Vrijdagmiddagborrel

discoursTijdens de vrijdagmiddagborrel zat de toog vol mensen die blij waren dat hun werkweek er op zat.
Ze waren rumoerig en druk met elkaar in gesprek en het was maar goed dat buitenstaanders niet konden verstaan wat ze zeiden.

geen klanten
geen klanten

„Ik vind het net een Muppet”, zei de blonde vrouw. „Vind je niet?”, voegde ze toe bij wijze van verzwakking. „Hij beweegt net als een Muppet, als hij praat.” Eh, wat? De jongen deed moeite zijn aandacht te verdelen. Nog maar een paar weken geleden had een man met erg witte tanden en een erg donkere huid hem uitgelegd dat dit soort gesprekken ging over een bedrag waar je een huis voor kunt kopen. Door de opmerking van de blonde accountmanager probeerde hij zich vanmiddag voor te stellen welke bijzondere bewegingen Muppets dan maken als ze praten en welke van die bewegingen hij bij hun gesprekspartner herkend had. Wat?

Iets verderop waren twee collegaatjes met elkaar in gesprek, allebei hadden ze Communicatie gestudeerd en ze communiceerden nu over hun werk. „Heb jij geen tips om hogerop te komen?” „Je moet nooit te lang in dezelfde functie blijven, je moet promotie maken. Gewoon op gepaste wijze je lichaam inzetten”, zo legt de ander uit: „als ik niet krijg wat ik wil, dan buig ik voorover en laat ik deze twee jongens even zien. Dan krijg ik wat ik wil: mijn baas is geen homo.”

Verderop zat een man wiens pak duidelijk van een andere snit was dan het pak van zijn gesprekspartner; voor een geoefende observator was het direct helder dat ze bij verschillende bedrijven moesten werken. „Werken er bij jullie dan geen collega’s die eigenlijk helemaal niks kunnen?” De manier waarop hij zijn vraag stelde, maakte duidelijk dat hij niet zeker was van zijn zaak en dat met zijn vraag niemand wilde kwetsen. „Jazeker wel”, antwoordde zijn gesprekspartner resoluut. „Dat soort vrouwen werken er bij ons ook. Maar wat ze bij ons dan zeggen: hop,” (hij maakte een schoppende beweging) „ga maar naar de enj, daar kunnen ze genoeg slechte mensen gebruiken.” De eerste man was zichtbaar opgelucht: hij zag 2 vooroordelen waar hij jaren niet over had durven te spreken bevestigd door een wildvreemde.

10 jaar later…

  • bleek dat (bij een ander bedrijf) er nooit klanten Muppets genoemd zijn;
  • zijn diverse collegaatjes volgens hun LinkedIn profiel overgestapt naar de enj;
  • komt de enj bijna even vaak in het nieuws als gevolg van „storingen” en „hackers”, als alle andere banken bij elkaar.

___

Alle personages en namen in dit verhaal zijn verzonnen, elke gelijkenis met bestaande gebeurtenissen, personen of bedrijven berust op louter toeval.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s