De bovenkant is niet geheel vlak; precies rond het display loopt een beruchte rand.

Archos G9 101 tablet

Smartphone met AndroidAls je op zoek bent naar informatie over de Archos G9 101 dan heb je waarschijnlijk al heel wat reviews gelezen. Ik vertel hieronder daarom alleen wat mijn persoonlijke ervaringen zijn, nu ik dit ding een paar maanden in bezit heb.

Steve Jobs

Het lijkt zo afgesproken: „als jullie een tablet willen maken voor een lagere prijs, dan mag dat, maar je moet wel aan de buitenkant kunnen zien dat hij goedkoper is”. Ik betaalde voor de Archos G9 maar de helft van een vergelijkbare Apple tablet, maar in plaats van een metalen behuizing en een vlakke bovenkant krijg ik een plastic behuizing met een randje rond het scherm dat lastig schoon te maken is.

Archos rand om het scherm
De bovenkant is niet vlak; rond het display loopt een beruchte rand.

Als je de Archos in handen hebt, ga je sommige beslissingen van Steve Jobs ineens snappen. Al die standaard connectortjes en een micro-SD zien er bij elkaar gewoon een stuk minder degelijk uit dan zo’n lekker lompe iPad. En ja, Android ondersteunt Flash, maar de programmeurs van Adobe zijn op mobiele apparaten niet ineens veel beter gaan programmeren dan op de PC, of zo.

Android 3 naar Android 4

Het komt maar zelden voor dat een fabrikant een update van Android uitrolt voor apparaten die al verkocht zijn. Ze beloven het wel, maar wie gelooft het nou nog: er liggen zelfs nog steeds veel tablets met Android versie 2.2 en 2.3 in de winkel.

Momenteel draait nog maar 7,1% van alle Android apparaten op de nieuwste versie 4. De Archos G9 is een van de eersten, misschien wel de eerste tablet die daadwerkelijk een update gekregen heeft van 3 naar 4, zodoende heb ik Android 3 en Android 4 op dezelfde hardware kunnen vergelijken.

Wat je duidelijk ziet in Android (in alle versies die ik ken) is dat de eerste gebruikers waarschijnlijk enorm geklaagd hebben over het accuverbruik en over verborgen dataverbruik, want overal zijn piefjes tegenaan gebouwd om stroom- en datavreters apart uit en aan te zetten. Maar wat je uit zet kan je niet gebruiken, dus het systeem probeert je steeds weer over te halen om het toch maar weer aan te zetten.

Aan Android 3 merkte je nog duidelijk dat het door verschillende techneuten tegelijk ontwikkeld was, met hun eigen ideeën over design. Het is knap (zeker voor een groot bedrijf) dat ze die slordigheden in Android 4 voor het grootste deel hebben weten weg te poetsen. Toch zijn er ook nadelen aan de nieuwe versie. Android 4 is op het moment al maanden uit, maar pas met versie 4.0.3 (en Archos firmware 4.0.7) is het zo stabiel geworden als versie 3 was.

Deze tips werkten bij mij om Android 4.0 stabieler te maken:

 • Gebruik een 11G WiFi router (dus niet de nieuwere 11N);
 • Regelmatig de inactieve processen killen (met de hand of met een app).

Verder staat Android versie 3 op de support website van Archos, dus je kunt terug.

Scherm

Toen ik de Archos in de winkel vergeleek, dacht ik dat het automatisch kantelen stuk was. Maar je moet het tablet gewoon een paar seconden rustig met de bovenkant boven houden en dan kantelt het scherm wel vanzelf.

De kwaliteit van het beeldscherm was beter dan ik verwacht had na het lezen van reviews. De kijkhoek is goed, het bubble-probleem heb je alleen bij de 8″ variant, het ruitjespatroon zie je alleen als je het scherm onder een scherpe hoek bekijkt.

Toch heeft het scherm ook nadelen. De helderheid is het enige wat je kunt instellen, geen contrast, kleur of kleurverzadiging. Een telefoon stop je regelmatig in je broekzak en dan wordt het scherm weer schoon, maar bij een tablet is schoonmaken toch wat lastiger, ook vanwege de rand die ik al noemde.

Opladen

Korte accuduur is een veelvoorkomend probleem bij mobiele apparaten. Gelukkig kan je de hele avond met dit apparaat spelen (inclusief hd video) zonder te hoeven opladen. Dat komt omdat de accu veruit het grootste onderdeel is. Bij de Archos G9 krijg je een zware snellader, die maar liefst 1½ Ampère aan stroom kan leveren.

Volgens het boekje mag je de snellader maximaal een week aangesloten laten en het is belangrijk om je daar aan te houden, want stuk is stuk: bij tablets is het meestal niet mogelijk om de accu zelf te vervangen door een nieuwe.

Je kunt trouwens ook opladen met een standaard (micro usb) aansluiting of oplader.

Standaard apps

Archos HDMI aansluiting
HDMI-C aansluiting

Het zwaartepunt bij de apps die Archos al standaard meelevert ligt op mediaspelers en die werken allemaal heel erg soepel: hd video speelt op deze tablet een stuk vloeiender dan op mijn computer, zelfs als het via 11g WiFi van YouTube komt. Mijn losse mediaspeler, zo’n oude waar nog een grote 3½” harddisk in zit, kan weg: gewoon een hdmi kabel tussen tablet en tv en kijken maar.

Verder heb je standaard Google Maps met navigatie (het tablet heeft een gps ontvanger) en Angry Birds. De CineTrailer app, voor het bekijken van filmtrailers, gebruik ik ook vaak. Een voorgeïnstalleerde suffe nieuws-app, waarin je niet eens je eigen bronnen kunt toevoegen, is gelukkig gemakkelijk te verwijderen.

3G Stick

Bij andere merken betaal je de hoofdprijs voor een versie die 3G ondersteunt; de 3G versie is al gauw 150 euro duurder dan de WiFi versie. Voor de Archos G9 kan je 3G gewoon los kopen, in de vorm van een speciale dongel die 50 euro kost. Hij heeft geen sim-lock en er past een normaal formaat sim in. Je kunt de stick een stukje uitschuiven, voor een betere ontvangst.

Als je de stick helemaal uit het tablet haalt, kan je op dezelfde plek een gewone usb stick gebruiken; de 16GB stick die ik geprobeerd heb werkte prima. De 3G stick kan je dan als dongel gebruiken op je pc, met een maximale snelheid van 8 Mbit/s — dat is dus de snelheid van een gemiddelde adsl lijn en in theorie draai je er in een kwartier een Gigabyte aan dataverkeer doorheen.

Ik heb de Archos 3G stick gebruikt met prepaid sim’s van ah Mobiel Internet, Simyo en *bliep. Ik heb nog geen manier gevonden om via deze stick met ussd codes het resterende ah Mobiel tegoed op te vragen, bij Android 3 moest ik de sim dus regelmatig even in een telefoon zetten. Gelukkig zit er een nieuwe feature in Android 4 waarmee je op het tablet kunt zien hoeveel mobiele data je gebruikt hebt sinds je nieuwe bundel ingegaan is.

3G mobiel internet stick
Archos 3G mobiel internet stick

Kan je er eigenlijk mee bellen?

Als je ziet dat er een gewone sim in het tablet gaat, net als in je mobiele telefoon, dan vraag je je misschien af of je met een tablet ook kunt bellen. Een tablet heeft immers een microfoon en een luidspreker ingebouwd. Het antwoord is: ja en nee.

Er zijn tablets waarmee je kunt bellen via het gsm abonnement op de sim-kaart, maar met de Archos G9 kan dat niet. De Archos 3G module kan ook geen sms of ussd (prepaid saldoinformatie) verzenden en ontvangen. Wat wel kan, is een VoIP app installeren en die gebruiken via WiFi of mobiel internet: ik heb dit uitgeprobeerd met de Android app van Voipbuster. Handsfree gaat het al best goed, ik was van plan om een Bluetooth oortje gebruiken maar vreemd genoeg werkt dat niet: Android heeft door dat je dat ding wilt gaan gebruiken om te bellen en zegt dat dat niet kan.

Tot slot

Tot slot nog een paar losse tips.

De Archos G9 ondersteunt volgens de specs 802.11n WiFi, maar niet op 5GHz, met maar 1 antenne en ook nog eens softwarematig begrensd op 54Mbps.

Toen ik de G9 kocht wist ik niet dat er een camera in zit. Tip: koop hem niet vanwege deze camera. Omdat de camera aan de voorkant zit, kan je er alleen foto’s van jezelf mee maken. Het is een camera met vaste focus, met een beeldkwaliteit van niks en de meeste apps herkennen hem niet eens als camera (streepjescodes scannen met deze camera is me daardoor niet gelukt).

Als laatste een tip voor het kiezen van een tablet in het algemeen: het gewicht is heel belangrijk voor een tablet, want je houdt hem vaak in de hand. Dus neem het gewicht dan mee in je afweging.

Conclusie

Al met al ben ik tevreden met deze tablet.

Advertenties

3 gedachtes over “Archos G9 101 tablet

 1. Intussen is het mij een keer gebeurd dat de accu helemaal ontladen was. Bij de Archos G9 gaat het opladen dan op een andere manier dan normaal en die is heel, heel langzaam:

  1. Sluit de lader aan;
  2. De oplaad-led gaat nu snel knipperen maar verder gebeurt er niets;
  3. Na een aantal minuten gaat hij alsnog aan, zoals normaal;
  4. Zet nu WiFi en andere stroomverbruikers uit, druk daarna kort op het knopje zodat het scherm ook uit gaat;
  5. Het lijkt of er niets gebeurt, in werkelijkheid is hij heel langzaam bezig met opladen;
  6. Na een tijdje zal hij gaan opladen op de normale snelheid.

  In totaal kost deze procedure enkele uren.

 2. Na ruim 2½ jaar gebruik van de Archos G9 ben ik overgestapt op een nieuwe tablet.

  De hoofdreden: al die nieuwe software die je verplicht moet installeren heeft hem erg traag gemaakt. Verder zijn er ook een paar dingen versleten: de 3G module stopt met werken als je hem uitschuift (wat ik altijd deed, omdat dit betere ontvangst zou geven) en je kunt het tablet niet meer goed op de standaard zetten, want daar is hij een keer doorheen gezakt.

  Heeft iemand een idee wat waar je een oud tablet voor zou kunnen gebruiken? Veel toepassingen vallen voor de Archos af, want hij kan er niet tegen als je hem permanent op de lader aangesloten laat.

  Als je tegenwoordig een nieuwe tablet zoekt met een schermresolutie van 1280×800 pixels, zeker als je dit wilt combineren met ingebouwde 3G, dan zit je trouwens nog steeds in een hogere prijsklasse. Zo’n rand om het scherm heb ik na de Archos G9 eigenlijk nooit meer ergens gezien.

 3. De Archos G9 heeft standaard mooie wallpapers en die wilde ik bewaren om ze op een andere tablet te gebruiken. Ze staan er niet gewoon als losse .jpg bestanden op, maar ze zitten verpakt in het bestand Launcher2.apk. Je kunt bijvoorbeeld de app Es File Explorer gebruiken om dit bestand te kopiëren en je kunt een standaard unZIP-tool gebruiken om in dit bestand te zoeken naar wallpaper_*.jpg.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s