December in beeld (op Twitter)

TwitterHieronder zie je mijn commentaar bij een strenge selectie van Twitterberichten met belangrijk nieuws (en iets minder belangrijk nieuws), die in december 2012 verstuurd werden.

In elke tweet staat een link die klikbaar is.

Interessant idee: is computerbeveiliging het nieuwe feodalisme?

„Je hoeft niet gek te zijn om hier te werken, maar het helpt wel.”
Deze tegeltjeswijsheid vind je in elke werkplaats. Van de 35 onderzochte hersenen, bleken er 34 een ernstige aandoening te hebben — ik heb het dan over spelers in de Amerikaanse National Football League. Daar lijkt een patroon in te zitten.

„Maar meneer, u bent gewoon te dom voor dit werk.” Dat kreeg een jurist te horen als resultaat van een psychologisch onderzoek. Hij weigerde werk onder zijn niveau te accepteren, maar de rechter gaf hem geen gelijk.

Ook halfgeleiders vieren feest: dit jaar bestond bijvoorbeeld de gele led 40 jaar, de rode led 50 jaar en deze maand werd de transistor 65 jaar. Dankzij transistoren kwamen we van die grote radiobuizen af. Tegenwoordig zitten er miljoenen transistoren in elk apparaat met een schermpje.

Een transistor kan je gebruiken in de functie van een schakelaar: via een klein stroompje op de basis gaat een grotere stroom al dan niet lopen. Maar het kan subtieler: precies rond het omschakelmoment tussen „aan” en „uit” kan je de transistor gebruiken als een analoge versterker. De knapste dingen doet een transistor als de verschillen heel klein zijn, eigenlijk net zoals bij de mens soms een piepklein verschil een groot effect in het leven kan hebben. Mooi he?

Toen ik de volgende tweet van een jurist las, moest ik direct terugdenken aan de vragen die ik kreeg toen ik een winkel had. Mensen vroegen bij hun offerte nog nét niet of ik ook het adres van de allergoedkoopste concurrent kon meesturen. Op deze manier doen ze tegenwoordig dus ook al interviews. (geen link)

Werken bij een uitkeringsinstantie is zwaar, hoorde ik ooit van een bekende: je krijgt er bijvoorbeeld wel eens een crt monitor naar je hoofd geslingerd, door een ontevreden cliënt. Nu blijkt dat er ook voortvluchtige criminelen op bezoek komen, om een uitkering te halen waar ze helemaal geen recht op hebben.

Sommige mensen die een aanrijding gehad hebben, kijken in een reflex als eerste naar het interieur van de andere auto: zo zien ze hoe hoog hun eigen schadebedrag minstens moet gaan worden.

Multinationals willen ook elke klant zo veel mogelijk laten betalen, maar zij doen dat met marketing. In de wereld van de bakstenen winkels moesten ze daarvoor verschillende winkelketens opzetten, zie bijvoorbeeld het artikel „Verschillende prijzen voor verschillende klanten”.

In de internetwereld kan dit een stuk gemakkelijker: Amerikanen beschrijven hoe luchtvaartmaatschappijen en winkels als Amazon nu al op een gehaaide manier hun klanten het maximaal haalbare laten betalen. Ja, straks moet je voor een écht goede aanbieding weer gewoon naar een winkel toe.

Goede doelen hebben tegenwoordig vreemde wervingsmethodes. Als je bijvoorbeeld „doneert per sms”, dan ontdek je dat ze jouw geld alleen gebruiken om je telefonisch lastig te vallen, om méér te geven.

Kan er eigenlijk meer aan de strijkstok blijven hangen dan 100%? Onderzoekers van de vu zeggen van wel: de kosten van het werven van één donateur „op straat” blijken 80 euro te zijn, terwijl deze donateurs gemiddeld na 60 euro hun lidmaatschap opzeggen.

Advertenties

Een gedachte over “December in beeld (op Twitter)

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s