Amsterdams verschil: naar buiten gaan

van Brabant naar AmsterdamIn de serie over verschillen tussen Brabant en Amsterdam vandaag een paar buiten-verschillen die me opgevallen zijn:

  • Koud en nat
  • Bouwen van glas
  • Posters ophangen
  • Opruimen na de avond

Koud en nat

Er was een tijd dat ik — ik wilde gezond doen — in Brabant rondjes ging rennen in het bos. Het was opvallend dat het aantal vrouwelijke lopers in het bos afhankelijk was van de temperatuur: pas bij temperaturen boven de 20 graden zag je wat meer vrouwen rondlopen en bij temperaturen onder de 10 graden zag je er bijna geen meer. De meeste Brabantse mannen gaven het lopen pas op als het ging vriezen en er sneeuw lag.

In Amsterdam is het eerder andersom: als het koud is en regent, zijn het toch vooral de vrouwen die op hun fietsje tegen weer en wind over straat gaan, op weg zijn naar een afspraak waarschijnlijk. Op zo’n herfstachtige avond valt het me in het centrum op dat er in de horeca een groot aandeel vrouwelijke bezoekers is. De Amsterdamse mannen blijven waarschijnlijk liever thuis.

Als het nat en koud is: in Brabant blijven de vrouwen binnen, in Amsterdam blijven de mannen binnen.

Bouwen van glas

Ik heb het al op mijn blog eens eerder gehad over vandalisme. Als je in Eindhoven iets van glas bouwt, dan is dat een uitnodiging aan jongeren om het te vernielen. In Brabant valt waarschijnlijk onder „uitlokking van vandalisme”.

Ik stond er daarom ook wel even van te kijken dat het Bijlmer station, zo vlak bij de Arena (en dus voetbalfans), voor een groot deel uit glas opgetrokken is!

Posters ophangen

Als je een bijeenkomst organiseert, dan is het natuurlijk de bedoeling dat mensen dat weten, zodat ze ook kunnen komen.

In Brabant moet je adverteren in het lokale krantje om iedereen te bereiken. En dat krantje heeft dan ook iedereen wel gelezen.

Maar in de stad kan je gewoon een briefje ophangen tegen een lantaarnpaal of een dikke boom en dat hebben dan genoeg mensen gelezen om een drukke bijeenkomst te hebben.

Opruimen na de avond

Als er een leuk feestje geweest is, dan laten ze in Brabant meestal de rotzooi liggen tot de volgende dag.

In Amsterdam ziet een feestzaal er nooit echt als een slagveld uit: evenementen stoppen altijd precies op de afgesproken tijd en alles wordt normaal gesproken dezelfde avond nog opgeruimd.

Op die manier is de zaal direct weer beschikbaar voor de volgende groep. En de mensen die moeten opruimen hoeven niet speciaal terug te komen.

Advertenties

Een gedachte over “Amsterdams verschil: naar buiten gaan

  1. Een ander verschil is dat in Brabant een feestje ’s avonds nog wel eens wil uitlopen. In Amsterdam gebeurt dat niet en dat is ook logisch: als ze het later maken dan op de vergunning staat, krijgen ze volgende keer geen vergunning meer. Een heel effectieve oplossing.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s