Amsterdams verschil: met de auto

van Brabant naar AmsterdamIn de serie over verschillen tussen Brabant en Amsterdam vandaag nog een paar auto-verschillen die me het afgelopen jaar opgevallen zijn:

  • Muziek op de radio
  • Verkeersregelaars
  • Lopen naar de auto

Muziek op de radio

Als je over de A2 rijdt, verandert je keuze in radiozenders: eerst worden de Amsterdamse zenders vervangen door Utrechtse en daarna Utrechtse zenders door Brabantse en tot slot komen daar nog een paar Vlaamse en Waalse zenders bij.

Er is een groot verschil tussen de „noordelijke” muziek, in Utrecht en hoger, en „zuidelijke” muziek: de zuidelijke muziek heeft veel meer Hollandse (…) invloeden, je zult er veel meer Nederlandstalige muziek horen op de radio.

Verkeersregelaars

Bij parkeren, werkzaamheden, etcetera: in de stad staat er altijd wel iemand bij in een geel of oranje hesje, om aanwijzingen te geven. Voor de veiligheid en zodat niemand in de war raakt.

In Brabant kan zoiets niet, zelfs in situaties waar het gevaarlijk is staat er vaak maar een simpel hekje of zelfs dat nog niet eens.

Er zijn nog een paar verschillen bij werkzaamheden aan de weg, zo worden in Amsterdam bomen beschermd door ze te bekleden met planken en worden wegwerkzaamheden in Amsterdam vaak ’s nachts uitgevoerd, zodat ze (veel) eerder klaar zijn.

Lopen naar de auto

In Brabant wilde ik altijd zo dicht mogelijk bij de ingang parkeren. En dat kon meestal ook gewoon, want er is parkeerruimte genoeg. Sterker nog: als je wist dat je ergens niet gemakkelijk zou kunnen parkeren, dan zou dat een reden kunnen zijn om niet te gaan.

In Amsterdam ben je gewend dat je bijna altijd een flink stuk moet lopen naar je auto, omdat het altijd zo moeilijk is om een plek te vinden. En uiteindelijk went dat gewoon.

Advertenties

2 gedachtes over “Amsterdams verschil: met de auto

  1. In het verkeersexamen leer je dat je eerst moet kijken of er een fietser aankomt, voordat je je autodeur opengooit. In Brabant vergeet je dat vrij gauw weer. In Amsterdam niet, omdat er hier regelmatig ook daadwerkelijk iemand voorbijfietst, als je wilt uitstappen.

  2. Een ander belangrijk verschil is hoe je naar de supermarkt gaat.

    Als je in Brabant naar de supermarkt gaat, dan ga je in principe met de auto, zelfs relatief veel mensen gaan naar de supermarkt buiten het dorp waar ze wonen. In Amsterdam ga je te voet of met de fiets, want er zit altijd wel een Albert Heijn vestiging op loopafstand en de meeste andere supermarkten zitten op fietsafstand. Je kunt op de fiets natuurlijk niet zo veel voedsel meenemen als met de auto, maar dat is niet erg want je week is toch niet zo exact gepland.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s