HDMI kabel op Archos G9 101

Archos HDMI aansluitingDe Archos G9 tablets hebben een „mini hdmi” aansluiting voor het aansluiten van een televisie of monitor. Die aansluiting heet ook wel hdmi-c, een normale hdmi aansluiting heet ook wel hdmi-a. Ik wilde kijken hoe bruikbaar deze aansluiting is.

Als eerste vertel ik wat over hdmi kabels in het algemeen, daarna over hoe Archos en Android reageren op zo’n kabel. Tot slot geef ik nog een toelichting op gouden connectoren: zijn die beter?

De test

Archos HDMI aansluiting
Archos HDMI aansluiting

De test heb ik gedaan met de volgende apparaten en kabel:

 • Archos G9 101
 • lg lcd tv (uit 2006),
  resolutie 1366×768
 • hdmi kabel van het merk „hq

hdmi signaal en kabel

Vroeger waren videokabels „analoog” en was de kwaliteit van de kabel best belangrijk. Maar nu gebruiken we hdmi; het hdmi signaal is digitaal, dat maakt het veel goedkoper en veel minder storingsgevoelig. Het is niet zomaar digitaal, maar ook nog eens differentieel (op 2 draadjes tegengesteld) en synchroon (de ontvanger kan voorspellen wanneer het volgende bit zal binnenkomen). Normaal gesproken kan er dus echt niets meer mee fout gaan, ook al is de hoeveelheid pixels op een scherm tegenwoordig veel hoger dan bij de oude analoge televisie.

Toch zijn er freaks die beweren dat ze verschil in beeldkwaliteit goed kunnen zien tussen de verschillende merken hdmi kabels, maar bij een blinde test kiezen ze dan bijvoorbeeld een kabel van 2,50 van de Action, of een gesoldeerd stomerij­hangertje (zie de links hieronder) als winnaar.

hdmi kabels zijn, afhankelijk van de winkel je ze koopt, wel of niet belachelijk duur. Ik betaalde in een computerwinkel op de Ceintuurbaan voor een mini-hdmi-naar-hdmi kabel van 2½ meter 20 euro, wat pittig aan de prijs is. Maar bij de Makro was dezelfde kabel meer dan dubbel zo duur en op internet kan je zo’n kabel vast wel vinden voor minder dan de helft van wat ik betaalde (inclusief verzendkosten).

Stand-by knop

Na het kopen van de kabel was de tweede stap het uitpakken (wie heeft toch ooit bedacht dat dubbelknikken van een kabel een handige manier van verpakken is?) en aansluiten.

Het tablet herkent direct dat er een apparaat via hdmi is aangesloten en de stand-by knop krijgt daardoor een handige nieuwe functie.

Beeld
 • Het beeld roteert naar „landscape”;
 • Beeld van het tablet verschijnt direct op de tv;
 • Met de stand-by knop kan je het ingebouwde beeld van het tablet uitzetten;
 • Het touch-screen blijft dan nog actief — maar meteen als je het scherm aanraakt floept het ingebouwde beeld weer aan.
Geluid
 • Het ingebouwde geluid van het tablet wordt automatisch uitgeschakeld;
 • Als er Bluetooth luidsprekers actief zijn dan verandert er niets;
 • Anders gaat het geluid naar de tv.

Nadeel is dat als je visuele feedback bij het ingeven van wachtwoorden en pincodes hebt ingesteld, dat die dan ook op de tv zichtbaar zijn.

Mijn tv herkent niet automatisch dat er een hdmi signaal actief is, je moet handmatig overschakelen. Kies voor input „hdmi dtv”, dan komt het geluid ook via hdmi — met input „hdmi pc” heb je wel beeld maar neemt de tv het geluid van de aparte ingang.

Archos Android overscan instelling
Overscan instelling in Android:
verdwenen bij de update van de firmware naar versie 4.0.6.

Full screen

„Full screen” blijkt niet altijd letterlijk full screen te zijn.

Op het tablet kan je een „tv-overscan” instellen, maar die heeft alleen betrekking op de pixels die het tablet zelf genereert, inclusief knoppen die in beeld staan. Deze instelling is trouwens verdwenen bij de update van de firmware naar versie 4.0.6.

Een film die je echt „beeldvullend” bekijkt op het tabletscherm trekt zich niets aan van deze instelling, deze is automatisch ook „beeldvullend” op de tv. Jammer genoeg kon ik alleen in de standaard video app een knopje vinden waarmee je kunt omschakelen naar dit echt beeldvullende full-screen, dus deze app heb ik ingesteld als default voor Uitzending Gemist.

Als je bijvoorbeeld in de YouTube app een video bekijkt en klikt op het full-screen knopje, dan werkt dat blijkbaar anders, want je blijft zwarte randen zien: links en rechts een zwarte rand omdat de video gewoon niet breder is en onderaan een zwarte rand omdat daar de (verborgen) Android knoppen van de app staan. Dit zou je kunnen corrigeren met de instellingen op de tv.

Gouden connectoren

Tot slot nog wat over de vergulde connectoren, die aanbieders van kabels vaak aanprijzen. Heeft dit nut? Ook daar discussiëren de deskundologen over, maar deze vraag is gelukkig snel en objectief te beantwoorden. Goud is niet per definitie beter: de beste keuze is altijd hetzelfde materiaal te kiezen als de aansluiting in je apparaat heeft. Dit is vooral belangrijk als de connector lange tijd (jaren) blijft zitten, het belangrijkst is dus het type aansluiting in je tv te checken en dan gewoon een kabel van hetzelfde type te bestellen.

Verder kunnen er subtiele mechanische verschillen in de connectoren zitten (zowel van de kabel als die in je apparaten), waardoor het ene merk kabel bij jou misschien beter past dan het andere. Conclusie: de prijs zegt dus niet veel.

Tot slot

DVI” is een connector waar het analoge VGA signaal en het digitale HDMI signaal over kunnen gaan. Ik ben benieuwd of iemand ervaring heeft met het aansluiten van de Archos G9 op een computermonitor met DVI aansluiting via een HDMI-naar-DVI adapter. Nadeel is natuurlijk dat DVI geen geluid doorgeeft.

Advertenties

2 gedachtes over “HDMI kabel op Archos G9 101

 1. Intussen heb ik een 5 meter lange HDMI kabel gekocht via de bekende internationale veilingsite, die de helft goedkoper was als de kabel van 2½ meter en even goed perfect werkt.

 2. Ik heb de Archos G9 101 aangesloten op een Philips 6008 tv uit 2013, maar dan gebeuren er 2 interessante dingen:

  1. Je kunt de afstandsbediening van de tv gebruiken om het tablet te besturen, de kleurenknopjes worden gebruikt voor home, laatst gebruikte apps, enzovoorts;

  2. De tv geeft de foutmelding „onbekend videoformaat” en weigert om het beeld weer te geven. Dit gebeurt op alle drie hdmi aansluitingen.

  Ik heb nog niet geGoogled hoe je dit kunt oplossen.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s