Amsterdams verschil: gereedschapskist

van Brabant naar AmsterdamIn de serie over verschillen tussen Brabant en Amsterdam vandaag:

Gereedschap

Klussen

Als je een eigen huis hebt, dan is zijn er altijd klusjes in huis te doen. Zeker als dat een huis met meerdere verdiepingen is, zoals in Brabant. En misschien heb je in dat huis dan ook nog een hobbykamer. En in die hobbykamer staat dan vast het een en ander aan gereedschap. Als je „gereedschap” zegt, dan denkt de Brabander aan een kilo’s wegende blauwe metalen kist vol gereedschap plus nog wat extra koffertjes met een boormachine, een decoupeerzaag en wat meer.

In Amsterdam zit dat anders. Als iemand „gereedschap” heeft, dan gaat het om een paar schroevendraaiers achterin in een keukenla, die je gemakkelijk met twee handen kunt dragen. Een boormachine: die leen je van iemand als je hem nodig hebt.

Verbouwen

De extreme vorm van „klussen in huis” — een verbouwing — gaat in Amsterdam ook anders dan in Brabant. In Brabant kan je tijdens de verbouwing vaak gewoon in je huis blijven wonen, je kunt bijvoorbeeld tijdelijk een stuk van de garage inrichten in om te wonen.

In Amsterdam doe je een verbouwing liever als er niemand in woont, bijvoorbeeld in je nieuwe woning vlak voordat je gaat verhuizen.

Koffie?

Als je een vakman over de vloer hebt, kan je die in Brabant altijd blij maken met een vers gezet kopje koffie. In Amsterdam vaak niet; als je in het centrum woont gaan vakmensen liever even naar buiten, om op een terrasje te zitten.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s