XS4ALL SIMkaart met adapter

3G van XS4ALL

XS4ALL SIMkaartxs4all was in een gulle bui en besloot om alle abonnees met een dure internetaansluiting gratis een sim-kaart te geven voor mobiel internet. Al is het maar voor 200MB per maand: het is gratis. In deze blog mijn ervaring met het gebruik in een Archos tablet.

Installeren

Het kaartje is een kleine sim-kaart en los in de envelop (dus let goed op) zit nog een plastic adapter waarmee je hem kunt gebruiken op de plaats van een normale sim. Het was best even priegelen om het kaartje in de Archos 3G stick te krijgen, want het kaartje gaat steeds los uit de adapter.

XS4ALL SIMkaart met adapter
XS4ALL SIMkaart met adapter

Na de eerste keer opstarten met het nieuwe kaartje in het tablet zag ik dat de lijst van apn’s nog niet gevuld was: deze lijst werd pas zichtbaar bij de volgende keer opstarten. Ik weet niet meer zeker of het bij andere sim-kaartjes in deze adapter ook zo gegaan is, maar dat zou best wel eens kunnen.

Als de lijst dan wel zichtbaar is, zie je dat hij wel kpn apn’s herkent (internet en portalmmm.nl), maar niet die van xs4all. Je moet de volgende toegang dus nog handmatig toevoegen (ook te vinden op de helpdeskpagina‘s):

apn: umts.xs4all.nl
username: xs4all
password: niets invullen

Als je daarna dit nieuwe toegangspunt selecteert, is hij een paar minuten bezig om voor het eerst verbinding te leggen. Volgende keren duurt het niet meer zo lang.

Bij gebruik in een Archos tablet is het niet nodig om de pin-code van de sim te verwijderen: hij vraagt de pin-code vanzelf als je de 3G verbinding aan zet.

XS4ALL mobiel internet instellingen
XS4ALL mobiel internet instellingen (klik voor groter)

Dekking en gebruik

Overal waar ik het afgelopen jaar met T-Mobile dekking had, heb ik ook dekking met kpn; ik merk weinig verschil. Andere mobiele abonnementen schakelden heel vaak terug naar gprs, maar met dit kaartje heb ik dat nog niet zien gebeuren.

Opa zegt:
In de tijd van 2400bps modems
en „lokaal inbellen” had 200MB
je ruim 100 euro gekost.

200MB dataverkeer is niet veel, maar het is bijvoorbeeld genoeg om wekelijks bij je oma langs te gaan en haar te helpen met internetbankieren en haar op YouTube een paar hd video’s te laten zien. Die video’s moet je dan wel eerst thuis gemarkeerd hebben als „later bekijken” (in de Android app voor YouTube), zodat ze lokaal gedownload zijn.

De sim-kaart heeft geen telefoonnummer.

Pluspunten

 • Gratis (voor klanten)
 • Aan- en uitzetten niet nodig om op kosten te besparen
 • Weinig terugval naar gprs

Minpunten

 • „micro” sim in plaats van normale sim
 • Fulfilment
Advertenties

5 gedachtes over “3G van XS4ALL

  • Hoi Menno, dank voor je aanvulling, maar bij mij werkte het op dat moment niet met het wachtwoord op de helpdeskpagina’s. Ik heb ook geen verificatietype ingesteld, mogelijk is dat de reden.

 1. De gratis abonnementen hebben een update gekregen:
  – bundel is voortaan 250MB (in plaats van 200MB);
  – je hebt nu ook toegang tot 4G (was alleen 3G);
  – het kaartje heeft nu een telefoonnummer waarop je sms kunt ontvangen (en verder niets), bedoeld om WhatsApp te activeren.

  De hierboven beschreven ervaring was met Android 4.0.
  Android 4.4.2 herkent het kaartje vanzelf en je kunt internetten zonder dat je iets hoeft in te stellen.

  Overigens heeft YouTube de „later bekijken” feature uit hun software verwijderd. Door een fout in hun software dachten ze dat niemand deze functie gebruikte.

 2. Mobiel internet van XS4ALL was altijd heel erg duur, maar een tijdje geleden zijn de prijzen verlaagd: 1GB kost nu 10 euro en 10GB kost 30 euro (voor vast net klanten)

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s