Mini-corn led lampen

De grote mini-corn led lampen test

Corn LEDEen „mini corn” ledlamp bestaat uit een plastic buisje met een diameter van ongeveer 3 centimeter en een lengte van ongeveer 10 centimeter, met daarin een paar dozijn kleine leds. De lamp past in een normale fitting.

Ik vergeleek 10 verschillende en dit zijn de resultaten.

Van de 10 mini-corn ledlampjes die ik gemeten heb, heb ik deze grafiek getekend:

Mini-corn lumen per Watt

Ter vergelijking: een 60 Watt gloeilamp levert zo’n 700 lumen.

In de grafiek staat horizontaal het opgenomen vermogen in Watt, tegen verticaal het uitgestraalde licht in lumen. Als label zie je het wattage en het aantal leds dat de fabrikant op de doos gezet heeft. De vorm van het symbool geeft de vorm van de leds aan (de foto van de lampjes hieronder maakt het duidelijk). Het symbool † geeft aan dat de meting niet gelukt is, omdat de lamp te vroeg kapot ging.

Groepsfoto:

Mini-corn led lampen

Van links naar rechts zijn dit:

label gespecificeerd
wattage
aantal
leds
led
maat
6W /120 6 120 3014
6W /120p 6 120 3014
12W /84 12 84 2835
12W /36 12 36 5730
12W /69 12 69 5730
9W /80 9 80 3528
12W /120 12 120 3014
12W /126† 12 126 2835
15W /48† 15 48 5730
25W /69 25 69 5730

Levensduur

De levensduur is niet echt te testen, want een ledlamp zal (volgens specificaties) tienduizenden uren meegaan. Bij normaal gebruik van een paar uur per dag, kom je bij sommige lampen op een levensverwachting die even groot is als de gemiddelde leeftijd van woningen in Nederland — het „verwisselen van een lamp” is over een aantal jaar dus misschien wel een onbekend fenomeen geworden.

Maar ja, toch zag je in de grafiek twee keer het symbool † staan. Bij de lamp 15W/48 doet de helft van de leds het gewoon niet, nieuw uit de doos. Wel netjes dat de half kapotte lamp dan maar 3 Watt gebruikt. De lamp 12W/126 was in het begin mijn favoriet, want deze gaf veel en mooi licht, maar jammer genoeg branden er na elk gebruik weer een paar leds door. Lamp 9W/80, de lamp die maar half zo efficiënt werkt als alle anderen, komt trouwens van dezelfde fabrikant.

De warmte die een lamp als „afval” produceert, is vooral slecht voor de levensduur van de leds. Lamp 25W/69 wordt zo warm, dat je hem niet meer kunt vasthouden; na een paar uur ontstaat er zelfs een vette aanslag aan de binnenkant. Lamp 12W/69 is een alternatief met ongeveer dezelfde leds, maar veel minder warmte.

Kleurtemperatuur

Voor wie het nog niet wist: om het verwarrend te maken, hoort er bij warm licht een laag aantal Kelvin.

Voor de test heb ik alleen lampen met „warm wit” licht gekocht. Het licht van alle lampen in de test ziet er normaal wit uit, niet zo overdreven geel als altijd op foto’s van verkopers. Een van de verkopers had van zijn lamp een „gewoon witte” variant meegestuurd (dus nog niet eens „koud”), maar het licht van deze lamp is duidelijk blauw. Dilemma: deze lamp geeft wel ruim 30% meer lumen voor hetzelfde stroomverbruik.

Bij lampen 6W/120 en 6W/120p zien kleuren er iets minder mooi uit dan bij de andere lampen; 12W/120 is een alternatief met ongeveer dezelfde leds, maar een betere kleurweergave (en ook minder hitte).

Een tip bij ledlampen en bij spaarlampen in het algemeen is: je kunt verschillende lampen combineren, voor een betere kleurtemperatuur en kleurweergave.

Verder

Voor de test heb ik het echte verbruik gemeten met een Wattmeter (Fritz!Powerline 546E). Ik heb het verbruik gemeten bij 230 Volt, want bij lampen met een seriecondensator is het verbruik afhankelijk van de netspanning.

De lichtopbrengst heb ik gemeten met een hobby luxmeter: als referentie heb ik een 53 Watt halogeenlamp van 840 lumen gemeten en zo een omrekenfactor bepaald voor andere lampen in dezelfde opstelling. Ik heb vooral licht dat van de zijkant komt willen meten, maar vanwege het stralingspatroon van sommige lampen moest ik het licht verstrooien. Ik heb waarschijnlijk een ander aantal lumen gemeten, dan wanneer je de lampjes netjes in een genormeerde bol zou meten, maar mijn meetwaarde is wel geschikt om deze lampjes met elkaar te vergelijken.

Ook nu bleek weer dat specificaties van fabrikanten helemaal niet kloppen: van de mini-corn leds gebruikt geen enkele lamp zoveel stroom als gespecificeerd, van het aantal lumen klopt nog veel minder. Op enkele uitzonderingen na, ligt de efficiëntie van de mini-corn leds ongeveer op 100 lumen per Watt en is het echte vermogen niet meer dan 0,04 tot 0,06 Watt per led voor kleine leds of 0,06 tot 0,1 Watt per led voor grote leds. Helaas zegt dat nog niks over de kwaliteit van het licht, of de hardware. De prijs trouwens ook niet: in deze test blijken juist de lampen waar ik het meest voor betaalde niet zo goed, of zelfs kapot.

Onverwacht was dat alle lampjes in de test een voldoende grote afvlakelco hebben, om het stroboscopische effect te beperken. Dus ook de lampen die niet een transformatortje, maar een goedkope seriecondensator ingebouwd hebben. Verder maakte geen enkele lamp een piepend of brommend geluid.

We gaan tegenwoordig steeds fellere ledlampen gebruiken en leds zijn felle kleine lichtpuntjes, dus het risico op oogbeschadiging neemt toe: ik denk dat je een corn-lamp beter niet in een open armatuur kunt gebruiken.

Conclusie

Mijn twee favorieten uit de test zijn:

 • 12W/69 met het meeste licht zonder hitte;
 • 12W/84 geeft een mooie totaalindruk, al zijn de meetresultaten niet opvallend.

Deze twee lampjes zijn van dezelfde fabrikant. De over-all conclusie die ik uit deze test trek, is dat mini-corn lampen een vervanging zijn voor een 40 Watt gloeilamp, maar (net) niet voor een 60 Watt gloeilamp of een 53 Watt halogeenlamp.

Advertenties

4 gedachtes over “De grote mini-corn led lampen test

 1. Afhankelijk van de ledmaat mag je een bepaalde capaciteit verwachten.
  Dit is een oplopende reeks: 3528, 5050, 3014, 2835, 5730.
  Let op: er is natuurlijk geen enkele garantie dat een led van een bepaalde maat altijd een chip van de hoogst mogelijke capaciteit bevat.

 2. Nog twee extra tips:

  Het lampje 9W/80, dat met nog niet eens 160 lumen het minste licht gaf van alle lampjes in de test, gebruik ik intussen in een wandlamp in de hal en het blijkt daar voldoende licht te geven.

  Je kunt adapters kopen om 2 lampen in 1 E27 fitting te kunnen draaien, of voor de knutselaars ook een vervangende fitting voor 2 lampen. Op die manier kan je twee ledlampjes van een lagere capaciteit combineren voor een betere verspreiding van warmte en licht (als de grootte van je armatuur het toelaat).

  E27 T-stuk

 3. Er bestaat sinds kort een type corn-lamp dat met iets efficiëntere leds werkt, zodat een cornlamp van 8 Watt ongeveer even veel licht geeft als een 8 Watt filamentlamp en niet veel heter wordt. Deze lampjes hebben sleuven voor extra koeling. Jammer genoeg hebben ze wel bespaard op de afvlakelco’s.

  – update –
  Je kunt ze herkennen aan de zwarte printplaatjes. Maar helaas, ook bij dit type gaan de typen met een hoger vermogen niet erg lang mee: de meeste waren binnen een half jaar kapot.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s