Nóg kortere termijn

liegpakVroeger was het de bedoeling van gerespecteerde bedrijven om een klant voor het leven binnen te halen. Maar sinds eind vorige eeuw wordt de aandacht opgeëist door de beurs en richten topmanagers zich nog alleen op de eerstvolgende winstcijfers — want wat daarna komt is toch maar het probleem van een ander.

De leugen regeert

Dat korte termijn denken het bestuur overgenomen heeft, zie je ook aan uitspraken als „de leugen regeert” en „politiek volgt de waan van de dag”: de media publiceert onzin maar het volk smult er van, politici lezen in de krant waar ze over moeten debatteren en vragen aan Maurice de Hond welke mening ze moeten hebben.

Nog kortere termijn

Korte termijn denken heeft tegenwoordig al lang niet meer de horizon van een heel jaar; tegenwoordig denken bedrijven en bestuurders op nog kortere termijn.

Als de regering bezuinigingen aankondigt die halverwege het lopende jaar ingaan, dan „vallen ze wel mee”, omdat ze de effecten in het eerste jaar uitsmeren over het hele kalenderjaar, dus zelfs over het deel van het jaar dat al voorbij is. En ze beweren bijvoorbeeld dat de komende btw verhoging wel meevalt, want men gaat ervan uit dat bedrijven nog niet meteen het hogere tarief doorberekenen.

Telecombedrijven

Het nieuws vertelt:
de Nokia Lumia telefoon is in Amerika „gehalveerd” in prijs.
Van 100 dollar naar 50 dollar.
In Europa is de prijs niet gehalveerd. Oneerlijk?
Het toestel kostte hier 40 euro.

Dit is ook het extra korte termijn denken dat je bij telecombedrijven ziet: „nu de eerste 3 maanden 50% korting”, of „telefoon gratis”. De echte prijs hoor je niet, heel groot geadverteerd zie je een prijs die niet relevant is omdat je (als het goed is) daarna nog heel erg lang klant blijft voor de volle prijs.
Ik zeg „als het goed is”, maar: zouden zij soms al weten dat het niet goed is?

Het zou duidelijker zijn als bedrijven verplicht zouden zijn om de totale kosten tijdens de minimaal verplichte contractperiode te publiceren, in plaats van het woord „gratis”. En het zou fijn zijn als ze zouden stoppen met het ongevraagd opbellen van kwetsbare bejaarden, om die te laten „overstappen”.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s