Het internet op met een boerka

anoniemCriminelen? Ze willen het liefst onherkenbaar blijven. Maar is dat een reden om van iedereen te eisen dat alles wat je op internet schrijft met je echte naam ondertekend is? Ik heb het over: de virtuele boerka.

Vrouwen

Mensen noemen het soms „anders” als er iemand volledig gesluierd over straat gaat, zoals je dat bijvoorbeeld bij het Amstelstation wel eens ziet.

Maar is onze cultuur dan helemaal zonder schuld? Op het moment dat een vrouw trouwt krijgt ze een andere achternaam — en daarom kan ik nu de helft van de mensen uit mijn basisschool niet vinden op FaceBook.

Artiestennaam

Toen ik nog op de basisschool zat, maakte ik voor het eerst kennis met het feit dat mensen valse namen gebruiken. De naam onder wie een artiest bekend was, vaak niet zijn/haar echte naam: de Zangeres Zonder Naam bleek wel degelijk een naam te hebben — wilde je haar bellen dan moest je in het telefoonboek van Stamproy kijken bij Mary Servaes. André van Duin heette in werkelijkheid Kyvon. Eigenlijk gebruikten zo’n beetje alle bekende Nederlandse artiesten een pseudoniem.

In het gewone leven of op school was het gebruik van een valse naam uit den boze was, want alleen boeven deden dat.

De psychologieboeken zeggen nu nog steeds dat je psychisch ziek bent, als je valse namen gebruikt. Toch denk ik dat de praktijk wel veranderd is.

Al in de tijd van FidoNet kwamen mensen op het idee om on-line nooit hun echte naam te gebruiken. Op internet doen heel veel mensen dat en sommigen hebben zelfs een compleet vals (Hyves-)leven. Achteraf gezien is het misschien zelfs goed dat ze dit deden, want destijds wist niemand dat dat opslagruimte zo snel zo ontzettend goedkoop zou worden, dat alles wat ooit geschreven is op internet oneindig lang bewaard kan blijven.

Journalisten

Je ziet regelmatig dat journalisten van mensen die via internet op hun artikelen reageren een „echte” naam eisen. Alsof een reactie meer waard is, als er de naam die er onder staat die echt lijkt, dan wanneer de naam niet echt lijkt. Is dat niet gewoon een gemakkelijke manier van ad hominem?

Ik las laatst in een gedrukt tijdschrift een artikel waarin het leven van Johan en Ineke: in het artikel vertelden ze de hele wereld hun salaris en hoe ze hun tijd verdelen tussen werk, kinderen en vakantie. Aan het eind van het artikel staat kort in één regeltje de opmerking: „de namen Johan en Ineke zijn gefingeerd”.

Welk nut heeft het dan nog om deze twee namen te noemen?

Koppelen

Vroeger dacht ik er anders over, maar tegenwoordig vind ik het eigenlijk maar onzin dat iedereen zijn echte naam zou moeten gebruiken op internet.
Ook Google vindt dit en eist niet langer.

Wat voldoende is, is dat je reacties aan elkaar kunt koppelen. Want wat je bijvoorbeeld wilt herkennen is dat iemand 10 berichten schrijft alsof het om 10 verschillende personen gaat, terwijl er in werkelijkheid maar 1 persoon bestaat met die mening.

Op internet is het heel simpel om met elk berichtje van „naam” en „email adres” te veranderen. Helaas begrijpt niet iedereen dit; ik word altijd erg droevig als mensen lijsten aanleggen van „valse namen” van bijvoorbeeld datingsite- en sms-oplichters en denken dat achter elke naam echt een vrouw schuilgaat.

Advertenties

2 gedachtes over “Het internet op met een boerka

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s