Android beveiliging

Smartphone met AndroidIk dacht: schrijf ook nog even een artikeltje over beveiliging van Android.

Maar dat bleek complexer dan gedacht.

De directe aanleiding was de MK802 mini-pc: die heeft geen pin-code, dus iedereen die het apparaat aan kan zetten, kan gewoon al jouw apps openen — bijvoorbeeld je complete mailarchief lezen en dingen kopen op veilingsites of in de Play store.

MK802 AndroidBeveiliging op een mobiele computer betekent onder andere:

 • Toegang beperken met een pin code;
 • Bestanden op verwijderbare media versleutelen;
 • Virusscanner;
 • Antidiefstal;
 • Verloren telefoon terugvinden.

pin-code

Er zijn apps die je kunt installeren om een pin beveiliging toe te voegen. Dit soort tools gebruikt men om een tablet te beveiligen als je hem even door je kinderen of door een ander laat gebruiken. In eerste instantie heb ik de app „App Defender” geïnstalleerd, maar vrij snel daarna ben ik overgestapt op „Smart Lock Free”.

Deze apps houden in de gaten welke apps er draaien en je kunt instellen welke er met een pin code geblokkeerd moeten worden. Het nadeel van beveiligingstools is dat ze snelheid kosten op de momenten dat er niets beveiligd hoeft te worden. Liever zou je willen dat beveiliging geïntegreerd is, liefst in hardware. De beveiliging van App Defender was te gemakkelijk te omzeilen, vandaar dat ik die er weer snel afgegooid heb. Ook de beveiliging van Smart Lock Free is niet waterdicht, maar het is in elk geval beter dan niets.

Wil je dit soort software gebruiken, lees dan deze tips goed:

 • Blokkeer natuurlijk de Play store;
 • Schakel de mogelijkheid uit om apps te installeren van „andere bronnen”;
 • Blokkeer ook „Settings” en alle apps waarmee je andere apps kunt stoppen;
 • Onder „ontwikkelaars opties” heeft Android de mogelijkheid om langzaam draaiende achtergrond-apps te laten stoppen: schakel dat uit;
 • Schakel de mogelijkheid om de cijfers van plaats te ruilen in, anders is het afkijken van je pincode op het grote tv-scherm wel heel erg gemakkelijk.

Overigens: heeft jouw apparaat wel een pin-code, maar ben je die vergeten? Dan kan je achteraf via de Play store een „pin bypass” app tool installeren om de beveiliging uit te schakelen.

Misschien is het mogelijk om met een andere „rom” beveiliging op de MK802 te zetten?

Verwijderbare media

Een pincode is niet voldoende om gegevens op een losse geheugenkaart te beveiligen, want je haalt het kaartje er zo uit. Als je dergelijke gegevens wilt beveiligen, dan is de beste oplossing om de bestanden op het kaartje te versleutelen.

Op de nieuwste Android tablets kan je encryptie aanzetten, maar dat kan alleen als je een pin-code voor het lock-screen hebt ingesteld. De MK-802 heeft wel de functie „encryptie”… maar geen lock-screen!

Voor het versleutelen van bestanden heb ik als tip gevonden:

 • secret space encryptor

Virusscanner

In principe heb je alle software die onder Android draait ooit zelf bewust geïnstalleerd, waarschijnlijk vanuit de Play store. Toch kan er software tussen zitten die nare dingen doet, daarom zijn er tegenwoordig virusscanners voor Android.

Ik heb de volgende tips gevonden:

 • Lookout
 • Norton en avg zijn niet compatible met de MK802.

Antidiefstal

Je mag wel zeggen dat de standaard voor het beveiligen van mobiele apparaten het Kensington slot is. Het originele systeem is gepatenteerd en daardoor is zo’n slot (veel) duurder dan een mini-pc. Hiervoor heb ik geen goed alternatief.

Verloren telefoon terugvinden

Een Android apparaat weet in het algemeen waar het is, door ontvangst van gps, 3G of zelfs WiFi stations. Je kunt een app installeren die de positie aan je doorgeeft, voor het geval hij gestolen is. De app moet je natuurlijk installeren op je telefoon/computer voordat hij gestolen is. Er bestaat een morning-after oplossing, die je kunt installeren vanuit de Play store als je apparaat al gestolen is („Wheres my droid lite”), maar die werkt niet op de MK802.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s