Het spekkoek-pensioen van Otto Normaalverdiener

pensioenOtto Normaalverdiener snapt niets van zijn pensioen, waar komt dit gratis geld toch vandaan?

Hij vraagt ons om uitleg.

Aan het eind van de uitleg een prijsvraag: denk jij dat Otto slachtoffer geworden is van een Woekerpensioen, of heeft de baas van Otto juist een heel goede pensioenregeling?

De levensloop van Otto

Otto heeft helaas niet het geluk dat hij iemand is met buitengewone gaven, hij kon dus geen topvoetballer worden. Daarom is hij maar gewoon gaan werken in loondienst: met 20 begonnen voor iets meer dan het minimumloon, maar van zijn baas krijgt hij er wel elk jaar een beetje bij. Met 45 bereikt hij de de top van zijn salaris: in geval van Otto is dat het modale inkomen. Gelukkig heeft Otto ook niet extra veel pech in zijn leven; hij is normaal gezond en volgens de dokter zal hij waarschijnlijk 76 jaar oud worden. Kortom: Otto is een heel normale persoon.

Opbouwfase en afbouwfase

Dat een pensioen gratis geld zou zijn, is een misverstand. Pensioen is niets meer of minder dan een persoonlijk spaarpotje dat een werknemer samen met zijn baas vult. Sommige werknemers hebben een „premievrij pensioen”, dan betaalt de baas alles. En sommige mensen krijgen helemaal geen pensioen, maar die verdienen dan meer salaris, zodat ze zelf iets kunnen regelen bij een pensioenverzekeraar.

Hieronder zie je het pensioen van Otto in een plaatje.

Het blok links loopt van 20 tot en met 64 jaar, dit is de tijd die Otto werkt. Het blok rechts loopt van 65 tot en met 76 jaar, dit is de tijd die Otto met pensioen is. De hoogte van de balkjes geeft het bedrag aan dat Otto verdient in een heel jaar (bruto).

spekkoek pensioen Otto Normaalverdiener

Het rode blok

De pensioenuitkering is een aanvulling op de aow, die iedere Nederlander krijgt van de overheid — enige voorwaarde om aow te krijgen is dat je niet in het buitenland gewerkt mag hebben.

Onderaan zie je een groot rood blok, je kunt er bijna niet omheen. In het deel na zijn pensioen is dit de aow uitkering. Maar al in de opbouwfase is het belangrijk te weten hoe hoog die is, want daar rekenen ze de aow niet mee voor het bepalen van je pensioenpremie. Dat noemen ze de „aow franchise”.

De groene strepen

Alle bedragen bovenop dat rode blok noem ik voor het gemak even „extra”: dit is het deel dat de overheid niet voor je regelt en waar je dus individueel voor moet sparen.

Het pensioen van Otto is net een spekkoek: 35 jaar legt hij geld in en dit wordt keurig in laagjes uitgesmeerd over de jaren die hij gepensioneerd zal zijn. De oppervlakte van de groene strepen is niet eens zo heel erg moeilijk te berekenen:

 • De laatste 35 jaar van zijn werkzame leven betaalt Otto elk jaar
  24% van alles wat hij „extra” verdient als pensioenpremie;
 • Zo spaart hij in zijn leven in totaal 35 x 24% = 840%
  van wat hij gemiddeld per jaar „extra” verdiend heeft;
 • Omdat hij 12 jaar lang pensioen krijgt, spaart hij dus
  voor 840% / 12 = 70% van het gemiddelde loon.

Inflatie en beleggingswinst

Je ziet dat ik hierboven geen rekening gehouden heb met inflatie. Niemand weet hoe hoog inflatie in de toekomst zal zijn, dat maakt berekeningen ingewikkeld, onduidelijk en speculatief. Verkopers van pensioenen kunnen je dus alles op de mouw spelden, je kunt het toch niet controleren. Maar als ik de inflatie uit de hele berekening wegdeel, blijkt de „planning” van het pensioen van Otto eigenlijk heel erg simpel te zijn.

Wat door deze manier van weergeven direct opvalt, is hoeveel beleggingswinst het pensioenfonds voor Otto gaat maken met al dat geld dat ze zo lang van Otto in bruikleen krijgen: die is er namelijk niet.

Dat wil zeggen: alle winst valt weg tegen inflatie en kosten.

Prijsvraag

Antwoorden, toelichting en links vind je op pagina 2.

Advertenties

2 gedachtes over “Het spekkoek-pensioen van Otto Normaalverdiener

 1. Soms mag/moet je kiezen tussen een bonus die je nu krijgt, of een eenmalige storting in je pensioenfonds. Wat is de beste keuze?

  Het lijkt heel ondoorzichtig wat de opbrengst van de pensioenstorting zal zijn, maar dat valt wel mee: neem als vuistregel dat een eenmalige storting van 100 euro nu betekent dat je na je 65e ongeveer elk jaar 10 euro krijgt (waardevast).

 2. Intussen heb ik een heldere grafiek van het cbs gezien, die bevestigt dat het inkomen van de meeste mensen niet het hele leven stijgt.

  Tot ze een jaar of 25 zijn, zitten alle mensen qua inkomen nog dicht bij elkaar, maar 10 jaar later zijn de inkomens keurig verspreid en vanaf de leeftijd van 40 jaar zie je aan deze spreiding bijna niets meer veranderen.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s