Hoeveel verdient het nou… achter de ramen?

Red LightIn de taboedoorbrekende reeks „hoeveel verdient het nou…” heb ik al het een en ander op een rijtje gezet over inkomen waar iedereen een mening over heeft, maar wat eigenlijk niemand goed kan inschatten.

Vandaag onderzoek ik of je met „werken achter de ramen” een modaal inkomen zou kunnen verdienen.

Loon naar werken

Als je op internet gaat zoeken naar wat je achter de ramen verdient, vind je niet gauw een rechtstreeks antwoord. En dat is ook wel logisch, want het maakt heel veel verschil of je er goed uitziet, hoeveel uur per week je werkt, of je veel wilt reizen, of je de taal van de klanten spreekt, enzovoorts. Het hangt ook af van factoren waar je zelf geen invloed op hebt: hoe het momenteel met de economie gaat bijvoorbeeld.

Modaal inkomen

Als je inkomens wilt kunnen vergelijken, dan begin je met het modale inkomen: dit is een bedrag dat ooit zo gekozen is dat de helft van de Nederlanders meer verdient en de helft minder. Als je modaal verdient, dan heb je het al niet slecht gedaan, vind ik eigenlijk, want de helft van de mensen moet het met minder doen dan jij.

Maar niet iedereen denkt er zo over. Ik kwam bijvoorbeeld een stichting tegen die zich inzet voor mensen met een „laag inkomen”, die doodleuk iedereen met minder dan modaal tot de doelgroep rekent. En ik hoorde dat een dame neerkeek op mensen die „als schoonmaker” niet meer dan 1.600 euro per maand verdienen. Maar mevrouw, dat is toevallig wel het netto modale inkomen van Nederland!

En dat, beste lezer, brengt ons tot de kern van dit artikel. Want de dame in kwestie bleek ruim 5 jaar achter de ramen gewerkt te hebben. Die tijd kon ze zich blijkbaar een luxueuzere levensstijl veroorloven dan de meeste Nederlanders. Bovendien kon ze elke maand gemiddeld zo’n 10.000 euro naar een spaarrekening overmaken.

Ik zocht en vond nog enkele andere recente voorbeelden van wat een 18-jarige kon verdienen (bruto inkomen, na aftrek van kosten):

 • Antwerpen, Utrecht, Club in Limburg:
  300 tot 400 euro per dag (10.000 euro per maand)
 • Nijmegen: 400 tot 500 euro per dag
 • Club in Eindhoven: 600 euro per dag

Ter vergelijking: het minimum jeugdloon voor een 18-jarige is 30 euro per dag.

Acda en De Munnik — Dag Esmee
— Over de songtekst: wie probeert nou wie te helpen? —

Vergankelijkheid

Veel vrouwen doen dit werk maar kort, zo schijnt het. Vaak omdat het toch niet zo leuk is als het lijkt. Onvrijwillig stoppen kan ook: een club zal regelmatig (bijvoorbeeld elke 3 maanden) evalueren of een dame nog steeds interessant genoeg is voor de klanten. Het komt vaker voor dan je denkt, dat studentes dit werk hun hele studie door steeds korte periodes naast hun studie doen. Bijvoorbeeld om de dure vakanties en Apple apparatuur te kunnen kopen, die ze met hun officiële bijbaantje niet allebei kunnen betalen.

Met dit werk verdien je veel meer dan andere 18-jarigen, maar wanneer je niet meer jong en super knap bent — en dat moment komt veel vroeger dan bij bijvoorbeeld topsporters en bekende artiesten — dan zal je financieel „binnen” moeten zijn.

mennen

Voor topsporters en entertainers, die een vergelijkbaar probleem hebben, zijn er speciale belastingvoordelen, maar voor deze dames niet — het werk is legaal, maar „het taboe op seks” is nou eenmaal de meest succesvolle basis voor een moderne samenleving.

Advertenties

2 gedachtes over “Hoeveel verdient het nou… achter de ramen?

 1. De vaste lezers van mijn blog weten dat ik een computerwinkel heb gehad. Op een gegeven moment kreeg ik bezoek van de belastingdienst. De inspecteur vertelde mij dat ik méér computers moest verkopen, anders zouden ze mijn bedrijf niet langer erkennen als bedrijf en zou ik dus niet meer mogen werken.

  Blijkbaar is het mogelijk om zelfstandigen een dergelijke verplichting op te leggen, wat een mooie mogelijkheid is om mensenhandel tegen te gaan:
  • Bedenk een soort „artiestenpensioen” dat uitkeert vanaf 30-jarige leeftijd;
  • Dames moeten tot hun 30e verplicht een deel van hun verdiensten belastingvrij inleggen;
  • Er komt een omzeteis: dames die bijvoorbeeld gemiddeld niet minstens 5.000 euro per maand kunnen inleggen, mogen het beroep niet meer uitoefenen.

  Mythe of waarheid: regelmatig hoor ik dat er even veel dames werkzaam zijn geweest in de Red Light industrie, als bij Mc Donalds.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s