Discours: the circle of life

discoursHet is hard werken om de „circle of life” draaiende te houden. Deze klus vraagt mensen met sterke schouders en komt vaak neer op vrouwen. Voor deze zware taak verdienen ze eigenlijk wel een extraatje.

Neem nou het buurmeisje van hier tegenover, sinds haar studie woont ze in Amsterdam.

Zomer — Amsterdam

In de zomer is het in Amsterdam altijd druk met toeristen, dus er is werk zat. Maar aan het eind van de zomer wordt ze altijd ontslagen. 😦 Nou ja, eigenlijk is het zo dat ze zelf ontslag neemt, maar dat is een onbelangrijk detail in het hele verhaal.

Herfst — geboorteland

Omdat ze natuurlijk weinig verdient en dus nooit heeft kunnen sparen, krijgt ze recht op een bijstandsuitkering. Ze is de hele zomer niet op vakantie geweest, dus meteen maar even doen dan: ze gaat altijd een maandje op vakantie naar het zomerhuis van haar ouders. Met behoud van uitkering, want waar zou ze anders van moeten leven? Zo’n betaalde vakantie in het buitenland mag volgens de regels geen dag langer duren dan een maand, dus dat vereist wel een strakke planning.

Als ze terug is van vakantie, vindt ze gelukkig altijd snel weer een baan.

Winter — droomland

Het hele jaar droomt ze er al van: in de Nederlandse wintermaanden is ze altijd in haar favoriete vakantieland, waar dan net het toeristenseizoen begint. Je bent maar verplicht om 4 maanden per jaar in Nederland te wonen, dus dat mag gewoon.

Andere mensen laten het geld er flink rollen en als ze zin heeft dan vangt zij dat geld op. Misschien is ze er dan daardoor niet helemaal een toerist in de strikte zin van het woord, maar soit. Jammer dat je zoveel geld niet allemaal kunt meenemen naar Nederland, want dan zou je belasting moeten betalen. Spreiden is beter en ook veiliger: een deel transfert ze naar een ander land en een deel zet ze op prepaid credit cards. Verder stopt ze geld in belangrijke investeringen voor de toekomst; vorig jaar kocht ze bijvoorbeeld nog een scooter van het nieuwste model.

Wat ze graag deelt, is dat er in het rijke Nederland zo’n goede medische zorg bestaat: als een van haar vrienden die daar woont een ziekte heeft die te duur is om daar te behandelen, dan neemt ze die vriend mee naar Nederland en (na een korte wachttijd) is de behandeling hier gewoon gratis.

Lente — Amsterdam

De lente is het jaargetijde van het nieuwe begin. Teruggevlogen naar het enige land waar je zelf moet koken, vindt ze altijd direct weer een baantje en zo blijven haar sociale rechten gelden.

En daarmee is de circle of life rond — laat die zomer maar komen!

Ja mensen, kan je je voorstellen hoeveel vrouwen net als zij het hele jaar hard aan het buffelen zijn, om te voorkomen dat de cirkel verbroken wordt? Want een verbroken cirkel, dat moeten we niet willen, met z’n allen.

___

Alle personages in dit verhaal zijn verzonnen, elke gelijkenis met bestaande gebeurtenissen en/of personen berust op louter toeval.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s