Bestanden in de cloud

MK802 AndroidWelke keuze heb je voor opslag van bestanden onder Android, bijvoorbeeld wanneer je een Android apparaat wilt gaan gebruiken als desktopvervanger?

Opslag van bestanden

Je kunt data opslaan op verwisselbare media: op zo’n handige 3½” diskette, op een optische schijf, op een usb stick of op een (micro-)sd geheugenkaartje. De laatste twee zullen werken op waarschijnlijk de meeste Android tablets en mini-pc’s.

Je kunt bestanden ook opslaan in het apparaat zelf. Dit vind ik om twee redenen niet handig: als het apparaat kapot gaat, ben je ook je bestanden kwijt en je moet extra moeite doen om bestanden te delen met andere apparaten. Een jaar geleden deed ik dat bijvoorbeeld nog door bestanden naar mezelf te e-mailen, of door ze met de app „On Air” via WiFi door te toeteren.

Echte cloud

Bij moderne websites laat je de data gewoon staan op de site waar je de data „gemaakt” hebt. Op elke computer waarmee je die website kunt benaderen, zie je automatisch alles wat je zelf gemaakt hebt: de website regelt dat voor je en alleen die website weet waar en hoe de data precies vastligt. Voorbeeld hiervan is Evernote.

Dit is de echte „cloud”.

Cloud bestanden

Soms kan je je eigen gegevens ook in .XML formaat downloaden van zo’n cloud website, of je hebt om een andere reden je gegevens liever in zo’n lekker ouderwets bestand staan. Bestanden kan je op een bewaren een soort fileserver in de cloud.

Ook dit noemen we de cloud.

Onder Android kan je deze bestanden alleen benaderen vanuit apps die bekend zijn met de betreffende cloud service. Dat is niet helemaal volgens de Unix filosofie (wat toch het fundament is van Android), maar wie weet verbeteren ze dit ooit nog.

Tegenwoordig zet ik bestanden op Google Drive: ik kan ze dan vanaf elke pc en vanaf elk Android apparaat gebruiken. Een leuke feature van de Google Drive app is dat hier een aantal bestandsviewers en zelfs een compleet office pakket in ingebouwd is — je kent dit misschien van vroeger onder de naam „Google Docs”.

Er zijn tientallen leveranciers van cloudopslag. Let op dat data die je wilt bewaren in de cloud meestal aan Amerikaanse regels zal moeten voldoen, want het bedrijf is Amerikaans, of de servers staan op Amerikaans grondgebied, of je data gaat over de goedkoopste internetkabels die toevallig via Amerika lopen.

Een paar bekende alternatieven voor Google Drive zijn:

  • SkyDrive van Microsoft
    (net als bij Google Drive zijn de eerste paar Gigabytes gratis);
  • Webdav (bijvoorbeeld via de app ES File Explorer)
    onder andere voor de 10GB opslagruimte die je als xs4all klant mag gebruiken;
  • of maak bijvoorbeeld je eigen „private cloud”, een NAS met Webdav.
Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s