Witwassen — misdaad loont

apenpak pakwerkerWitwassen is: door criminaliteit verdiend geld verstoppen tussen legaal verdiend geld. Zodat je het kunt uitgeven, zonder op te vallen. Ook criminelen bedenken steeds nieuwe oplossingen voor dit oude probleem, flink geholpen door de economische crisis.

Misdaad loont

Worden rappers rijk door te rappen, of gaan ze pas rappen nadat ze hun vermogen verdiend hebben?

Met eerlijk werken rijk worden: in Nederland praktisch onmogelijk, want de belasting pakt alles af.  Maar met criminele activiteiten rijk worden: best doenbaar.

Burgers zouden dolgraag wat extra bijverdienen door „zwart” te werken, zonder belasting dus. Maar te veel zwart geld is ook weer een probleem: bij criminelen komt juist zoveel belastingvrij geld binnen dat ze op zoek moeten naar onopvallende manieren om er belasting over te kunnen betalen, oftewel „witwassen”.

Ik las in Intermediair van 10 februari 2012 een artikel met de titel „Misdaad loont” (link zie onderaan deze blog). Dat artikel gaat over criminaliteit en witwassen in de huidige economische crisis. Als inleiding een paar feiten uit dit artikel:

  • Het meeste witgewassen geld werd vrijwillig betaald
    door eerzame burgers van de vs en Europa;
  • Ongeveer de helft werd betaald voor drugs (zoals coke en Nederlandse xtc);
  • Op de tweede plaats betaald voor namaak merkartikelen;
  • Voor de rest voor illegale diersoorten, diamanten, vrouwen, enzovoorts.

Hoe worden deze criminele winsten witgewassen?

Hoofdprijs winnend lot

Dit is de oudste truc in het boek en die gaat als volgt.

Als je loten koopt bij de Staatsloterij, dan krijg je door de bank genomen ongeveer de helft van je inleg terug als prijzengeld. Als jij een aanzienlijke prijs wint in een loterij dan staat er binnen de kortste keren iemand bij je op de stoep die dit lot van je wil kopen, voor een bedrag dat nog hoger is dan de gewonnen prijs. Dit zodat later een crimineel kan beweren dat híj het geld „toevallig” in de loterij eerlijk gewonnen heeft.

Hij kan ook een bezoekje brengen aan een casino en beweren het geld toevallig precies die ene keer gewonnen te hebben.

Alleen zijn deze trucs zo oud, dat ik betwijfel of ze tegenwoordig nog werken. De onderstaande trucs werken helaas (voor de eerlijke mensen) nog steeds erg goed.

Woningen

Volgens het Intermediair artikel investeren criminelen drugsgeld in onroerend goed. In deze slechte tijden verliezen ze daar geld mee, maar de gestegen vraag naar goedkope arbeiders/-sters compenseert dat. Bovendien hebben ze nu volop de kans om zich goedkoop in te kopen.

Woningen zijn geschikt om te verhuren: de opbrengst van de huur is legaal.

Door handel in huizen resulteert „opknappen” in „speculatiewinst”.

En in wat extra woningen kan je wiet kweken of mensen in laten slapen, dus altijd handig om er genoeg te hebben. In augustus 2009 werd in Maastricht een man opgepakt op verdenking van witwassen en wietteelt, er werd beslag gelegd op zijn 134 (honderd-vier-en-dertig) gebouwen.

Detailhandel

Bedrijven waarin veel cash geld binnenkomt zijn aantrekkelijk voor witwassers. De horeca, belwinkels, wassalons, kappers in de Javastraat en massagesalons hebben de naam dat ze vaak voor witwassen gebruikt worden, maar eigenlijk zitten alle gewone winkels in het risicogebied: zij kunnen bijvoorbeeld een deel van hun voorraad inkopen zonder rekening en met contant geld betalen, bij verkoop is de opbrengst witgewassen.

Nog een andere plek waar men vaak met contant geld afrekent: de taxi. Volgens sommige mensen hoef je maar een beetje rond te rijden door de stad, een rittenstaat te verzinnen en je geld is wit.

Auto’s en oplichters

In het tv-programma tros Opgelicht zie je de ene na de andere oplichter langskomen, die zijn slachtoffers tonnen armer maakt. Ik vraag me dan af: waar blijft dat geld toch? Het antwoord zou best wel eens kunnen zijn: in auto’s.

Auto’s zijn een bodemloze put voor geld, zeker als je er ook echt mee gaat rijden. Oplichters en criminelen mogen in Nederland 30 of 40 km/h harder rijden dan normale mensen, afhankelijk van het type weg — maar daar moeten ze dan wel extra voor betalen.

Echte criminelen schijnen niet te rijden in een auto van zichzelf, maar in een „leaseauto”: het kenteken van de auto staat niet op hun eigen naam, maar op naam van een leasemaatschappij.

Banken

Het Intermediair artikel suggereert dat drugscriminelen medewerking krijgen van normale banken. Dat klinkt vreemd en ongeloofwaardig, maar als je het geld dat harddrugs-gebruikers betalen netjes zou opstapelen, dan waren het elk jaar 1.500 pallets vol met eurobiljetten — het is simpelweg onmogelijk om zo’n grote hoeveelheid subtiel wit te wassen — en banken hadden geld hard nodig toen het systeem ging wankelen. Het unodc zou intussen weten om welke banken het gaat.

Witwassen zorgt in elk geval voor werkgelegenheid in de financiële sector, ook in Nederland. Hier werden bijvoorbeeld pas nog 300 nieuwe wisselkantoren geopend:

Credit Card hotels

Banken willen coffeeshops en seksindustrie niet als klant, vanwege het risico op witwassen. Maar deze bedrijven zullen hun eerlijk verdiende geld toch op een bankrekening moeten kunnen storten om vaste lasten te kunnen betalen…

Nog een extra probleem: klanten die met een creditcard willen betalen, hebben liever niet dat de naam van een seksbedrijf op hun maandafschriften komt te staan. Bovendien zijn Credit Card bedrijven bang voor het grote aantal storneringen van seks-gerelateerde afschrijvingen, daarom rekenen ze hiervoor een hoger tarief aan de acceptant.

Dit soort afrekeningen loopt daarom vaak discreet via een ander bedrijf, bijvoorbeeld: een hotel. In de documentaire „Inside Job” uit 2010 zie je hoe de banken op Wall Street omgaan met dit soort Credit Card betalingen — als klant.

En Credit Cards zijn juist heel handig om geld uit te geven dat in het buitenland op de kaart gestort is (prepaid creditcard).

Advertenties

3 gedachtes over “Witwassen — misdaad loont

  1. Ik vond op politie.nl nog een erg interessante pdf over witwassen, met daarin een overzicht van alle bekende methoden, wat ze kosten, hoe ze opgespoord worden, enzovoorts.

    Het valt me op dat de bedrijfstakken die veel gebruikt worden voor witwassen ook de gebieden zijn die nu het meest te lijden hebben onder de economische crisis. Welk verband zou er zijn?

  2. Witwassen via de huur van kantoorpanden? Als je ziet hoe ongelofelijk veel huur veel stichtingen en goede doelen volgens de boeken aan huur betalen voor hun kantoorpanden, dan kan het ook bijna niet anders of deze prijzen zijn opgeklopt.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s