(Niet-)kritische massa van macht

apenpak pakwerker

— Kritieke massa of kritische massa, wat is dat, opa?

— Dit een een heel belangrijk principe dat je moet beheersen om macht te kunnen houden, als je hem eenmaal hebt, jongen.

Kritieke massa: een fout of bedrog verdoezelen door andere/meer mensen van het niet-ontdekken/-ontmaskeren afhankelijk te maken.

Stel, je hebt wat mispeuterd bij een groot bedrijf, maar je wilt je luxebaantje niet opgeven (waarvoor je niet meer hoeft te doen dan een beetje door het land heen en weer te reizen en hier en daar te babbelen).

Maar dan is er ineens een journalist die het op je voorzien heeft. Dat zou makkelijk kunnen gebeuren, want als je een hoge positie bereikt hebt dan heb je ook veel vijanden gemaakt: om steeds rijker en machtiger te worden ben je immers vaak over het randje van het toelaatbare gegaan. Voordat je het weet, gaat de publieke opinie roepen dat jij je baantje moet opgeven. Ja, jij! Hoe voorkom je dat?

„Als iedereen schuldig is, dan is niemand schuldig.”

Daarom moet je zorgen dat jouw persoon op tijd de „kritische massa” bereikt heeft: je zorgt daardoor dat jij alleen weg moet, als ánderen ook weg moeten. En wel zoveel anderen, dat dit niet zal gebeuren.

Het resultaat is: dat er niemand weggaat — en dát is nou het wonder van de „kritische massa”.

Vertel jouw mening

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.