Dropjes: Lingua MOE’a

discours„Ik spreek dus ook Maleis”, zei de wijze oude man, die in zijn jonge jaren op de Grote Vaart gezeten had. „Als je vroeger te veel wilde, dan ging je op de Grote Vaart en dan was je wel kalm geworden als je weer terug thuis was. En als je nog niet genoeg veranderd was, dan ging je gewoon nog een keer.”

Ze hadden het er over dat het Engels de rol van het Frans overgenomen heeft als wereldtaal. Aanleiding was wat de jonge ict’er had meegemaakt in de sauna van de sportschool.

„Poe poe, wat heet” zei iemand bij het binnenkomen, terwijl ze de glazen deur sloot. „Ja, het lijkt hier wel een sáuna”, had de jonge ict’er gereageerd. De andere gasten snapten het niet: dit wás toch ook een sauna? Waarom die rare uitspraak? Alleen één van de gasten moest kort lachen, waarschijnlijk was dat ook een ict’er.

Twee mannen in de sauna waren, zo te horen, verwikkeld in een Russische conversatie en ze voelden zich daarbij niet gestoord door de andere aanwezigen; Nederlanders verstaan immers geen Russisch. Hun metier was het onderwerp van het gesprek.

Hoe krijgen alle bedrijven in de business het toch voor elkaar om de tarieven gelijk te houden? Het kan geen kartelvorming zijn, want dat is illegaal. Toch?

Klopt, zei de ander, dat is illegaal dus dat doen we niet. Слушай, vervolgde hij, het is simpel. We kijken eerst of het tijd is om de prijzen te veranderen. Vaak herinnert de media ons daar trouwens gewoon aan. In onze kliek wijzen we dan elke keer één bedrijf aan–maar we komen allemaal een keer aan de beurt. Dat bedrijf gaat, in alle vrijheid en zonder de anderen te raadplegen, eerst bepalen of het tarief omhoog moet, of juist omlaag. Vervolgens bepaalt dit bedrijf de hoogte van de verandering en publiceert hierover. Een week later nemen alle andere bedrijven uit onze kliek deze aanpassing gewoon over. Deze werkwijze is volkomen legaal en dat is door onze juristen afgedekt. Zo werkt het voor iedereen een stuk prettiger.

Behalve dan voor de consumenten, zei de ander–en allebei moesten ze lachen.
Так или иначе.

Plotseling was het stil en keken de mannen mij aan. Voor de zekerheid vervolgden de mannen hun gesprek in een andere oostbloktaal. Soms kan je beter niet alles blootgeven, ook al is het legaal, moeten ze gedacht hebben.

___

Alle personages in dit verhaal zijn verzonnen, elke gelijkenis met bestaande gebeurtenissen en/of personen berust op louter toeval.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s