Programmeren op kantoor

nerd alertMisschien ben je, net als ik, groot geworden met het maken van programmaatjes op een 8-bits computer. De uitvinding van de computermuis was erg handig, maar toch is het nog steeds soms handiger als je wat (via het toetsenbord) zou kunnen programmeren. Helaas kan/mag je tegenwoordig op het werk niet de omgeving installeren die je daarvoor nodig hebt. Wat kan je doen?

Ik denk nog vaak terug aan het gemak waarmee je in de jaren ‘80 even snel kon experimenteren en iets nieuws kon opzetten: in die tijd kon je een computer gewoon zo uit de doos programmeren, os commando’s en basic door elkaar, je hoefde niks extra’s te doen om interactief grafische uitvoer op het scherm te kunnen bekijken en om de opmaak van tekst mooi te maken kon je gewoon een paar „kleurencodes” tussen je letters typen.

Met de komst van de pc zijn we de meeste flexibiliteit kwijt geraakt.

Toch zijn er vandaag de dag weer verschillende mogelijkheden om net zo handig te programmeren als vroeger, ze zijn alleen een beetje verstopt. Bijvoorbeeld:

8-bit emulatie op telefoon en tablet

De meeste 8-bit computers zijn tegenwoordig te emuleren op je mobiele telefoon of tablet. Zo kan je bijvoorbeeld gewoon een zx Spectrum programma draaien op de (Android) telefoon die je op het werk toch al bij je draagt.

Windows batch

Mensen die met de allereerste versie van Windows gewerkt hebben en zeker mensen die FidoNet SysOp geweest zijn, herinneren zich nog wel de dos batchfiles. De huidige Windows versies ondersteunen deze taal nog steeds, tegenwoordig zijn de mogelijkheden zelfs heel erg verbeterd.

Zo kan je bijvoorbeeld met ECHO %ERRORLEVEL% het errorlevel laten zien, je kunt met IF /i case-insensitive vergelijken, je kunt rekenen met SET /a, er zijn lokale variabelen, je kunt bestandsnamen opsplitsen, of de inhoud van tekstbestanden per regel verwerken, regels opsplitsen in kolommen, enzovoorts enzovoorts.

En vergeet niet dat drag-and-drop mogelijk is met batchfiles: namen van bestanden die je met de muis dropt op een batchfile worden doorgegeven in %1, %2 enzovoorts.

In de browser

In elke browser is de mogelijkheid ingebouwd om programma’s in twee talen te draaien: JavaScript en xslt. Deze programma’s schrijf je met een gewone tekst-editor (Notepad) en je opent daarna het bestand met de browser.

JavaScript

JavaScript is een gewone 2e generatie taal, met als voordeel dat je redelijk gemakkelijk browserobjecten kunt benaderen. Je kunt dus bijvoorbeeld gemakkelijk de inhoud van een html invoervak ophalen.

xslt

xslt is een taal waar je even aan zult moeten wennen. Bijzonder is bijvoorbeeld dat in xslt een variable maar éénmalig een waarde kan krijgen. Klinkt lastig, maar daardoor is xslt wel oneindig schaalbaar. Als de invoer xml is en de uitvoer html, dan is xslt misschien een geschikte oplossing voor je probleem.

Visual Basic

Zonder het te weten hebben veel mensen een complete programmeeromgeving binnen handbereik: Visual Basic is ingebouwd in Microsoft Office als „macro taal”. Met alt+F11 kan je hem oproepen.

Erg handig vind ik zelf Visual Basic in Excel. De in- en uitvoer van je programma loopt gewoon via het spreadsheet: voor invoer is dat toch een stuk gemakkelijker dan een reeks input statements van vroeger en uitvoer kan je nog mooier structureren dan met „printf” uit c.

Verder bepaalt Excel zelf aan de hand van de afhankelijkheden in welke volgorde de formules uitgerekend worden, zodat het resultaat automatisch klopt. Misschien is dit het “when” statement in ql basic, dat nooit is geïmplementeerd.

On-line

En andere manier om in de browser te programmeren, is een website opzoeken die programma’s voor jou runt.

De site waar ik dit als eerste zag, was op w3schools voor JavaScript. Er zijn diverse andere websites waar je kunt experimenteren met programmeertalen, ik heb bijvoorbeeld diverse forth interpreters on-line gezien en ik kwam een site tegen waar je met sql kunt experimenteren.

asp

Als toevallig Microsoft iis draait op je computer, dan kan je lokaal asp pagina’s maken. Dit is Visual Basic en je bekijkt het resultaat in de browser.

rss pipes

Dit is een variant op „on-line”. Als de informatie die je wilt verwerken via rss geleverd wordt, is het misschien handig om deze te verwerken met „pipes”. Een Pipes programma neemt invoer uit een rss feed en publiceert de uitvoer als rss feed.

Wat je bijvoorbeeld zou kunnen maken met Pipes:

  • een kaartje van Nederland met daarop alle xs4all storingen geografisch weergegeven;
  • Een rss-feed met Russische headlines, waarin de woorden voorzien zijn van klemtoontekens;

Een rss feed „vind” je ergens, of je maakt hem zelf met feed43. Zo heb ik bijvoorbeeld een feed gemaakt van de Euribor pagina, inclusief wat kleine correcties zoals het datumformaat en de decimale komma:

1-maands Euribor ingelezen door feed43
1-maands Euribor ingelezen door feed43

Een rss feed kan je publiceren door hem bijvoorbeeld naar een gif plaatje om te zetten, met: studentomat.de/rss2gif

Advertenties

Een gedachte over “Programmeren op kantoor

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s