Oud ps/2 toetsenbord op Android

Toetsenbord en muis op Android

MK802 AndroidNatuurlijk is het touch-screen heel handig op de computer van tegenwoordig, maar om werk te doen is een standaard pc toetsenbord vaak toch nog het handigst. Gelukkig ondersteunen de nieuwste versies van Android dat gewoon. Een toetsenbord in een os dat ontworpen is voor touch-screen, hoe werkt dat eigenlijk?

pc en Apple toetsenbord

Voor het tikken van e-mailtjes of een blog werkt natuurlijk niets zo snel als een echt full-size toetsenbord. Sinds versie 3 ondersteunt Android een extern hardware keyboard. Alleen in versie 3 of nieuwer dus, op een paar zeldzame uitzonderingen na zal het niet werken als je Android versie 2 hebt. Op de Samsung Galaxy Gio (Android 2) werkt het bijvoorbeeld niet, maar wel op de Archos G9 tablets (Android 4).

ps/2 keyboard
oud ps/2 keyboard op Android

Veel pc en Apple toetsenborden zijn compatible met Android, in het algemeen zullen ook draadloze toetsenborden werken als je er op de pc geen driver voor hoeft te installeren. Er zijn bijvoorbeeld veel mensen die tevreden gebruiker zijn van het BlueTooth toetsenbord van Apple onder Android. Je kunt ook de usb aansluiting of de mini- of micro-usb aansluiting gebruiken: ik heb zelfs met een ps/2-naar-usb converter mijn oude ps/2 toetsenbord kunnen aansluiten op de MK802 mini-pc. Voor het Archos G9 tablet moest ik nog een otg kabeltje kopen om een toetsenbord te kunnen aansluiten, want dat werkt gek genoeg niet op de dongle aansluiting.

Kooptip: kies als tabletgebruiker voor een extern toetsenbord van een normale maat (full-size). Er zijn heel veel piepkleine externe toetsenbordjes te koop, de een nog duurder dan de ander (65 euro is een normale prijs), maar zo’n klein ding tikt helemaal niet handiger dan het on-screen toetsenbord van een tablet.

Null-keyboard

Android herkent het automatisch als je een toetsenbord aansluit, daar hoef je dus niets voor in te stellen. Als het goed is, dan krijg je het touch-screen toetsenbord niet meer te zien, als je een hardware toetsenbord aangesloten hebt. Dit werkt bijvoorbeeld prima bij de Archos G9 tablets.

Helaas geldt dat niet voor alle andere apparaten, maar ook daar zijn oplossingen voor. Op de MK802-plus mini-pc kan je bijvoorbeeld het „Japanse” on-screen toetsenbord activeren, want dat kan je onzichtbaar maken. En een oplossing die altijd werkt is een „null keyboard” installeren vanuit de Play store.

Muis

Mouseover met android
mouseover met android

Als je een muis aansluit herkent Android 4 dit automatisch en als de muis beweegt verschijnt er automagisch een klein blauwomrand muispijltje. Op de MK802 is de rechter muistoets altijd „back” en klikken op het scrollwieltje is „menu”. Handig!

Met de muis kan je bijna hetzelfde doen als wat je met touch kunt doen, met maar een paar uitzonderingen:

 • Alleen met een muis kan je een „mouse over” gebruiken;
 • Een muis kan geen „multi touch” (alternatief: in Maps tap+sleep gebruiken om te zoomen, in sommige apps kan je zoom-knoppen aanzetten).

Bijzonderheden voor de MK802

Als je een toetsenbord op de MK802 mini-pc aansluit, zal je zien dat in sommige versies (mijn plus bijvoorbeeld) een paar toetsen op het toetsenbord een andere functie hebben dan je zou verwachten. Dit is een bekend probleem: het ligt niet aan je toetsenbord, maar aan de MK802.

De bijzonderheden zijn:

 • Linker ctrl is gemapt naar shift;
 • F1 t/m F4 zijn gemapt naar 4 zelf definieerbare kleuren toetsen;
 • enter is gemapt naar de  5  op het numerieke toetsenbord.

Vooral die laatste mapping is niet handig. Als je technisch specialist bent, dan kan je dit repareren. Dat doe je door het het editen van het bestand /system/usr/keylayout/Generic.kl, bijvoorbeeld met de app „ES File Explorer”.

Advertenties

2 gedachtes over “Toetsenbord en muis op Android

 1. Intussen heb ik het Motorola BlueTooth keyboard voor Android gekocht, dat bij Amazon in de aanbieding is. De verhalen op Amazon zijn onduidelijk, maar het blijkt te gaan om de Engelse (UK) versie, dus op de toets die je indrukt om een „#” te krijgen, staat het  £ -teken.

  Geprobeerd met 3 systemen:

  • Archos G9 101 tablet
  Het toetsenbord koppelt met de default pincode (0000). Het is me niet gelukt om de Archos in te stellen op een Engels toetsenbord (zodat je op het scherm ook de Engelse tekens van het toetsenbord ziet), verder werkt het probleemloos.

  • Windows XP
  Werkt zonder problemen in combinatie met een driverless BlueTooth dongel, het toetsenbord gebruikt de indeling die je ingesteld hebt of zelfs via een (met SGCAPS) zelfgemaakte keyboarddriver.

  • Samsung Gio
  Het blijkt dat Android al vanaf versie 2.2 BlueTooth toetsenborden ondersteunt. Het Motorola toetsenbord is te koppelen als je de toetsen  V  A  R  indrukt tijdens het aanzetten en de Gio herkent het toetsenbord ook echt als een HID apparaat. Maar daarna gaat het verbinden steeds mis, helaas hielp ook het installeren van „BlueKeyboard JP” hier niet bij. Misschien dat een Apple toetsenbord wel werkt, want dat kan je selecteren in de config van BlueKeyboard.

 2. Aanvulling:

  • Het oude ps/2 toetsenbord doet het (met deze adapter) niet op een minix neo x5.

  • Uiteindelijk is het me toch gelukt om het Archos tablet zo in te stellen dat de toetsen van het Engelse (UK) toetsenbord goed verwerkt worden. Ik ben vergeten hoe ik het precies gedaan heb, maar volgens mij moest ik een instelling aanpassen waar bij stond dat hij juist niet voor draadloze toetsenborden bedoeld was.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s