gebruiken om een telefoongesprek in de uitzending te laten horen.

Callrecorders

Er bestaan automatische callrecorders die alle telefoongesprekken op een bepaalde (ISDN-) lijn opnemen op een harddisk. Die worden bijvoorbeeld gebruikt door inkopers bij de overheid en door afdelingen van banken waar men in aandelen handelt. Sommige bedrijven archiveren alle telefonische ziekmeldingen van hun werknemers.

De Nederlandse firma Vidicode uit Zoetermeer maakt allerlei geavanceerde apparaten voor het opnemen van telefoongesprekken. Ze hebben luxe stand-alone apparaten maar ook een low-budget versie die je op je PC kunt aansluiten zodat je op de harddisk van je PC kunt opnemen. Er gaat dan 240 uur aan telefoongesprekken op 1 Gigabyte.

Voiceloggers

Tot slot nog een tip: het grote probleem met voiceloggers is dat je ooit een keer een gesprek zult willen terugzoeken. Let er op dat je weet hoe dat moet vóórdat je een apparaat aanschaft. Bij dure professionele voicelogapparatuur is terugluisteren namelijk soms erg ingewikkeld en duur, in de praktijk is het gemakkelijker om de logs dan maar als verloren te beschouwen.

Advertenties

7 gedachtes over “Telefoon: hoe een telefoongesprek opnemen?

  1. Via Nemop kun je ook je gesprekken opnemen. Opname ontvang je direct in je e-mailbox. Naast bellen via 0900-nummer kun je ook saldo opwaarderen, waarmee de kosten voor opnemen per minuut een stuk lager zijn.

    Je kunt opnemen als je naar buitenland, 0900, 0800 of 1400 belt. Verder is het mogelijk inkomende gesprekken op te nemen.

  2. goede informatie maar hoe ziet dat spoeltje eruit word namelijk afgeluistert en heb een ouderwetse senioren toestel omdat bereik slecht was
    heb je daar een foto van

    • Het is een draadje met aan de ene kant een zuignapje (ongeveer zo groot als een gulden) en aan de andere kant een microfoonstekkertje. Bijvoorbeeld deze. Maar de meeste winkels verkopen ze niet meer.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s