Daar is dan: de Toyota Taliban!

autoLaatst hoorde ik de term „Toyota Taliban”. Daarmee bedoelen ze mensen die in een Toyota pick-up truck door een arm land rijden en (met de beste bedoelingen) de inwoners van de wal in de sloot helpen.

De pick-up truck

De klassiek degelijke pick-up trucks van het merk Toyota kun je volop vinden in arme oorlogs- en hulpbehoevende gebieden overal ter wereld. Geschikt als statussymbool voor hoogwaardigheidsbekleders, maar ook (indien gecombineerd met de nog klassiekere Kalashnikov) bijzonder geschikt om oorlogen van moderne legers mee te winnen.

Ze bestaan langer dan je denkt en ze zijn degelijker dan je denkt. En voor wie de Nederlandse autoprijzen gewend is, zijn ze niet eens duur in aanschaf.

Het begrip „Toyota Taliban”

Dit begrip wordt meestal niet gebruikt voor de strijders, maar juist voor mensen die met onvoldoende voorbereiding zich gaan inzetten voor ontwikkelings­samenwerking.

Enkele van mijn collega’s wilden in de vakantie hun eigen vrije tijd gaan besteden aan projecten voor ontwikkelingshulp in Afrika. Op goed voorbereid te zijn, informeerden ze eerst eens naar de resultaten van eerdere projecten.

Dit was een klacht die ze vaker hoorden:

Die „ontwikkelingswerkers” rijden in hun Toyotas met veel kabaal het dorp binnen en komen met hun grote mond ons vertellen wat er moet gebeuren.
De simpele maar functionele installaties die wij zelf al opgezet hadden slopen ze compleet en ze verdwijnen weer wanneer ze daar zelf zin in hebben. Wat ze achterlaten is een installatie die door ons niet te onderhouden is, want veel te modern en storingsgevoelig, die al snel kapot gaat omdat hij niet eens geschikt is voor de lokale omstandigheden.

Helaas zijn er nog steeds heel veel mensen die zich níet zo goed voorbereiden als ze een technische taak gaan uitvoeren in een ver land.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s