Android tablet als desktopvervanger

MK802 AndroidOoit was er een tijd dat we twijfelden of je een laptop niet zou kunnen gebruiken als vaste vervanger voor de desktop computer. Maar het gebeurde. En nu vinden we die laptop weer „groot” en zit je liever met een tablet op de bank. Straks ook een tablet op je bureau?

VWware tablet
Tablet met desktop software en draadloos toetsenbord en muis

Windows 8

Als je kijkt naar hoe Microsoft de user-interface van Windows veranderd heeft in versie 8, dan zie je dat ze graag tablet en pc naar elkaar toe zouden hebben willen laten groeien. Het is wel even wennen, zo’n pc met tablet interface.

Maar Windows is niet de je enige keuze die je hebt: je zou ook kunnen kijken of je niet een mini-pc kunt gaan gebruiken die onder Android draait. Het Android systeem is begonnen als een Linux voor telefoons met touch-screen, maar de afgelopen jaren zijn er steeds meer pc eigenschappen ingebouwd. Gewoon toetsenbord, muis en een 24″ scherm aansluiten en je bent klaar voor elke productivity-app!

Er is nog wel een aantal fundamentele verschillen tussen het werken op een Windows pc en het werken op een Android mini-pc, hieronder noem ik er een aantal.

Full-screen

Een van de grootste verschillen tussen Windows en een tablet is dat je onder Android altijd full-screen werkt. Dat klinkt als een stap terug in de tijd, want een van de grootste vernieuwingen van Windows in 1985 was nou juist dat het werkte met… windows! Met de technische mogelijkheden van die tijd was het erg bijzonder dat windows elkaar konden overlappen en dat in twee windows verschillende programma’s tegelijk actief konden zijn. Onder voorganger ms-dos kon bijna niks op dit gebied, je had alleen een paar speciale tsr programma’s zoals Sidekick voor een virtuele rekenmachine. Daarom vond iedereen de windows prachtig.

Demonstratie van Borland Sidekick, 2 jaar na de introductie van Windows

Jammer genoeg is het concept „overlappende windows” daarna nooit meer echt verder ontwikkeld: de Windows „desktop” is bij de meeste mensen niet meer dan een onoverzichtelijke dumpplaats voor hun bestanden, als er een pop-up verschijnt dan kaapt die alle toetsaanslagen en blokkeren alle andere windows, drag-en-drop functionaliteit beperkt zich meestal tot het slepen van bestanden vanuit de file-manager en als een programmeur het resultaat van een simpele berekening in een window wil laten zien, dan wordt zijn programma meteen 10 keer zo complex. Er zou zoveel meer mogelijk zijn, maar dat is waarschijnlijk gewoon te ingewikkeld voor de meeste programmeurs — en/of gebruikers. Maar ik dwaal af.

De alternatieve oplossing die Windows 8 biedt in de nieuwe interface is daarom misschien wel even geniaal als simpel. Het enige alternatief dat je hebt voor full-screen is namelijk: het scherm te verdelen in 2 delen (een breed stuk en een smal stuk) en zo 2 apps naast elkaar gebruiken. Hopelijk krijgt Android dit ook snel.

WiFi en dual core

Wanneer heb je een snel systeem? Wat erg vervelend is, is een slechte WiFi ontvangst. De WiFi stick voor je pc kan je nog gemakkelijk ergens neerzetten voor een betere ontvangst, maar als de WiFi antenne verwerkt is in de computer kan dat een uitdaging worden. WiFi traag = systeem traag.

Processorsnelheid is niet de belangrijkste factor voor een snel systeem merk ik, nu ik een tijd met een mini-pc gewerkt heb: het systeem zal als het goed is natuurlijk het grootste groot deel van de tijd aan het wachten zijn tot jij de volgende toets indrukt. Maar ja, als het systeem maar een single core heeft, dan kan het ook zijn dat die ene core misschien net even bezig met iets anders, bijvoorbeeld: met vastlopen.

Het gebeurt me regelmatig dat ik de melding „applicatie reageert niet” krijg, maar dat die melding pas in beeld verschijnt op het moment dat de applicatie weer reageert! Voordat gewone pc’s „hyperthreading” kregen (voorloper van dual-core), dat was eind 2002, had je een vergelijkbaar probleem ook onder Windows.

Updaten van os en apps

Toen ik Windows Vista via een 3G mobiel netwerk gebruikte, waren de updates van Microsoft een groot probleem. Letterlijk groot: het downloaden van al die Megabytes aan updates via 3G kostte me kapitalen, ik ben gestopt toen er een update aan kwam van 400MB, die op dat moment aan dataverkeer alleen al 20 euro zou gaan kosten. Updates van Windows móet je wel installeren, anders heb je binnen de kortste keren een virus te pakken.

Bij Android is het regelmatig updaten van het os gelukkig niet nodig. Ik zou zelfs willen dat het vaker kon dan nu. Maar hier is het juist het updaten van de individuele apps wat je Megabytes aan dataverkeer kost: ik gebruik een stuk of 40 app’s en er is elke dag wel een app die wil updaten, dat kost dan een paar Megabyte.

Jammer genoeg brengen veel softwaresmeden nieuwe versies uit die niet goed getest zijn. Het gebeurt regelmatig dat een app de andere apps flink vertraagt (Pulse, Maps) of gewoon helemaal niet meer werkt op een bepaald apparaat (Spotify, Maps, Uitzending Gemist). Voor een telefoon is dit meestal geen ramp: een dag later komt er wel weer een update en tot die tijd hang je hem overal waar je bent aan de lader. Voor een desktopvervanger is het verlies van een app of processorkracht een veel groter probleem. Verder komt het je misschien vandaag helemaal niet goed uit als een app ineens een compleet veranderde userinterface krijgt (Spotify, Endomodo).

Je kunt niet eens op een gemakkelijke manier zien welke app het is die alles vertraagt. Maar zelfs als je wel zou weten welke app het was, dan kan je niet via de Play store gemakkelijk terugrollen naar een oudere versie die het bij jou nog wel goed deed. Je moet ergens op internet op zoek naar het losse .apk bestand van een oude versie, of anders die app maar helemaal verwijderen. Een task-killer is trouwens een goed begin om dit probleem aan te pakken.

Zomaar elke app installeren is toch al niet zo handig, want veel apps draaien ongezien mee op de achtergrond en belasten dus het systeem ook als je ze niet gebruikt.

Resolutie en VMware

Er is een omweg mogelijk, om alle software te kunnen draaien die je wilt: als je een „virtuele pc” gebruikt, dan zie je op je eigen scherm de desktop van een andere pc. De virtuele pc draait in werkelijkheid bijvoorbeeld op een Intel server die ergens in een goed beschermd rekencentrum verstopt staat en die je via internet kunt benaderen. Natuurlijk is er ook software voor Android om zo’n virtuele pc te kunnen gebruiken — zoiets heet een „thin client”.

Als pc gebruiker ben je gewend dat de schermresolutie pixel-perfect gelijk is aan die van de aangesloten monitor. Onder Android kan de grafische resolutie lager zijn dan die van de monitor; het beeld van graphics en video wordt keurig omgerekend naar de hogere resolutie van het (hdmi) scherm.

Meestal valt dit niet op, maar bij deze toepassing wel, bijvoorbeeld als je de resolutie vergelijkt van een 24″ hdmi monitor met een 10″ tablet op de screenshots hieronder:

VMware op MK802 op 1080p display
VMware op MK802, 1080p
VMware op Archos g9 101
VMware op Archos G9 101

De MK802, die ik heb ingesteld op een 1920×1080 monitor, werkt intern blijkbaar altijd met 720 beeldlijnen. Het beste beeld heb je in dit geval op het 10″ scherm van de Archos G9; daarop heb je ruim 10% extra beeldlijnen voor, in dit voorbeeld, Microsoft sql Server Management Studio. Als je een Android apparaat koopt dat je specifiek voor bijvoorbeeld VMware wilt gaan gebruiken, dan is het dus van belang om even te controleren met welke grafische resolutie het apparaat intern werkt; ik heb gehoord dat Android intern nooit meer dan 1024 beeldlijnen ondersteunt.

Tot slot mis ik in Android ook nog de mogelijkheid om meerdere monitoren tegelijk aan te sluiten, voor een grotere desktop; een feature die erg handig is wanneer je remote desktops gebruikt.

Conclusie

Sommige aspecten van de mini-pc zijn nu al prima voor een desktopvervanger, sommige nog niet. Maar het is niet meer nodig om te wachten tot je de nieuwe mogelijkheden kunt gebruiken.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s