Prijzen vergelijken met vroeger

ΕΥΡΩJe kunt niet zomaar prijzen uit het verleden vergelijken met nu. Terugrekenen naar guldens is gemakkelijk als je de omrekenkoers uit 2001 nog weet, maar: dat zegt lang niet alles! Hoe kan je een prijs van nu vergelijken met een prijs van vroeger?

Prijzen stijgen

Ik weet nog dat je voor 100.000 gulden een keurig vrijstaand huis kon kopen in Nederland, tegenwoordig koop je in Amsterdam voor 100.000 euro maar net een parkeerplaats voor je auto. Ik ken mensen die meegemaakt hebben dat een woning maar 3.000 gulden kostte.

In de jaren ’60 en ’70 werd alles dat je kon kopen elke 10 jaar dubbel zo duur, ook auto’s en huizen — dat is een gemiddelde prijsstijging van zo’n 7% per jaar. Maar ook de salarissen verdubbelden — vaak stegen die zelfs nog harder. Dit samen heet „inflatie”. Deze stijgingen gaan niet altijd even hard en even gelijkmatig, zo zijn bijvoorbeeld sinds het jaar 2000 wel de prijzen flink gestegen, maar voor veel mensen bleef het salaris ongeveer gelijk.

Modaal inkomen

Een manier om een prijs te vergelijken is kijken naar het modale inkomen: de helft van de Nederlanders verdient minder dan het modale inkomen, de helft verdient meer. Dankzij subsidies, toeslagen en belastingen komt het besteedbaar inkomen van de meeste mensen nog dichter bij het modale inkomen.

Als je een tabel hebt van gemiddelde inkomens, kan je uitrekenen hoe lang iemand moet werken om een product te kunnen kopen.

Gegevens:

Voorbeeld:

  • In 1881 moest een arbeider ongeveer een jaar werken om één maand telefoonabonnement te kunnen betalen.

Vertekening:

  • Nog niet zo lang geleden gold in Nederland het „kostwinnersprincipe” en moest het salaris van 1 persoon genoeg zijn om minstens 2 personen te onderhouden;
  • Vroeger kon een Nederlander een veel groter deel van zijn inkomen naar eigen inzicht uitgeven, tegenwoordig is bijna het hele inkomen vooraf al verdeeld over belasting, hypotheek, auto, pensioen, ziektekosten, voedsel en vakantie.

Nieuwe auto

Een andere manier om de prijs van dure producten te vergelijken, is om ze te vergelijken met de prijs van een nieuwe auto.

Gegevens:

Voorbeeld:

  • De eerste cd-recorders voor thuis kostten 10.000 gulden, dat was in die tijd een derde van de prijs een nieuwe auto.

Vertekening:

  • De kwaliteit van auto’s is in de loop van de jaren verbeterd: 25 jaar geleden begon een auto na 10 jaar te roesten en dan zat je niet altijd meer droog. Verder is een auto van nu veel luxer, veiliger en energiezuiniger dan vroeger.
Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s