Legale discriminatie

knutselenSoms lijkt het wel of discrimineren een primaire menselijke behoefte is. Er zijn genoeg legale manieren om te discrimineren en die worden ook in de praktijk gebracht. In deze blog een paar voorbeelden.

Taal, wet en politiek

Populistische politici en leiders maken graag gebruik van de mogelijkheid om te polariseren, om zo groepen mensen buiten te kunnen sluiten. Desnoods verzinnen ze gewoon maar iets waar ze op kunnen polariseren.

Het bestaan van verschillende talen heeft als belangrijk bijeffect dat je mensen die de taal niet spreken kunt buitensluiten van je informatie. Zo kan bijvoorbeeld zelfs voor moedertaalsprekers een wetstekst heel erg subjectief zijn: je moet de ongeschreven gedeelten van de wet precies zo lezen zoals juristen ze bedoelen, je moet precies weten welke stukken van een wetstekst je letterlijk moet volgen en welke niet.

Alleen dan hoor je bij het kliekje.

Ziektekostenverzekering

Bejaarden maken veel meer ziektekosten dan gemiddeld, maar voor de basisverzekering moet een verzekeringsmaatschappij iedereen accepteren. Bejaarden gebruiken veel minder internet dan gemiddeld. Dus zijn er tegenwoordig ziektekostenverzekeringen die veel goedkoper zijn, onder de voorwaarde dat je ze via internet afsluit. Op de radio hoor je momenteel bijvoorbeeld reclame voor een ziektekostenverzekering die alleen mensen met een hogere opleiding accepteert. Via internet.

Scholen

Je mag niet zeggen dat je een „witte school” wilt zijn/blijven/worden, er was laatst nog een school in het nieuws die dit even als plan gehad heeft. Zij pakten het onhandig aan, want ze hebben hun plan in de ijskast moeten zetten.

Toch zijn wel degelijk scholen die succesvol een scheiding toepassen. Je mag namelijk wel eisen stellen aan het opleidingsniveau van ouders; er zijn scholen waar van een bepaald percentage van de toegelaten kinderen minstens één van de ouders een hogere opleiding gevolgd moet hebben.

Woningen

Karin Bloemen zong ironisch „apartheis es ien skonne saak”, over hoe netjes gescheiden mensen in verschillende wijken wonen in Nederland. Huizen in een bepaalde wijk hebben ongeveer dezelfde prijs en omdat een huis voor de meeste mensen het duurste is wat ze in hun hele leven kopen is de prijs van huizen een filter op wie er er in de wijk komen wonen. In Amsterdam zijn er gelukkig in de meeste wijken nog huurwoningen, waarbij de gemeente bepaalt wie er mag komen wonen.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s