Een bonus uitbetalen — of witwassen

industrieSoms moet een bedrijf geld overhevelen naar een werknemer, of een grote som geld naar een ander bedrijf, maar dan zonder belasting te betalen en zonder prangende vragen van accountants. Hoe doet men dat?

Specialisten inhuren

Ik schreef al eerder een artikel over witwassen op mkb niveau, maar op WikiPedia (zie links onderaan de pagina) lees je ook het een en ander over witwassen op grotere schaal, op vennootschap niveau. Bij deze vorm van witwassen kan het meeste werk gewoon boekhoudkundig gedaan worden, maar er moet nog wel op een gegeven moment een groter bedrag betaald worden. Bij dergelijke betalingen kan het een oplossing zijn om een flink team van „specialisten” in te huren, die weinig concreets opleveren maar waarvoor wel gigantische tarieven betaald worden.

Het is niet zo dat die specialisten het witwassen van het geld organiseren;
de specialisten zijn de manier om het geld weg te sluizen.

Bijvoorbeeld: pas afgestudeerde jonge mensen uit een land waar een tientje per uur een hoog salaris is, worden overgevlogen naar Nederland en hier ingezet tegen een tarief van 1.000 euro per dag. Lees: een team internationale it-specialisten. Veel kosten, geen resultaat: klinkt als een normaal it project en de belastingdienst zal dus geen argwaan krijgen.

Marketing

Wat het nut van marketing is, is omstreden. Daarom is het resultaat ook zo moeilijk te controleren. En voor witwassers is dat handig.

Stel dat een bedrijf een flinke bonus wil uitbetalen aan een medewerker. Je kunt die bonus op het salarisstrookje zetten, maar dan moet je een hoog percentage loonheffing inhouden en dat is dus niet handig. En soms hoeft ook niemand te weten dat die bonus betaald is — zeker de aandeelhouders of coöperatieleden niet.

Dan kan het bedrijf bijvoorbeeld het bedrijfje van de echtgenote inhuren voor de een of andere vage marketingactie, zonder dat daar een noemenswaardige prestatie tegenover hoeft te staan — noem het bijvoorbeeld: „het maken van foto’s” — niemand zal dit kunnen controleren.

Advertenties

Ook met advertenties op internet wordt gerommeld: voor sommige advertenties betaalt men veel meer dan logisch of verstandig zou zijn.

Hier zijn enorme bedragen mee gemoeid, die verknipt worden in heel veel kleine stukjes: dit verknippen gaat zelfs tot op het niveau van individuele advertenties en kliks. Een dergelijke manier van witwassen noemt men in het algemeen „Smurfen”. De kosten zijn hoog — de helft van het geld is voor het advertentiebedrijf — maar traceerbaarheid is er nauwelijks.

Domeinnamen

Er worden soms enorme bedragen neergeteld voor simpele domeinnamen. Ik kan me niet voorstellen dat iemand echt zo dom is zoveel waarde toe te kennen aan zoiets simpels als een domeinnaam.

Maar het is natuurlijk wel een oplossing om bijvoorbeeld overwerk of smeergeld belastingvrij uit te betalen door een „mooie” domeinnaam van een bekende te kopen.

Advertenties

2 gedachtes over “Een bonus uitbetalen — of witwassen

  1. De Nederlandse bank ontdekte begin 2013 dat er trustkantoren zijn die een „internationaal marktonderzoek” laten uitvoeren voor bedrijf A door bedrijf B. Maar bedrijf A en bedrijf B zijn van dezelfde eigenaar?!

  2. SNS is betrapt op een creatieve manier van witwassen door het inhuren van personeel:

    […] een contract overeen tegen een uurtarief van €225, exclusief reiskosten en BTW.

    En nu komt het: van élk uur dat ze op die manier declareerden, moesten de interimmers €75 meteen weer afdragen, aldus het vonnis. Daartoe ontvingen ze facturen van een vennootschap, Sebastivier, voor zogenaamde ‘adviesdiensten’. Die vennootschap sluisde het geld – wederom onder het mom van geleverde adviezen – vervolgens weer door naar het bedrijf Querry, gevestigd in Tsjechië.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s