Rendement van beleggen op lange termijn

apenpak pakwerkerJe geld op een spaarrekening levert niets op, dat je moet beleggen weet iedereen. Maar wat is nou precies het rendement dat je op langere termijn kunt halen? Bijvoorbeeld: levenslang? In deze blog bijzonderheden die iedereen zou moeten kennen voor succes.

Infographic

Nederlanders die zichzelf financieel slim vinden, beweren dat je „op langere termijn” (dat is 20 jaar, denken ze) gemiddeld 8% rendement kunt halen op de beurs. Amerikanen denken dat je 10% kunt halen. Wie heeft gelijk?

De New York TimesRendement beleggen, New York Times heeft het onderzocht (eigenlijk Ed Easterling van Crestmont Research) en heeft een handige infographic getekend waaruit je direct kunt aflezen, aan de hand van een instapjaar en een uitstapjaar, hoeveel rendement beleggen op de beurs opgeleverd heeft.

Het rendement blijkt… lager te zijn dan iedereen denkt. Veel lager. Over een termijn van 20 jaar haal je meestal maar 4,1% rendement per jaar plus inflatiecorrectie. Het verleden toont aan dat een periode van 20 jaar gewoon te kort is voor het rendement of de zekerheid die mensen bij beleggen op de beurs verwachten.

Feiten:

 • Perioden van 20 jaar zijn niet stabiel, maar wisselen juist tussen uitersten:
  – 1948-1968 gemiddeld 8,4% per jaar
  – 1961-1981 gemiddeld -2% per jaar
  – 1979-1999 gemiddeld 8,2% per jaar;
 • Bijna iedereen die uitstapte tussen 1997 en 1999 maakte 3% rendement of meer;
 • Bijna iedereen die instapte tussen 1950 en 1975 maakt na 20 jaar of langer maar 3% rendement of minder;
 • Op lange termijn, 30 jaar of langer, levert beleggen bijna altijd een gemiddeld positief rendement op van minder dan 7% per jaar (bovenop de inflatie).

„Lange termijn” blijkt dus 30 tot 40 jaar te zijn, niet 20.
Het gemiddelde rendement is 3 á 4% boven inflatie.

Beter beleggen

Vaak noemen mensen „spreiden” van je beleggingen als een simpele manier om een beter rendement te garanderen — maar dat klopt natuurlijk niet: het enige wat je zeker weet is dat door te spreiden jouw rendement waarschijnlijk dichter bij het gemiddelde komt te liggen.

Je kunt misschien een hoger rendement maken met beleggen als je bereid bent om te investeren in bijvoorbeeld clusterbommen, sigaretten en bier.

Of je moet meer tijd besteden aan het beleggen zelf. Ergens tijd aan besteden om geld te verdienen noemt men ook wel „werken”. Je kunt dat werk uitbesteden, dat is waar, maar dan moet je kosten betalen, een procent of 3 á 3½. De laatste jaren haalde je op deze manier ongeveer 3% rendement gemiddeld per jaar; dat is ongeveer even veel als de inflatie. Voor zo’n rendement hoef je niet eens naar de beurs, zelfs in deze slechte tijden kan je dat ook krijgen als rente bij een suffe bank en dat slaapt een stuk rustiger.

Reken zelf maar na: als je een keer 30% winst hebt en een keer 30% verlies, dan kom je niet op 0 uit, maar je maakt nog steeds verlies.

Normaal hoor je van beleggers alleen de verhalen over wat goed ging. Daarom heb ik gesproken met professionele beleggers die wel het complete verhaal vertellen en ik heb gekeken naar het rendement dat zij halen met hun beleggingen. Soms maken ze 30% winst in een jaar, maar een paar jaar later maken ze 30% verlies in een jaar. Zo gemakkelijk is het niet om winst vast te houden. Grote pensioenfondsen, die de knapste koppen van het land in dienst hebben, halen op hun beleggingen over heel lange tijd gemiddeld zo’n 8% rendement. Maar let op: in dit gemiddelde zit een periode waarin de inflatie in Nederland heel hoog was — de gewone spaarrente was toen 12% en hoger.

Verleden en toekomst

Eind vorige eeuw ging het even heel goed op de beurs. Zo goed dat iedereen zijn geld kwam brengen. Of was het andersom: doordat iedereen zijn geld kwam brengen ging het even heel goed op de beurs?

Er zijn een paar redenen waarom de bomen op de beurs in de toekomst misschien wel nooit meer zo gemakkelijk tot in de hemel zullen groeien.

 • In het verleden stroomde er van steeds meer werknemers het pensioengeld de beurzen in, maar door de vergrijzing zal er de komende jaren juist heel veel uit de beurs gehaald gaan worden om pensioenen te betalen;
 • De afgelopen decennia moesten oudere werknemers steeds langer doorwerken en door strenge loonmatiging stegen de bedrijfswinsten (dus winsten op de beurs) ten koste van de werknemers, maar het is niet zeker of dit wel oneindig lang vol te houden is;
 • Bovendien hebben mensen tegenwoordig de mogelijkheid om zich via internet te informeren voordat ze een financieel product kopen.

Conclusie

In de volksmond denkt men dat je met beleggen na 20 jaar zeker bijna 5 keer zoveel geld hebt–want dat is wat je krijgt bij een rendement van gemiddeld 8% per jaar.

Het verleden laat zien dat je dat rendement in de praktijk alleen kunt halen als je (door toeval) het geluk hebt dat je precies in de goede jaren hebt kunnen beleggen.

In realiteit doe je het al redelijk goed, als je inflatie, belasting en kosten kunt compenseren met je beleggingsopbrengsten, als je belegt voor je eigen pensioen.

Advertenties

2 gedachtes over “Rendement van beleggen op lange termijn

 1. Huisartsen vinden het geen probleem om hun pensioengeld te investeren in sigarettenfabrikanten, waaronder de merken Marlboro en Lucky Strike:

  Nu hebben de huisartsen nog een aardig pakketje aandelen ­British American Tobacco over. En ze zijn ook niet de enigen die voor hun pensioen afhankelijk zijn van tevreden rokers. Want grote ­Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars hebben ­samen voor ten minste € 2,3 mrd uitstaan in ­tabaksfabrikanten.

  Bron: Pensioenfonds huisartsen verzilvert sigaret-aandeel

  Ook leuk in deze context:
  oude advertenties waarin dokters sigaretten aanprijzen.

 2. Beleggen in clusterbommen is „not done” bij Nederlandse banken. Toch doen ze het zelf volop, maar dan wel op zo’n manier dat het verborgen blijft voor het argeloze publiek, zo blijkt uit dit onderzoek van het ikv.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s