IT werk: trucjes

werk werk werkVoor werk in de IT moet je veel leren, daar gaan heel wat vrije uurtjes in zitten. Uurtjes die andere studenten kunnen besteden aan bier drinken enzovoorts.

Later krijgt de IT’er saai werk, de buitenwereld ziet hij alleen nog door een raam. Vergeleken bij andere beroepen waarvoor je veel moet leren, krijg je in de techniek — en vooral in de IT — als je goed bent ook nog eens relatief weinig betaald.

Je moet dus eigenlijk wel een beetje gek zijn om in de IT te willen werken en dat niet eens in de positieve zin van het woord. Mijn advies aan kinderen die een beroepskeuze moeten maken is daarom: kies niet voor exacte vakken!

Trucjes

Veel werk bestaat uit een trucje dat je één keer moet leren en daarna je leven lang in steeds weer nieuwe vormen kunt toepassen. Voorbeelden zijn notaris, apotheker, zelfs reclamemaker en creatieve beroepen: het schrijven van een gemakkelijk in het gehoor liggend liedje schijnt bijvoorbeeld niet eens moeilijk te zijn, als je maar weet wat het trucje is. Om een „hit” te kunnen scoren is vooral een kwestie van zangers vinden met een leuk uiterlijk en goede marketing — maar er zijn dus ook weer mensen die precies weten hoe dát moet.

In de IT bestaan er erg veel verschillende trucjes, zoveel dat je er maar een klein deel van die trucjes kunt leren. Een groot verschil met andere bedrijfstakken is dat als je dat IT-trucje eenmaal goed door hebt… er binnen een paar jaar nieuwe software is en dan kan je weer helemaal opnieuw beginnen met leren!

Doordat de techniek zo snel verandert is IT-kennis snel waardeloos. Blijven hangen in de IT is voor een werknemer erg „duur”: het is niet mogelijk om steeds beter te worden in waar je goed in bent, maar het is alsof je om de zoveel tijd helemaal opnieuw moet beginnen.

En ook al zeggen ze dat het niet zo is: volgens mij is het toch echt zo dat hoe ouder je bent, hoe moeilijker het is om opnieuw te beginnen.


Frank Farian produceert al tientallen jaren de ene tophit na de andere.
Normaal zingt hij ze niet zelf.

Doorstroombusiness

Ik schreef pas een artikel waarin ik vertelde waarom ik vind dat de IT een „doorstroombusiness” is. De jonge mensen „met veel potentieel” die hun eerste trucje gedaan hebben, gaan — als ze verstandig zijn — niet meer beginnen aan een nieuw trucje, maar vertrekken naar een bedrijfstak waar men betere salarissen betaalt (of ze worden projectmanager).

Is werken in de IT dan alleen voor jonge mensen?

Toch vind ik van niet, want een groot verschil tussen jonge en oude IT’ers is welke ervaring ze in eerdere projecten hebben opgedaan. Dat kan ervaring met het allernieuwste trucje zijn (waar korte termijn managers op sturen), maar het kan ook een bredere ervaring zijn die voorkomt dat de dingen mis gaan die ik noemde in het artikel over beginnersfouten.

Is de ICT slachtoffer van korte termijn denken?

Om de IT een meer volwassen bedrijfstak te maken, zouden de IT-trucjes minder tijdelijk moeten worden.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s