Onrechtsongelijkheid en onafhankelijkheid

discours

Wat de drie studentes gemeenschappelijk hadden, zou pas later blijken. Veel later.

Wat hij als eerste ontdekte, was dat ze elkaar kenden via een praatgroep bij „De Wipwap”, een instituut voor mensen met Problemen. Ze ondersteunden elkaar met praktische adviezen, bij het onrecht dat hen aangedaan was.

Tot een scheiding ons scheidt

Do was getrouwd met de grote liefde die ze in haar studietijd ontmoet had. Maar toen ging het mis en nu is ze gescheiden. Als geluk bij een ongeluk, kreeg ze bij die scheiding na een paar weken een betaalbare huurwoning met tuin, in het centrum van Amsterdam — waar andere mensen soms wel 17 jaar op moeten wachten.

Vanwege haar vroegere werk kent Do nu nog steeds mannen op belangrijke posities en die helpen haar aan leuke opdrachten. Haar eigen bedrijf maakt nog geen winst (dat is voordeliger voor de belasting), met haar bijbaantje is ze gestopt toen je er geen gratis Ziekenfonds meer bij kreeg. Gelukkig heeft ze de alimentatie nog.

Do heeft altijd graag een adviserende rol gespeeld. Ze adviseerde haar vroegere collega’s over de ingewikkelde constructies die in Nederland nodig zijn om je recht te halen. Do kan je bijvoorbeeld precies uitleggen wat je moet vertellen om een uitkering te krijgen als je op vakantie wilt en dus een maandje niet kunt werken. Het is echt handig om Do als vriendin te hebben, als je de taal niet zo goed spreekt.

Student Zoekt Asiel

Wyle was naar Nederland gekomen speciaal om Informatica te studeren. Nou is „studeren” natuurlijk een begrip dat je breed moet zien, bijvoorbeeld als een manier om een studievisum te krijgen. Een universiteit is ook een begrip dat je breed moet zien, je kunt een universiteit bijvoorbeeld ook zien als een plek waar je gratis internet en computers kunt gebruiken om je diensten te adverteren.

In de boeken duiken kan altijd nog, want voorlopig was Wyle druk genoeg met haar studie aan „de universiteit van het leven”. Haar strategie was eigenlijk even simpel als succesvol: de kosten betaalt zo veel mogelijk een ander en alle opbrengsten houdt ze zo veel mogelijk zelf. Als ze te oud geworden was om te werken, wilde ze het land weer verlaten. Haar doel was om met haar trolleykoffer meer te verdienen, dan de meeste Nederlanders in hun hele leven vrij te besteden hebben.

Hoe oneerlijk is het dan, dat een man niet dezelfde kansen krijgt: voor mannen met hetzelfde beroep is de beloning zo laag, dat ze moeten stelen (van hun klanten) om rond te komen. Mannen in deze situatie kiezen er daarom beter voor om te gaan rijden op „de sneeuwscooter”, zoals de locals het hier noemen: dingen bezorgen kan je prima doen, terwijl je wacht op het officiële document.

Einde oefening

De derde vriendin was Else. Else was altijd een veelbelovende student: ze studeerde keihard, hele nachten haalde ze door in de examenweken. Ze had haar studie met prachtige cijfers afgerond en werkgevers stonden voor haar in de rij.

Haar eerste baan: ze had het echt geprobeerd vol te houden, maar na 3 maanden werken ging het mis. De praktijk bleek anders in elkaar te steken dan de oefenopdrachten op school. Het echte werk viel tegen en ze kon het niet meer aan. Wat een pech. Na een jaar thuiszitten probeerde ze het nog een keer, met frisse moed. Deze baan was nóg leuker en bood zelfs een salaris boven het wettelijk maximumdagloon. Maar na een maand bleek weer dat het niet zou lukken.

Gelukkig snapte de dokter (♂) dat ook en werd ze door de medische mallemolen arbeidsongeschikt verklaard. De komende 25 jaar kon ze niet werken en moest ze rondkomen van een uitkering van een schamele 70% (van 197 euro per dag). Werken doet ze nu eigenlijk alleen nog als ze onverwacht even wat extra geld nodig heeft, bijvoorbeeld voor een reparatie van de auto of voor een vakantie in het buitenland.

Wat is precies het verschil
tussen onafhankelijk zijn
en heel erg afhankelijk zijn?

___

Alle namen, situaties en personages in dit verhaal zijn verzonnen, elke gelijkenis met bestaande gebeurtenissen en/of personen berust op louter toeval.

Advertenties

Een gedachte over “Onrechtsongelijkheid en onafhankelijkheid

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.