kledingcontainer

Mitumba — inzameling van kringloop

KringloopPersoonlijk vind ik het goed dat er veel goede doelen zijn: dan kan je zelf beslissen hoeveel je geeft aan welk doel. Toch zijn er een paar misverstanden, die mij soms erg verdrietig maken. Anderen mensen helpen met jouw oude spullen — bestaat de „kringloop” wel echt?

Kringloopwinkel

Oude meubels breng je naar de kringloopwinkel om ze een goede bestemming te geven. Maar hoe krijgen die mensen van de Kringloop het toch zo goed voor elkaar dat er exact even veel verkocht wordt, als dat er binnenkomt?

Nou, vooral omdat de kringloopwinkel niet alles accepteert wat ze aangeboden krijgen, maar alleen dat wat ze gemakkelijk kunnen verkopen. En zelfs dan geldt nog vaak: als het na een week nog niet verkocht is, gaat het alsnog bij het grofvuil.

Hoe dan ook: jouw donatie in natura kan echt andere mensen helpen.

kledingcontainer

Kledinginzameling

Net even anders gaat het bij die andere populaire vorm van giften in natura: de kledinginzameling, in containers langs straten en op pleinen.

Ik zie vaak zwervers kleding uit containers hengelen.
Anderen die dit zien denken misschien dat de zwervers deze kleding zelf gaan dragen, maar wie zegt dat ze alles niet gewoon verkopen op Marktplaats?

Ik ken mensen die hun tweedehands kleding altijd naar containers brengen die staan in een ander dorp, flink ver weg. Dat doen ze omdat ze niet willen dat ze later in hun eigen dorp iemand zien rondlopen met hun oude kleding aan. En tienermeisjes ruimen hun kast op als de kleding nog in de mode is, want „dan heeft het andere meisje er meer aan”.

Deze mensen hebben dus nog nooit een jaarverslag van zo’n inzamelende stichting gelezen, want daar staat gewoon eerlijk in dat de ingezamelde kleding per kilo verkocht wordt aan een opkoper. De opkoper sorteert in 3 partijen:

  • (nette) kleding waar Oost-Europeanen een goede prijs voor willen betalen;
  • (zomer)kleding die voor een lagere prijs naar Afrika gaat;
  • en troep die zal worden verwerkt tot grondstof.

In Afrika aangekomen gaat de ingezamelde kleding „Mitumba” heten. Elke maand arriveren er 50 volgepropte zeecontainers. De handelaren in Afrika hebben het liefst de tweedehands kleding uit Duitsland; van de winst die ze met die kleding maken kunnen ze dikke bmw’s rijden. De laatste handelaar in Afrika betaalt ongeveer twintig keer zo veel per kilo, als wat de inzamelende stichting in Europa gekregen heeft voor de tweedehands kleding.

Intussen lopen bijna alle Afrikanen in tweedehands kleding uit het Westen. Noodgedwongen: er is geen nationale kledingindustrie meer, want tweedehands kleding is er goedkoper dan nieuw. Het enige werk dat er nog is voor naaisters, is die Duitse kleding een paar maten kleiner te maken.

Hier zie je beelden, in een reportage uit Duitsland:

Hoe dan ook: jouw oude kleding levert geld op en de inzamelaar gebruikt dit geld voor het goede doel.

Moeders voor Moeders

Om de zoveel jaar verschijnt nieuws in de media, het is een typisch voorbeeld van de „collectieve zeef”, over moeders voor moeders.

Zwangere vrouwen verzamelen hun urine voor bedrijven die dit ophalen. Vrouwen werken hier graag aan mee omdat deze urine gebruikt kan worden voor het maken van geneesmiddelen, om de vruchtbaarheid van andere vrouwen te stimuleren.

Wat niet iedereen weet is dat dit geneesmiddel „hcg” ook gebruikt wordt als peperduur afslankmiddel, onder andere door sterren zoals Caroline Tensen.

Ook voor het ter beschikking stellen van bijvoorbeeld haar en bloed ontvangen mensen geen vergoeding, terwijl de handelaren er steenrijk mee worden. Maar dat is allemaal geen probleem, zo lang er ook maar 1 eerlijke persoon mee geholpen wordt. Toch?

Advertenties

2 gedachtes over “Mitumba — inzameling van kringloop

  1. The Secret Life of Your Clothes
    Deze bbc documentaire laat zien hoe het door Britten gedragen tweedehands kleding en schoenen vergaat in Ghana, die daar „obroni wawu” genoemd worden. Elke 3 dagen arriveert er een nieuwe lading. Nette kleding en vrijetijdskleding zit hier door elkaar, voor klasse 1 is belangrijk dat de kleding van bekende westerse merken is. Nieuwe kleding is hier vele malen duurder dan tweedehands, dus de meeste mensen kopen tweedehands.
    In de documentaire zie je een Ghanese tussenhandelaar die in Accra elke handelsdag omgerekend 30.000 euro aan winst maakt op de tweedehands kleding–en hij is niet de enige.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s