L10+ router

Mijn Nieuwe MiFi: de L10+ router

internetAls je mobiel internet wilt gebruiken op bijvoorbeeld een tablet, dan kan je natuurlijk een extra duur apparaat kopen waar dat al op ingebouwd is. Alternatief is het gebruik van een „mobiele hotspot”: standaard ingebouwd in moderne telefoons, maar je kunt daar ook een los apparaatje voor kopen.

Zo’n los apparaatje noemen we ook wel MiFi of Wireless Router. Een mobiele hotspot in het algemeen zorgt voor het verbinden van (een of meerdere) apparaten die alleen WiFi hebben, met een 3G/4G mobiel netwerk.

L10+ MiFi router
L10+ MiFi router

Sinds Android kan je een telefoon gebruiken als mobiele hotspot en ik dacht dat daardoor de verkoop van MiFi’s eigenlijk wel zou stoppen. Ik heb zo’n Android telefoon en mijn tablet heeft zelfs ingebouwde 3G, maar heb zelf kort geleden toch nog een MiFi router gekocht. Want:

 • De MiFi heeft een eigen batterij, die extra groot is (3000 mAh);
 • Je kunt hem neerleggen op een plaats waar de ontvangst beter is
  (en is dan minder diefstalgevoelig dan een smartphone);
 • Sommige MiFi’s hebben een aansluiting voor een grote externe antenne, voor internet in afgelegen gebieden (de L10+ helaas niet);
 • Heb je meerdere MiFi’s, dan kan je gemakkelijk overschakelen tussen mobiele providers: kwestie van even een andere MiFi (of mobiele hotspot) aanzetten.

Tip: in bijvoorbeeld Android 4 en Windows 8 kan je aangeven
dat een draadloze verbinding in werkelijkheid mobiel is;
sommige programma’s zijn dan zuiniger met dataverkeer.

Router

Mooi aan de L10+ is dat ik hem zonder erg veel moeite werkend gekregen heb. Toch is het een technisch ontzettend geavanceerd apparaatje: het is een Unix computer, die functioneert als router. Als je hem aanzet, verschijnt er een nieuw WiFi netwerk in de lucht (b/g/n). Hij ondersteunt ook bekabeld internet: als hij op de rj45 aansluiting een dhcp server ziet, dan vraagt hij daar een ip-adres aan (wan), maar kan hij geen dhcp server vinden dan gaat hij juist zelf ip-adressen uitdelen (lan). Ook via usb kan een computer verbinding maken. Natuurlijk probeert hij in te loggen op een 3G netwerk. En al deze interfaces kan hij aan elkaar knopen.

Het menu van de L10+ is 2 niveaus diep, zoals je hieronder ziet in twee horizontale blauwe balken bijna bovenaan het scherm. Dit scherm komt uit de rubriek Status en is de admin pagina Summary:

L10+ MiFi router admin pagina
L10+ MiFi router admin pagina
(klik voor groter)

Je kunt dus veel configureren en het is nog best overzichtelijk ook. Maar ik geef wel deze tip: kies vooraf welke functie je precies wilt gaan gebruiken en configureer alleen dat, want anders moet je eerst een cursus computernetwerkspecialist volgen.

De software waar de L10+ op draait, stamt uit 2013 en bevat een paar kleine bugjes: de aangegeven signaalsterkte varieert niet en de FlowStat (dat is je dataverbruik) werd eerst wel bijgewerkt met een Simyo sim, maar niet meer met een xs4all sim. Gelukkig zijn dit geen bugs die storen bij normaal gebruik, maar toch kan de software wel een update gebruiken. Vreemd genoeg is de naam van de website waar je zou kunnen updaten digitaal weggekrast uit de admin pagina. Er staat trouwens sowieso geen merknaam op het apparaatje, geen idee wat dat betekent.

Prijs

Toen ik de L10+ kocht, was hij voor rond 30 euro (inclusief verzendkosten) te koop en dat vond ik een goede deal. De versie die ik gekregen heb, lijkt alleen wcdma te ondersteunen, maar dat is het 3G dat we in Nederland hebben (en het grootste deel van de rest van de wereld). Intussen zie ik dat ze voor 50 tot 70 euro aangeboden worden (net als zijn voorganger, de L10 zonder plus, trouwens).

Voor die prijs kan je misschien beter gaan denken aan een 4G MiFi, die los zo’n 100 tot 200 euro kost. Je wilt 4G niet vanwege de extra snelheid (want dan is je databundel nog sneller op), maar vanwege de veel stabielere dekking. Let op: er bestaan veel varianten van 4G, de meeste werken niet in Nederland. Momenteel heeft xs4all een aanbieding voor klanten waarbij je voor in totaal 60 euro een 4G MiFi krijgt, plus een jaar lang elke maand 1 GB mobiel dataverkeer.

Tot slot

De L10+ heeft een usb host aansluiting, maar die is niet zo goed beveiligd. Met een 5Ω belastings­weerstand zakt de spanning ver onder de 5 Volt. Verder blijft er een spanning op de aansluiting staan als de MiFi zelf aangeeft dat zijn batterij leeg is. Als je de L10+ wilt gebruiken als PowerBank, dan kan je dus maar beter een beetje voorzichtig zijn.

Je kunt een micro-sd kaartje in de L10+ stoppen en de bestanden op die kaart zijn dan via WiFi of internet te benaderen via een ingebouwde server.

Ik heb nog niet gecontroleerd of de L10+ ook sms ontvangen kan.

Voor mobiel internet op een redelijk vaste locatie, is er een alternatief dat iets minder voor de hand ligt, namelijk: een FRITZ!Box. Veel van de FRITZ!Boxen van afgelopen jaren kan je omfunctioneren in een 3G/4G router, door er gewoon een usb dongle in te steken, maar daar heb ik een aparte blog over geschreven.

Pluspunten

 • Snel (bij voldoende dekking van het mobiele netwerk);
 • Dikke batterij (3000 mAh);
 • Draadloos en bekabeld internet mogelijk.

Minpunten

 • Geen handige indicatie van verbindingssterkte en datagebruik;
 • Update voor de software uit 2013 niet te vinden;
 • Externe antenne niet mogelijk;
 • PowerBank functie lijkt niet zo goed beveiligd te zijn.
Advertenties

5 gedachtes over “Mijn Nieuwe MiFi: de L10+ router

 1. De laagste prijs voor mobiel internet in Nederland is momenteel ongeveer 1 cent per MB bij de grote merken. Dit lijkt weinig omdat je een paar jaar geleden nog 100 keer zoveel betaalde, maar in sommige landen is het nu al de helft goedkoper en dit is nog ruim 10 keer zo duur als wat ik voor mijn vaste internetaansluiting betaal.

  Momenteel lopen er enkele scherpe aanbiedingen voor goedkoper mobiel internet bij kleinere aanbieders, bijvoorbeeld Vectone (KPN 2G/3G netwerk) met 10 euro voor 2GB, Choozze (T-Mobile netwerk) met 15 euro voor 2,1GB, Lycamobile (KPN netwerk) met 5 euro voor 9,5GB in 3 maanden of 10 euro voor 10GB in 1 maand.

  Behalve dit is ook Robin Mobile (KPN netwerk) een bekende aanbieder van goedkoop mobiel internet. Let op dat zij tethering via een telefoontoestel wel accepteren, maar gebruik via een dongle of MiFi niet. Ik denk omdat het daarmee te gemakkelijk is om elke maand precies je „gratis” bundel op te maken en dan over te stappen op de volgende SIM. Daarnaast zullen ze klanten die dit willen gebruiken nooit via de helpdesk kunnen ondersteunen. Gelukkig is het wettelijk gezien illegaal om de mogelijkheid technisch te blokkeren.

 2. Dit heb ik nog niet gecontroleerd:

  * … of je ook via de L10+ kunt telefoneren: met sommige MiFi’s kan dat, dankzij een ingebouwde sipserver / voice ondersteuning.

  * … of als je een USB dongle aansluit op de USB poort, die dan kunt gebruiken om verbinding met het mobiele netwerk te maken, in plaats van de ingebouwde zender (er is een instelling om dit aan te zetten).

  * … of de L10+ ook SMS ontvangen kan (er is geen SMS menu);

  * … of hij een uitgaande VPN verbinding kan opzetten (er is geen VPN menu).

 3. Wat is in een half jaar de wereld toch veranderd.

  Intussen is er namelijk een 4G chipset beschikbaar van een andere fabrikant. Daardoor werken nu de meeste nieuwe typen 4G modems wél in Nederland en bovendien is de prijs van 4G modems gekelderd. Op de plaatsen waar ik mobiel internet gebruik, is de dekking met 4G veel beter dan de dekking met 3G ooit geweest is, daardoor is de grootte van de akku nauwelijks belangrijk meer en ook niet of je een externe antenne kunt aansluiten.

  De beste aanbiedingen voor grootgebruikers zijn het afgelopen half jaar gedaald van ongeveer een cent per Megabyte, naar een euro per Gigabyte; een factor 10 goedkoper dus.

 4. Instellingen:

  Voor mobiel internet van XS4ALL gebruik ik APN “internet” en verificatie AUTO.

  Verder heb ik een T-Mobile SIM-kaartje met een 12-cijferig telefoonnummer dat begint met 097.
  Hiervoor gebruik ik APN “smartsites.t-mobile” en verificatie PAP.
  Het IP-adres dat je krijgt is een NAT adres.

  In beide gevallen voer ik in het veld “Pin Code” de pin van de desbetreffende SIM in (in leesbare cijfers), in het veld “Dialed Number” de code “*99#”, username en wachtwoord zijn leeg. “Auto select 3g ISP” is uit, “3G ISP” staat op “User defined” en “Auto Dial-up” staat aan.

 5. De L10+ ondersteunt 2 WCDMA banden: B1-2100 en B5-850, dit is 3G-2100/850.

  Nederlandse netwerken hebben in het jaar 2015 hun 3G dekking verbeterd door over te stappen van 3G-2100 op 3G-2100/900, maar met de L10+ kan je daar helaas niet van profiteren. Hij doet het alleen op 2100 MHz en de dekking daarvan is de laatste jaren in Nederland buiten de steden erg slecht.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s