Kan jouw e-book reader dit? (Sony PRS-T2N)

bookmarkWat is een boek? Een boek is van papier. Voor veel mensen, in elk geval voor mij, zijn boeken in een bepaalde periode van je leven niet interessant. Wat er in een boek staat, is wat je meemaakt als je in Amsterdam buiten de deur stapt.

In de loop der jaren heb ik een aantal grote pdf bestanden verzameld die ik ooit nog een keer wil gaan lezen, maar het komt er steeds maar niet van. Zomaar lekker lui lezen in de zon? Dat lukt niet met een tablet of laptop. Maar misschien wel met een e-reader?

prs-t2n

De reader die ik gekocht heb is de Sony prs-t2n, die in de aanbieding is/was bij de bekende bolle boekenwinkel. De toegevoegde n staat voor „Nederlands-only versie” van de prs-t2. Het is een „special edition”, wat in dit geval betekent dat er opzettelijk een paar beperkingen aangebracht zijn, in ruil voor een lagere winkelprijs.

Het apparaat heeft een touch-screen e-ink scherm (met onder andere pinch/zoom) en draait onder Android. Als je de reader „uit” zet, verschijnt op het scherm de voorkant van het laatst gelezen boek en dit blijft daarna gewoon staan. Heerlijk om eindelijk eens een apparaat weken lang te kunnen gebruiken, zonder dat je hoeft op te laden! Ik gebruik hem nu een half jaar en heb hem pas 3 keer opgeladen.

E-ink scherm

De pdf’s die ik wil lezen heb ik al jaren op mijn telefoon staan, maar lezen lukt steeds maar niet: het lukt niet „buiten” omdat er op het scherm van een moderne telefoon niets te zien is in de zon, het lukt niet „binnen” omdat de accu van een telefoon heel snel leeg is als het scherm aan blijft. Twee keer het scherm als oorzaak dus.

Het „e-ink” scherm is het sterke punt van de e-reader. Alleen tijdens het veranderen van de tekst gebruikt zo’n scherm energie. Daardoor kan je met een e-reader meerdere boeken compleet lezen, met 1 keer opladen. Het scherm leest „papier-achtig”: je kunt het buiten lezen, zelfs in de volle zon met een zonnebril op.

Nadelen zijn er ook, maar die zijn beperkt: het scherm reageert trager, het papier is niet echt wit maar lichtgrijs, in het donker zie je helemaal niets en e-ink schermen zijn voorlopig nog zwart-wit. Ook al lijkt het op papier: er zit glas voor, dus het wordt niet zo gauw vies als echt papier. Het grootste nadeel is waarschijnlijk dat een e-ink scherm voor de fabrikant veel, veel duurder schijnt te zijn dan een modern lcd kleurenscherm zoals ze voor tablets gebruikt worden.

pdf

Ik was helemaal niet van plan om (.epub) leesboeken te gaan kopen, ik wilde juist technische pdf bestanden en txt bestanden op mijn e-reader kunnen lezen. Kan dat met dit apparaat en lukt dat op het kleine schermpje? Volgens de reviews die ik gelezen had, was dit type een van de besten op dit gebied, vergeleken met andere merken.

Ja, het lukt, maar er zitten er nogal wat haken en ogen aan. Je moet voor elk pdf’je opnieuw tweaken met de instellingen. Je kunt hele pagina’s op je scherm lezen, of je kunt de pagina verticaal verdelen in twee helften en horizontaal in 2 of 3 kolommen. Dit betekent in feite dat je kunt instellen hoe vaak je op „next page” moet drukken om elke pagina uit je pdf bestand te lezen: van 1 tot 6 keer. Deze partjes kunnen worden weergegeven in portrait of in landscape. Deze opties zijn verstopt in diverse menu’s, dus zo overzichtelijk als ik de mogelijkheden hier nu opsom is het niet te zien op het apparaat zelf. Verder kan je automatisch en handmatig marges weghalen en inhoud vergroten of verkleinen. Als je een andere lettergrootte instelt, gaat hij de woorden op de pagina netjes „reflowen” (behalve als de pagina tabellen bevat).

Erg leuk en handig allemaal, maar combinaties van instellingen werken vaak niet goed bij alle pdf bestanden: je ziet dan bijvoorbeeld regels 2 keer en ineens mis je een complete pagina. Na een tijdje vind je work-arounds: met de „back” toets kom je bijvoorbeeld op de verdwenen pagina.

Mijn ervaring is dat lezen gemakkelijk in te stellen is bij pdf’s die geschreven zijn voor A5 en kleiner, maar wil je een pdf-bestand lezen dat geschreven is voor 11″ of A4, dan moet je echt in gevecht met de instellingen. Gelukkig onthoudt de reader bijna alle instellingen voor elk document dat je geopend hebt apart.

Productivity: WiFi en browser

Kan je het apparaat ook gebruiken om zelf iets te maken?

Dan heb je een verbinding met internet nodig en daarvoor heeft het apparaat WiFi aan boord. De WiFi instellingen zijn erg veelzijdig, zoals je van een Android apparaat kunt verwachten: je kunt meerdere toegangspunten opgeven en configureren werkt zowel handmatig als via wps. Hij kan ook netjes inloggen op mijn mobiele telefoon, als ik die gebruik als lokale hotspot (tethering).

Je kunt geen Android apps installeren (al schijn je dat te kunnen hacken), maar een browser zit er wel op: Twitter, webmail en Google werken prima via de browser. En ook de site die ik gebruik om Russische woorden te leren, Vokker, werkt prima in deze browser.

Ik zou op dit apparaat blogs willen schrijven, door de concepten die ik in WordPress en Evernote heb staan aan te passen. Maar dat gaat niet, omdat de meeste „interactieve” sites niet bruikbaar zijn: Flash werkt niet en websites met een editor zoals WordPress of Evernote zijn veel en veel te zwaar voor deze kleine browser.

Evernote

Wat dankzij het touch-screen wel kan is tekeningen maken en teksten schrijven (typen met de duimen gaat erg goed), dat dan tijdelijk op de e-reader bewaren en als het klaar is uploaden naar Evernote.

De e-reader heeft namelijk Evernote integratie ingebouwd: je kunt opmerkingen en citaten uit het boek dat je leest laten uploaden naar Evernote en je kunt een Evernote notitieboek lezen als boek.

Het lijkt de bedoeling van Sony dat je dit niet te veel gaat gebruiken, want de interactie met Evernote is ingewikkeld gemaakt: je moet vooraf in de instellingen 1 notitieboek kiezen dat je wilt lezen en 1 notitieboek waarin je wilt schrijven en dit mag niet hetzelfde notitieboek zijn. Bestaande Evernote notities veranderen is dus niet mogelijk.

Wat verder is opgevallen

Erg milieuvriendelijk is dat er geen adapter meegeleverd wordt: je kunt de e-reader gewoon opladen aan de computer of met een willekeurige standaard usb oplader.

Heb je niet genoeg opslagruimte, dan kan je micro-sd kaartje van maximaal 32GB plaatsen: voldoende voor de inhoud van een complete bibliobus. Je kunt bestanden op dat kaartje schrijven via de meegeleverde usb kabel en dat gaat opvallend snel.

Je kunt toegang tot het apparaat beveiligen met een pincode, wat verstandig is om te doen, omdat je wachtwoorden kunt laten bewaren in de browser.

Het grootste minpunt is duidelijk de software op het apparaat: je kunt merken dat het ontwerpen van de software een haastklus geweest is, van teams die niet goed met elkaar geïntegreerd waren. Alsof ze bij Sony dachten dat ze toch nooit veel geld aan het apparaat zouden kunnen verdienen. Nou ja, positief gezien kan je dan zeggen dat er nog veel ruimte is voor verbetering.

Pluspunten

  • E-ink scherm is ook in de zon te gebruiken en kost weinig stroom;
  • Kan ook pdf bestanden weergeven;
  • Kan ook internetten via WiFi en browser met touch-screen;
  • Netjes afgewerkte hardware.

Minpunten

  • De software moet een haastklus geweest zijn, want bugs en een ondoordacht
    ontwerp doen in bijna elke functie afbreuk aan de gebruiksmogelijkheden;
  • Je kunt geen apps installeren;
  • Geen ingebouwde verlichting.
Advertenties

Een gedachte over “Kan jouw e-book reader dit? (Sony PRS-T2N)

  1. Intussen heeft Sony bekend gemaakt om te stoppen met e-readers, omdat ze er te weinig geld mee verdienen. De enige die ze blijven produceren is de A4-variant voor de zakelijke markt, maar die kost ongeveer 1.000 euro en ik heb hem nog nooit ergens in een winkel zien liggen.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s