Het is net een PC: Office en Groupware

MK802 AndroidToen de pc nog jong was, bedacht op een gegeven moment iemand ineens het „Office Pakket”: een bundel van tekstverwerker, spreadsheet, presentatie­programma en een database. De ultieme lock-in.

Hoe draai je Windows applicaties op je Android pc?

Office documenten

Elk merk was maar goed in 1 bepaald stuk software, maar de software in een Office pakket is helaas allemaal van hetzelfde merk. Omdat de prijs van het complete pakket ongeveer even hoog was als de gemiddelde prijs van de losse onderdelen, was de keuze om over te stappen al snel gemaakt. Het nadeel was dat heel veel Megabytes onnodige troep op je harddisk geïnstalleerd werd, maar het voordeel was dat je niet meer naar software van andere merken hoefde te kijken want je had „alles” al van dat ene merk. Ideaal voor managers!

Wat nou als je deze software, waar je aan gewend bent, ook wilt voor je tablet:

  1. Wil je een echte Android app, die Microsoft Office bestanden leest en schrijft;
  2. Of wil je inloggen op een virtuele (Intel) server en zo de originele software van Microsoft kunnen gebruiken;
  3. Wil je de functionaliteit in de browser (Apple werkt hier aan);
  4. Of wil je een app met de traditionele functionaliteit, maar dan opnieuw ontworpen, zodat het handig te gebruiken is om touch-screen — liefst (veel) handiger dan op de pc.

Office App

Er zijn diverse apps die een compleet pc Office Pakket onder Android zouden willen zijn. Vaak worden ze meegeleverd met een nieuw apparaat, deze heb ik bijvoorbeeld al gekregen:

  • Documents To Go, bij de MK802;
  • ThinkFree Office, bij de Samsung Gio;
  • Picsel Smart Office, bij de Archos G9.

Ik heb deze apps bijna niet gebruikt, want ze zijn langzaam en ze werken niet handig.

Nu wil ook Microsoft zelf ook een Office app maken:

Let op: dit is traditioneel de Microsoft manier om te zeggen dat ze hier juist niet aan werken, maar dat ze werken aan een strategisch alternatief, mogelijk exclusief voor hun eigen OS. Het volgende bericht lijkt dit te bevestigen:

pdf reader

Tegenwoordig is pdf de standaard geworden als uitwisselbaar bestandsformaat, die bestanden moet je dus kunnen openen op je tablet.

Om deze bestanden te lezen op je mini-pc kan je een Office pakket gebruiken (ik gebruik Kingsoft Office), of natuurlijk de software van Adobe, maar een bekend alternatief is de Foxit reader en ook FireFox krijgt een pdf reader ingebouwd.

Groupware

„Groupware” is de verzamelnaam voor software die het mogelijk maakt om via het (lokale) netwerk met je collega’s samen te werken. Groupware zit tegen het office pakket aan.

Het begint bij een agenda-functie, maar gaat ook via documenten waar je met meerdere mensen tegelijk in kunt editen. Eerlijk is eerlijk: dit werkt op Android al vele malen beter dan het ooit op een Windows pc gewerkt heeft.

De samenwerkfunctie is bijvoorbeeld heel goed in Google Docs, tegenwoordig ingebouwd in Google Drive. Als je een spreadsheet op je Google Drive hebt staan (met opslag in de Cloud), kan je het bijvoorbeeld openen in de browser op je desktop en in de Google Drive app op je telefoon om te lezen en te bewerken.

Dit reclamefilmpje laat zien hoe het werkt:

Remote desktop

Nog een stap verder dan het bewerken van je oude Office documenten op je tablet of telefoon, is het draaien van de originele Windows applicaties. Niet op de telefoon zelf, maar via het netwerk: je Android apparaat dient dan als een soort terminal voor een Windows computer. Dat kan bijvoorbeeld een server in je rekencentrum zijn, een cloudserver van een commerciële aanbieder, of je eigen pc thuis. Hier heb ik in een ander artikel meer geschreven (zie links).

Verder zijn er nerds bezig met de ontwikkeling van een Windows emulator, maar het is voorlopig natuurlijk maar de vraag op welke termijn dit goed en snel genoeg zal werken om bruikbaar te zijn.

SQL Server op een Android tablet
SQL Server op een Android tablet
Advertenties

2 gedachtes over “Het is net een PC: Office en Groupware

  1. En er zijn weer stappen vooruit gemaakt:

    Of bekijk deze demo van Office 365 voor Android door Microsoft zelf.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s