Windows 8 RDP in Android met aFreeRDP

Remote Desktop in Android (Windows RDP)

Windows RDP op AndroidHet is mogelijk om verbinding te maken vanaf je Android mini-pc met een Windows pc, zodat je die kunt gebruiken via het lokale netwerk of via internet. Zo zijn alle Windows programma’s beschikbaar op je Android apparaat.

Remote desktop

De meeste apps die beschikbaar zijn voor tablets en telefoons, zijn bedoeld om te consumeren. Maar er zijn ook mensen die zelf iets willen produceren. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld het programma gimp om de plaatjes voor mijn blog te bewerken. Van dit programma zal waarschijnlijk nooit een Android versie gemaakt worden, maar via Remote Desktop kan ik het toch gewoon gebruiken op al mijn Android apparaten.

Bij Remote Desktop dient je tablet als een soort terminal voor een Windows computer. Dat kan bijvoorbeeld een fysieke server in een rekencentrum zijn, een virtuele cloudserver van een commerciële aanbieder, of je eigen pc thuis.

In Windows 8.1 Pro en Enterprise is standaard al ondersteuning voor rdp ingebouwd, bij de goedkoopste versie van Windows helaas niet.

Voorbeelden van Remote Desktop software voor Android:

Intussen heb ik geëxperimenteerd met de gratis versie van PocketCloud op de Minix X5 in combinatie met Windows 8 Enterprise. Ik heb protollen rdp en nla gebruikt (advanced setup), ik hoefde niets te installeren op Windows. De gratis versie van PocketCloud heeft als nadeel dat je uit een beperkt aantal 4:3 schermresoluties moet kiezen: de Windows desktop zie je dan ofwel alleen in de hoogte, ofwel alleen in de breedte schermvullend op je mini-pc. Met pinch-zoom kan je tussenvormen kiezen, maar het is me niet gelukt om het deel dat dan buiten beeld valt te verschuiven. Misschien kan dit met 2 of 3 vingers, maar dan dus niet op een mini-pc.

Hier vind je een vrij complete praktisch-technische uitleg van Microsoft.

Let op: als je een computer met rdp koppelt aan het internet, zorg dan wel voor een veilig wachtwoord (12 karakters of langer)

Microsoft zelf heeft voor Android de app „RD Client” gemaakt. Ook dit is een gratis rdp client en hij werkt nog handiger dan PocketCloud. In elk geval op de Minix X5 en op de Archos G9.

Resolutie

Als je met Windows werkt op een groot scherm, dan wil je het liefst de hoogst mogelijke resolutie gebruiken die dat scherm ondersteunt. Bij rdp is het zo dat je Android resolutie bepaalt hoe je Windows desktop er uit zal zien. Standaard is de resolutie bij eigenlijk alle mini-pc’s een „720p kernel”, wat betekent dat je maximaal 720 beeldlijnen zult kunnen zien. Let op: dit geldt ook voor de apparaten waarvan ze beweren dat ze 1080p en 2160p video’s kunnen afspelen!

De rdp apps zoeken vaak zelf uit wat de beschikbare resolutie op je Android apparaat is en maken vervolgens een precies passende Windows desktop voor je aan op de remote pc.

Hieronder twee voorbeelden van een Windows Remote Desktop op de Minix NEO X5 met de standaard 720p kernel (schermresolutie 1280×720).

aFreeRDP herkent de voor Windows beschikbare resolutie als 1280×672. Dat sluit aan bij de kernel resolutie en omdat mijn scherm een hogere resolutie heeft (het scherm is 1080p), zie ik de pixels als keurig strakke vierkante blokjes.

Windows 8 RDP in Android met aFreeRDP
Windows 8 RDP in Android met aFreeRDP

Microsoft RD Client kiest de resolutie net iets hoger, als 1464×769. Omdat dit groter is dan de kernelresolutie, zien de pixels er een beetje „wollig” uit, maar door deze hogere resolutie past er veel meer op het scherm: ruim 30% meer pixels.

Windows 8 RDP in Android met Microsoft RD Client
Windows 8 RDP in Android met Microsoft RD Client

Op basis van de verschillen zal je dus een afweging moeten maken, welke rdp software je gaat gebruiken. Je kunt er ook twee of drie verschillende installeren en afwisselen.

Verschillen

Behalve de resolutie zijn er nog wel wat kleine, maar misschien belangrijke verschillen tussen de diverse rdp clients voor Android:

 • Rechter muis knop: (back) voor Android of (back/RMK) voor Windows?
 • Windowstoetsen: voor Android of voor Windows?
 • ALT-TAB: voor Android of voor Windows?
 • Werkt het scrollwieltje? De TAB toets? De ESC toets?
 • Verbergt de app de Android menubalk?
 • Kan je meer van het scherm gebruiken als de menubalk verborgen is?
 • Hoe gebruik je de linker muisknop?
 • Wel/niet kunnen inzoomen op de virtuele desktop (met de muis)
 • Werkt mouse-over?
 • Ingebouwde Wake-On-lan?
 • Wordt het clipboard gedeeld tussen Windows en Android?
 • Werkt toegang tot de Android opslag (sd-kaartje) onder Windows?
 • Kan je lokaal printen op een usb printer?

enzovoorts, enzovoorts…

Nou ben ik op zoek naar 2 overzichten:

 • Een lijstje met Android apparaten waar een goed werkende 1080p kernel / 1080p firmware voor beschikbaar is;
 • Een lijstje van de kenmerken van alle rdp apps.

Als je ergens een goed overzicht kunt vinden, dan hoor ik het graag.

Advertenties

2 gedachtes over “Remote Desktop in Android (Windows RDP)

 1. Het tegenovergestelde doe je met de app „Airdroid”: dit start een webserver op je telefoon en daarna kan je vanuit de browser op een ander apparaat je telefoon besturen.

 2. Nog iets wat hier veel op lijkt maar toch totaal anders is: je kunt een tablet gebruiken als extra (touch-)monitor voor je Windows pc.

  Meer informatie:

  Je Android tablet als tweede scherm voor je computer gebruiken
  Gebruik je Android-tablet als tweede scherm
  App review: gebruik je iPad of Android tablet als tweede scherm naast je pc
  Gebruik je Android-apparaat als tweede computerscherm met ScreenSlider
  Maxivista doet hetzelfde met een oude laptop

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s