Hoe lang doe je met een goede techneut?

werk werk werkCabaretier Hans Teeuwen houdt heel erg van paarden. Door zijn manier van paardgebruik gaan die alleen niet zo lang mee: hij vertelt dat hij met een goed paard maar een week kan doen. Arbeiders gaan langer mee, maar hoeveel langer? Een mens moet zijn hele werkzame leven blijven leren, al helemaal als je in de it werkt, daar geldt immers: een jaar niet geleerd maakt al je kennis waardeloos.

Beurshandelaren

Een beurshandelaar moet exact dezelfde beslissing nemen als de meeste andere mensen, maar moet dat net een fractie van een seconde eerder doen. Als je dat goed kunt, dan verdient dat goed voor je baas. Daarom heb je als beurshandelaar minstens twee auto’s op de inrit staan, auto’s die zo duur zijn dat de meeste mensen er niet eens één zouden kunnen betalen.

Maar beurshandelaar is niet een beroep waar je oud mee kunt worden; eigenlijk kan je alleen beurshandelaar zijn zolang je jong bent, want het is roofbouw op je lichaam. Na een paar jaar ben je „op” en gaat je baas op zoek naar een rustigere functie voor je.

Je carrière is zo eindig als die van topsporters of artiesten.

IT

Waar de grens precies ligt is niet duidelijk, maar je ziet in de it wel duidelijke verschillen tussen „jonge” en „oude” medewerkers. Natuurlijk is er het verschil in ervaring/deskundigheid, dat spreekt voor zich. Ik schreef er al een paar blogs over:

De financiële wereld zorgt goed voor de medewerkers die ze vroeger zoveel geld opgeleverd hebben, als ze „op” zijn. Dan it-bedrijven, die doen dat toch in het algemeen wat „minder goed”. Zij volgen eerder de plank-methode, die ook de bovengenoemde Hans Teeuwen gebruikt: na de week is het paard „rijp voor de jacht”.

Amerikanen hebben een duidelijke mening over de „half life” van een techneut, wat je ziet in het Slashdot artikel dat hieronder bij de links staat. Zij zeggen dat op je 35e je werkzame leven voor de helft voorbij is; 15 jaar is hoe lang je het in de it vol kunt houden.

Jong en oud werkt samen

Omdat de babyboomers de arbeidsmarkt verlaten zal er de komende 10 jaar nog veel behoefte zijn aan nieuwe werknemers. Bedrijven doen nu al hun best om vooral jongeren van 25 tot 30 jaar te lokken, bijvoorbeeld door het bedrijf een schools sfeertje te geven met „grappige” werkplekken, kleurige zitzakken, loungebankjes en flexwerken (met terminalzaaltjes waar „iedereen op sabbatical” is). In de wandelgangen hoorde ik fluisteren dat sommige (grote) bedrijven bewust nog uitsluitend jonge mensen in vaste dienst nemen.

Volgens een website van een organisatie die lobbyt voor oudere werknemers zitten de meeste mensen met 45 jaar wel op de top van hun salaris. Bovendien neemt de kans dat ze ooit nog een baan bij een andere werkgever zullen vinden sterk af.

De vraag is wie straks het saaie, minder betaalde (en vooral minder leuke) werk moet gaan doen: de oudere mensen die dit al deden toen zíj jong waren, of de steeds schaarser wordende jongeren die dan nog gelokt moeten worden?

Advertenties

3 gedachtes over “Hoe lang doe je met een goede techneut?

 1. Het wordt steeds duidelijker: een werknemer van 40 is gewoon te oud.

  Uit het onderzoek onder leidinggevenden blijkt dat de gemiddelde leeftijd van een afdeling volgens 70 procent van de werkgevers onder de 40 moet liggen. Ook vinden ze dat er een overwicht moet zijn van jongere medewerkers.

  Bron: Werknemers op veertigste afgeschreven

  Voor de economie is het al te laat:

  Begin jaren ’90 waren de werkenden in ons land nog in doorsnee 36 jaar oud. Vorig jaar was dat opgelopen tot ruim 41 jaar.

  Bron: Meer vijftigers dan dertigers op werkvloer

 2. Eli the Computer Guy wordt binnenkort 40 en hij heeft een heel interessante verklaring, waarom juist specifiek IT’ers ergens tussen de 25 en 40 zullen veranderen.

  Deze video is ruim 2 uur lang, het onderwerp komt aan de orde onder andere vanaf 1h21m26s.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s