Het verhaal van de twee IP-camera’s

IP cameraHet is intussen bijna 20 jaar geleden, dat de eerste mensen met kabelinternet een „webcam” gebruikten om hun hele huishouden op het internet zetten. Tegenwoordig heb je camera’s die je kunt aansluiten op internet zonder computer en die noem je „ip camera’s”, ze worden meestal gebruikt voor beveiliging of als babyfoon.

Het idee is heel leuk, maar helaas zijn de 2 camera’s die ik gekocht heb in de praktijk niet zo’n groot succes. In dit artikel geef ik een paar tips om dit soort gedrochten tóch aan de gang te kunnen krijgen.

Basis

In de inleiding vertelde ik het al: de twee ip-camera’s die ik uitgeprobeerd heb zijn allebei niet zo’n groot succes. De twee voornaamste redenen:

 • Ze zijn opgebouwd rond hardware van 10 jaar geleden: de cameramodule geeft een (slecht) analoog videosignaal en de chipset van de camera digitaliseert dit (slecht). Ze zijn dus relatief erg duur en verwacht een beeldkwaliteit die we 10 jaar geleden nog „normaal” vonden, maar nu niet meer;
 • Ze bevatten Linux software. Op zich niet erg, in tegendeel juist, maar het is jammer dat dan de rest van de firmware in elkaar geprutst is door het type nerd dat niet begrijpt dat software ook door ándere mensen te gebruiken moet zijn.

Welke

Nu je weet dat het kopen van een ip-camera je zeker geen „instant gratification” zal opleveren, ben je vast wel benieuwd welke twee camera’s ik dan gekocht heb. Het zijn deze:

D-Link DCS-930L
D-Link DCS-930L
AR-CPT510
AR-CPT510

De linker zal ik hieronder „D-Link” noemen, de rechter „AR”.

(Meer info met een klik op het plaatje)

Installatie en setup

Installatie spreekt voor zich: stroom (adaptertje) en netwerk.

Het apparaatje aansluiten op je netwerk blijkt meteen al een grote uitdaging; het installeren van een ip-camera is gewoon niet gemakkelijk. Het had helemaal niet ingewikkeld hoeven te zijn, want elke router heeft tegenwoordig een dhcp-server aan boord en zelfs als je niet weet wat dat is, dan nog hoef je maar gewoon een apparaat in je netwerk te prikken en het werkt. Maar nee, NEE! dhcp werkt veel te gemakkelijk, kon je de Linux nerds horen briesen, dus dat hebben we standaard uitgeschakeld. In plaats daarvan hebben ze in de fabriek een vast ip adres ingesteld (een adres dat niet werkt) en moet je eerst met een laptop met Windows en een cd-rom aan de slag om dit te veranderen in een adres dat wél werkt.

Als je geluk hebt, dan draait de meegeleverde software onder jouw versie van Windows. Bij de D-Link had ik dat geluk (met Vista), bij de AR (met Windows 7), helaas niet. Om de AR camera werkend te krijgen, moest ik dus een andere oplossing vinden. Ik heb de camera met een utp kabeltje rechtstreeks aangesloten op de laptop en heb de laptop handmatig op een ip-adres ingesteld dat, op het laatste cijfer na, gelijk is aan het adres van de camera (de correcte technische term is: „een adres in hetzelfde netwerk”). Het was even prutsen, maar uiteindelijk lukte het me om de camera via de webbrowser te benaderen en kon ik op de camera een ip-adres instellen dat wél geldig is binnen het netwerk van mijn Fritz!Box.

Tijdens de setup moet je een wachtwoord instellen. Tip: noteer dit wachtwoord, want je moet alles opnieuw configureren als je dit ooit later niet meer weet.

Setup (2)

IP camera doos
Features van de AR-CPT510

Als de camera eindelijk een geldig ip adres heeft, kan je hem aansluiten op je netwerk (met een kabeltje) en eindelijk kan je via de browser rondkijken in de configuratieschermen. Hier zie je ook bewegend beeld van je camera, als dat in jouw browser werkt. Je ziet verder wat de ingebakken firmware in theorie allemaal zou moeten kunnen. In de praktijk zal blijken dat lang niet alle features werken op een logische manier en het zal je steeds een paar uur kosten om uit te zoeken hoe je ze dan wél kunt gebruiken.

WiFi

Een van de eerste dingen die je configureert, zal waarschijnlijk WiFi zijn. Dit is gelukkig niet echt moeilijk meer, als je hem al met een kabel aangesloten hebt.

Tip: de D-Link heeft een wps knop, die het echt doet (nadat je WiFi ingeschakeld hebt): erg handig als je het wachtwoord van de camera vergeten bent, maar wel het wachtwoord van je router veranderd hebt. Trouwens: dat mysterieuze „beveiligd netwerk beschikbaar” wat Android wel eens laat zien bij WiFi hotspots, betekent dat de router wps ondersteuning heeft (over slechte vertalingen gesproken…).

Bij mij heeft de D-Link een goede WiFi ontvangst, maar je zou ook kunnen overwegen om de camera gewoon met een kabeltje aan te sluiten. Als het WiFi signaal bijvoorbeeld gestoord zou worden, dan kan je camera niets meer doen. Verder kan je in sommige routers ’s nachts de WiFi zender automatisch uitschakelen, wat handig is als hij bijvoorbeeld op een slaapkamer staat, maar dat werkt dus niet meer als ’s nachts de camera steeds verbinding heeft.

Bewegend beeld

De D-Link heb ik voor bewegend beeld alleen gebruikt via de browser.

Camera appsVoor de AR heb ik de 2 door de fabrikant geadviseerde Android apps geprobeerd: P2PCam264 en RSee, met een mini-pc (Minix), een tablet (Archos) en een telefoon (Samsung).

Deze apps werken gelukkig wel redelijk intuïtief. In de apps kan je bijvoorbeeld softwarematig inzoomen (2 vingers) en door te te „swipen” over het scherm de Pan en Tilt motoren in werking stellen (alleen als je uitgezoomd bent). RSee kan je het beeld van 4 verschillende camera’s tegelijk op je scherm tonen.

Een feature van het „P2P protocol” blijkt te zijn dat de camera, zonder dat je het weet en zonder dat je er iets voor hoeft te doen, zichzelf bereikbaar maakt voor heel internet, via een code die op de buitenkant van de doos staat.

Als je je wachtwoord hiervoor niet weet: dat is gewoon „admin”.

Stilstaand beeld

De D-Link gebruik ik vooral voor stilstaand beeld: meestal benader ik hem via een 3G verbinding en dan is stilstaand beeld veel goedkoper dan bewegend beeld.

De camera’s hebben allebei de mogelijkheid om via poort 80 (met je browser dus) een actuele „foto” op te vragen. Daarvoor kan je deze url’s gebruiken:

DCS-930L:

 • http://ik.adsl.xs4all.nl/image/jpeg.cgi

AR-CPT510:

 • http://ik.adsl.xs4all.nl/cgi-bin/net_jpeg.cgi?ch=1

Je hoeft alleen nog in de router een internetpoort door te sturen naar poort 80 van de betreffende camera en hij staat open voor internet. De D-Link controleert username/wachtwoord als je een foto opvraagt, de AR geeft foto’s gewoon aan iedereen die het adres van je camera weet — dat is misschien niet zo handig dus.

Bewegingsmelder en e-mail

Een handige feature van een ip-camera is dat hij je een e-mailtje met een paar foto’s kan sturen, als hij iets ziet bewegen. Deze feature gebruik ik bij de D-Link. Je kunt zelf de gevoeligheid zo instellen dat je een mail krijgt als er even een wolk voor de zon schuift en bij elke bliksemflits, of juist zo dat de schilder je huis kan schilderen zonder één keer door de bewegingsdetectie gezien te zijn (praktijkvoorbeelden).

De camera zou al het beeld kunnen bewaren op een nas, of op een ftp server, maar een voordeel van foto’s versturen per smtp e-mail is dat je geen wachtwoord hoeft in te stellen, daardoor kan een eventuele inbreker nooit door het meenemen en uitlezen van de camera in je e-mailaccount komen om de beelden te wissen.

Een handige feature van de D-Link is dat hij er goed tegen kan om geschakeld te worden via de (net)spanning. Je hoeft dus geen tijdschema in te voeren voor de bewegingsdetectie, maar je zet gewoon de camera uit, als je thuis bent.

Voor de AR geldt dat niet: die heeft bij mij een tijd zonder stroom gestaan en toen was hij de tijd en de WiFi instellingen vergeten.

De AR heeft ook bewegingsherkenning ingebouwd en die werkt want ik krijg een piepje via de P2P app als er wat beweegt, maar het is me niet gelukt om hem een e-mail te laten versturen en de „bewogen” beelden worden niet opgeslagen. Volgens de documentatie kan de AR alleen beelden mailen als er een micro-sd-kaartje in zit, maar ook mét kaartje heb ik dit niet werkend gekregen. Bij sommige ip-camera’s schijnt bewegingsdetectie alleen te werken zo lang er iemand via de browser op de camera is ingelogd (beelden worden dan via de browser op de C:-schijf geschreven), maar ik heb niet gecontroleerd of dat bij de AR ook zo is.

Voor de D-Link is het geen probleem om foto’s te e-mailen, ook zonder sd-kaartje.

Infrarood

De AR heeft ir led’s, die automatisch aan gaan als het donker wordt. Tegelijk hoor je een flinke „klik”, wat misschien het wegklappen van het „ir-cut filter” is, dat een kleurencamera moet hebben om bij daglicht betere kleuren te geven.

camera-ar-donkerIn ir-mode is het beeld zwart-wit, maar sommige dingen die bij daglicht zwart zijn, lijken met ir-licht op beeld lichter van kleur. Een zwarte jas kan bijvoorbeeld lichtgrijs lijken en je effen bank lijkt ineens contrasterende stiksels te krijgen.

De ir verlichting staat permanent aan als het donker is, ook als er niemand zit te kijken naar de camera. Het lijkt wel of de verlichting in dit apparaat puur op de lichtsensor werkt en onafhankelijk is van de microprocessor. Dat is jammer, omdat de ir led’s ook een klein beetje zichtbaar rood licht geven en de camera daardoor enorm opvalt in het donker.

Opstelling van de camera

Nog een paar tips voor de opstelling, wanneer je de camera gebruikt voor bewaking:

 • Zet de camera op ooghoogte, zodat je niet de knieën, maar juist de tronie duidelijk herkenbaar in beeld krijgt als iemand dichtbij de camera staat;
 • Zet een (analoge) klok in beeld, zodat je kunt zien dat het beeld actueel is.

Telefoon als webcam

Alle smartphones en sommige mini-pc’s hebben tegenwoordig een ingebouwde camera. Dat is gedacht voor foto’s of voor Skype, maar met de juiste software zou je hem natuurlijk ook voor bewaking of beveiliging kunnen gebruiken. In de links hieronder zie je een voorbeeld van software voor mensen die een Fritz!box gebruiken. Zijn er meer?

Advertenties

15 gedachtes over “Het verhaal van de twee IP-camera’s

 1. Techmoan heeft een nieuwere ip-camera bekeken (Tenvis TH671) en een videoreview gemaakt:

  Samenvatting:
  hd is tegenwoordig meer dan de helft goedkoper
  – aansluiten op WiFi gaat nu iets gemakkelijker
  – de rest van de software is nog steeds prutswerk
  – maar ondanks alles: als je het kunt gebruiken, is het een handig ding.

 2. Dankzij een webpagina heb ik nog wat extra url’s voor de AR-CPT510 weten te achterhalen:

  http://«ip»/cgi-bin/net_jpeg.cgi?ch=0
  – stilstaand beeld „minor flow” jpg (lage resolutie)
  http://«ip»/cgi-bin/net_jpeg.cgi?ch=1
  – stilstaand beeld „main flow” jpg (hoge resolutie)
  rtsp://«ip»:554/ch0_0.h264
  – bewegend beeld 1280×720 (main) in VLC, 2,7 MB/min
  rtsp://«ip»:554/ch0_1.h264
  – bewegend beeld 640×360 (minor) in VLC, 0,65 MB/min
  rtsp://«ip»:554/ch0_3.h264
  – alleen audio in VLC (NB: het microfoontje zit aan de achterkant, bij de netwerkaansluiting)
  http://«ip»/mobile.htm
  – MJpeg stream in de browser

  Helaas zijn ze allemaal zonder wachtwoord te benaderen!

  * Het valt me op dat schuine lijnen op 1280×720 er zo kartelig uitzien: er zijn steeds twee beeldlijnen bijna hetzelfde. In 1600×1200 is dit veel minder erg.

  * De camera bevat een batterij van het type CR1220

 3. Ook voor de DCS-930L vond ik een pagina met URLs. De onderstaande heb ik gecontroleerd:

  – Bewegend beeld:
  http://dcs-930l-1/video/mjpg.cgi
  http://dcs-930l-1/video.cgi
  http://dcs-930l-1/video.cgi?resolution=VGA
  http://dcs-930l-1/MJPEG.CGI
  http://dcs-930l-1/MJPEG.CGI?.mjpeg

  – Stilstaand beeld:
  http://dcs-930l-1/Image.jpg

  De rtsp: links werken bij mij niet.

 4. hallo , iemand die me kan helpen aub !!!! heb een p2p camera gekocht maar moet deze installeren via een Lan kabel …………..ik heb echter geen modem en gebruik een wifi hotspot verbinding via mobistar ! hoe doe ik dit het best aub !!!

  • Misschien hebben de camera en de MiFi allebei WPS en lukt het op die manier om verbinding te krijgen met de camera?
   Misschien kan je van iemand tijdelijk een switch of router (en 2 kabeltjes) lenen?
   Mij is het uiteindelijk gelukt met een netwerkkabeltje tussen de camera en een Windows laptop, maar deze oplossing is helaas niet gemakkelijk.
   Ik vraag me trouwens wel af hoe hoog de kosten zullen zijn als je zo’n camera via een mobiel netwerk gaat gebruiken?

 5. Voor een beschrijving hoe je met een Raspberry Pi en een USB webcam een IP-camera kunt maken, met behulp van MJPG-streamer zie: Raspberry Pi as IP Camera

  Met behulp van de instructies op de pagina MJPG-Streamer had ik MJPG-streamer ook snel werkend op een Mele PCG-02-U onder Ubuntu. Behalve de instructies op de pagina, moet je jezelf aan de groep „video” toevoegen, anders heb je geen toegang tot de webcam en doet MJPG-streamer het niet.

 6. Gebruik je meerdere IP-camera’s, hou dan rekening met de volgende (vrij onbekende) beperking in port-forwarding van de router: je kunt verschillende externe poorten op het externe IP-adres forwarden naar hetzelfde poortnummer op verschillende interne IP-adressen, maar als je dat doet dan kan je deze niet altijd tegelijk gebruiken!

  Heb je meerdere camera’s die je met port-forwarding rechstreeks vanaf internet wilt benaderen, dan is het beter dat de poortnummers ook op het interne netwerk verschillend zijn.

 7. Eerder dit jaar heb ik de D-Link camera moeten vervangen, want hij deed het niet meer. Eerst ging de groene led niet meer aan, een week of wat later de rode led ook niet meer en er was bij mij in huis veel storing op WiFi, nu doet de camera het niet meer (wordt alleen warm). Als je een kabeltje aansluit, krijg je zelfs geen link.

  Ken je dat, dat je een computer vele jaren gebruikt hebt, dat het versleten is, maar dat je dan het liefst exact hetzelfde apparaat nieuw koopt? Ik kende dat niet, want meestal kan je na een jaar al voor veel minder geld een veel snellere computer kopen. Maar tijden zijn blijkbaar veranderd, want ik heb nu weer precies dezelfde D-Link camera gekocht.

  Ik ging van hardwareversie A1 naar B2. De nieuwe camera heeft een veel betere beeldkwaliteit, deze heeft niet meer de strepen die bij de oude in beeld stonden (waarschijnlijk door een slecht gestabiliseerde voeding). Het standaardadres van de nieuwe camera is 192.168.0.20. Nog steeds staan WiFi en DHCP standaard uit. In de doos had de camera firmware versie 2.12.01 van oktober 2015, intussen zijn er al weer 2 nieuwe versies verschenen. Alle netwerkpoorten zijn nu dichtgetimmerd, behalve 80 en 443. Je kunt de camera alleen benaderen via http, niet via https. In een oude softwareversie is het wel actief geweest, maar de processor is te traag voor beveiligde video, dus het is logisch dat ze dit weer verwijderd hebben.

  Petje af voor D-Link dat ze dit “oude” product (voor computerbegrippen dan) zowel qua hardware als qua software zo goed onderhouden. Sterker nog, ik denk dat de software van dit oude apparaat veiliger is, dan van een gloednieuw product dat door een onervaren team gebouwd is.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s