Artsen creatief met declareren

Zorg / zorgverzekeringIn Duitsland had je it-bedrijven die hun diensten aanboden aan artsen. Dat werkte ongeveer zo: de arts vertelde aan het bedrijf welke behandelingen hij had uitgevoerd bij een patiënt, het bedrijf splitste deze behandelingen in zo kleine mogelijke deelbehandelingen en liet de computer berekenen met welke combinatie daarvan het meeste „rendement” uit de behandeling te halen was — voor de arts.

Op it niveau is dit misschien een leuke applicatie om te maken, maar sociaal gezien ga je twijfelen aan de goede bedoelingen van de persoon die een dergelijk systeem gebruikt. Maar ondanks dat is het allemaal binnen de wet, dus legaal. Politici hebben simpelweg geen rekening gehouden met deze vorm van misbruik gebruik.

Als oplossing dan maar snel de regels van het spel veranderen, zou je zeggen. Maar als je de regels van het spel verandert, moet je de spelers die al aan het spelen waren daarvoor een compensatie betalen. Zeker als Nederlander moet je dat weten: veel buitenlandse bedrijven hebben juist in Nederland een brievenbusfirma omdat wij internationaal van die mooie afspraken op dat gebied gemaakt hebben.

Waarom hebben politici eigenlijk geen rekening gehouden met misbruik? Wie het weet, mag het hieronder vertellen in de comments.

Advertenties

3 gedachtes over “Artsen creatief met declareren

  1. Ook de Amerikanen hebben het onderzocht en zij kwamen tot dezelfde conclusie: de stijging van de kosten in de zorg is voor een deel te verklaren door automatisering. Ook Amerikaanse ziekenhuizen gebruiken software die bij een gegeven aandoening de optimale hoeveelheid behandelcodes genereert, bekeken vanuit de financiële opbrengst voor het ziekenhuis.

    Zie: Medicare Bills Rise As Records Turn Electronic

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s