Orakel met een tablet

Volgens een onderzoek wil 80% van de Nederlanders dit jaar een tablet-pc kopen.

Probleem is alleen dat ze te duur zijn — ikzelf wil bijvoorbeeld niet meer dan 250 uitgeven.

Eind vorig jaar zagen we dat fabrikant Archos een goedkope tablet met goede specificaties introduceerde, maar we zagen ook dat deze tablets maanden lang niet aan te slepen waren en nog voor het eind van het jaar waren de prijzen al stevig omhoog gegooid. Behoorlijk wat andere merken zijn met hun topmodellen zelfs nog duurder dan Apple.

tablet alibaba
Bron: alibaba.com

Aan de andere kant gaan er geruchten dat Google binnenkort op de markt komt met een tablet van 200 dollar (wij zullen dus zo’n 200 euro betalen). Asus geeft nu al maanden steeds „tijdelijk” voor een korte periode 50 euro terug als je nú de eee pad koopt. De Blackberry playbooks zijn pas zelfs ongeveer gehalveerd in prijs en het schema dat de prijzen gaan volgen (ze zullen weer duurder worden, mensen!) zijn al bekend gemaakt. Diverse fabrikanten geven 100 dollar korting op hun tablets en voor ThePhoneHouse die een fout maakte met prijzen op de website is het blijkbaar ook geen ramp om nog 100 euro korting te geven op de nieuwste Archos tablets.

Het lijkt er toch wel veel op dat fabrikanten momenteel enorme winsten kunnen maken op tablets: voor 8GB of 16GB extra betaal je zo 100 euro (de normale winkelprijs is minder dan 1 euro per Gigabyte), voor alleen de 3G module betaal je afhankelijk van fabrikant al tussen de 50 en 150 euro, wat ook niet in verhouding staat tot de extra productiekosten.

Fabrikant Acer kondigde afgelopen week hoe ze verwachten dat eind van dit jaar de prijzen voor tablets liggen: tussen de regels door kan je lezen dat de tablets van nu de komende 10 maanden ongeveer de helft goedkoper zullen worden.

Chinees nieuwjaar

Momenteel kondigen fabrikanten producten aan op de gadgetbeurs ces in Las Vegas. Ze willen heel graag leveren, maar ze noemen nog geen prijzen. Dit is nou een recent voorbeeld van wat ik noem: „het Chinese orakel”. Fabrikanten weten van elkaar dat de prijzen veel te hoog zijn en houden elkaar scherp in de gaten om te zien wie de eerste is die durft te stoppen met die hoge prijzen — en zijn spullen verkoopt als de 80% van de consumenten zijn tablet komt halen.

Ik verwacht dat de fabrikanten de eerstvolgende grote prijsverlaging uitstellen tot na Chinees nieuwjaar (dit jaar valt dat op 23 januari) en dan hebben ze misschien nog een maand nodig om de nieuwe voorraad te verschepen.

Advertenties

2 gedachtes over “Orakel met een tablet

  1. Intussen is er een jaar voorbij. In China zijn de prijzen inderdaad flink gezakt, daar kan je nu een goede 7″ tablet kopen voor 35 US-Dollar. Een jaar geleden werden de tablets ineens goed en dat was een hele verbetering, maar het lijkt wel of daarna hier de ontwikkeling stil gestaan heeft. Nieuwe ontwikkelingen lijken op de plank te blijven liggen, misschien wel omdat er voor de fabrikanten genoeg te verdienen valt met techniek van een jaar geleden. Het orakel heeft dus nog niet gesproken.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s